Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.


Για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Θ. Πλεύρης τόνισε: «Στο φορολογικό νομοσχέδιο μπορεί να έχουμε μείνει στο κομμάτι του τεκμηρίου, που ήταν και το επίμαχο της αντισυνταγματικότητας, αλλά έχει 11 πυλώνες, εκ των οποίων τους 10 πιθανολογώ ότι θα τους ψηφίσουν σχεδόν όλα τα κόμματα.

Όσον αφορά το επίμαχο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζει ως ένα τεκμήριο, μαχητό όμως τεκμήριο στους ελεύθερους επαγγελματίες, βάσει κάποιων συνθηκών, να μην μπορούν να δηλώνουν κάτω του κατώτατου μισθού. Εκεί έθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της αντισυνταγματικότητας, ότι πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο θίγει τους "κανόνες της κοινής πείρας", αυτό λέει το ΣτΕ και αυτό το είπε στην απόφαση Κατρούγκαλου.


"Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του νόμου Τσίπρα-Κατρούγκαλου"


Δηλαδή επικαλείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι ο νόμος του Τσίπρα–Κατρούγκαλου ήταν αντισυνταγματικός. Η διαφορά είναι ότι ενώ στην περίπτωση του κ. Κατρούγκαλου είχαμε έναν νόμο ο οποίος οριζόντια έβαζε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν ένα ποσό, εδώ έχουμε έναν νόμο που έχουμε ένα τεκμήριο. Δηλαδή υπάρχει μια σειρά από εξαιρέσεις και εντέλει ο ελεύθερος επαγγελματίας που θεωρεί ότι θίγεται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να ελεγχθεί και άρα θα πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί».

Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Εγώ είμαι κατά της οποιασδήποτε στοχοποίησης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πράγματι είμαστε ένας κλάδος που φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ, που παίρνουμε ένα επιχειρηματικό ρίσκο, που κρατάμε μια επιχείρηση, άρα δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε κοινωνικούς αυτοματισμούς, το θέμα είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καλύτερη φορολογική συνείδηση και αυτής της κατηγορίας που έχει παραπάνω φοροδιαφυγή».

Πλεύρης για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Χρήσιμες οι επαφές, με βάση το κλίμα που υπάρχει τώρα, έπρεπε να γίνει


Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι καλή η συγκυρία για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε:

«Ο πρωθυπουργός ο ίδιος έχει κρίνει και αυτός ηγείται όλης της διαδικασίας της εξωτερικής πολιτικής ότι με βάση αυτό το κλίμα που υπάρχει τώρα πρέπει να γίνει και η συνάντηση. Προφανέστατα επιδιώκει σε αυτό το κομμάτι ο πρωθυπουργός να μπορέσει να συνεχιστεί ένας διάλογος και είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα θέματα αυτά δεν λύνονται μόνο με συναντήσεις αλλά είναι πολύ σημαντικό στον διεθνή παράγοντα να δείχνει πάντοτε η Ελλάδα ότι δεν είναι ο ταραξίας της περιοχής. Άρα, σε αυτό το πλαίσιο είναι χρήσιμες οι επαφές, όπως τις κρίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Πλεύρης: Είμαι κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, δεν πρέπει να πάμε στη λογική δύο πατεράδων, δύο μητέρων


Για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, καθώς και την παράμετρο για τα παιδιά που έχουν υιοθετηθεί κατά μόνας είτε από άνδρες είτε γυναίκες και στα οποία ο/η σύντροφος δεν έχει καμία θεσμική επαφή με τα παιδιά, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε: 

«Προφανώς ο πρωθυπουργός θα κρίνει τον χρόνο που θα έρθει και θα γίνει εκτενής κουβέντα. Εγώ είμαι κατά και του γάμου και της τεκνοθεσίας. Και σε αυτή την περίπτωση η δική μου θέση είναι ότι δεν υπάρχει το σενάριο ότι επιστρέφει το παιδί στην Πρόνοια. Εάν χαθεί ο γονέας, σίγουρα το δικαστήριο που θα κρίνει την πορεία του παιδιού θα εκτιμήσει το ότι μεγάλωσε και ήταν σύντροφος με κάποιον άλλον έναντι άλλων συγγενών ή της Πρόνοιας».

Διαβάστε ακόμη: Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1: Θα ταχθώ κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Και συνέχισε: «Αν υπάρχει αυτό το κενό που λέτε, με κάποια παρέμβαση στο ίδιο το Σύμφωνο που υπάρχει τώρα μπορεί να λυθεί αν είναι ανοιχτό, αλλά η λύση για εμένα δεν είναι ότι θα αλλάξουμε τη μορφή της οικογένειας προκειμένου να λύσουμε τέτοια θέματα. Δεν πρέπει να πειραχτεί καθόλου το οικογενειακό δίκαιο, δεν πρέπει να πάμε στη λογική δύο πατεράδων, δύο μητέρων, δεν πρέπει να πάμε καθόλου στη λογική αλλοίωσης της οικογένειας όπως την ξέρουμε. Αυτή είναι η κεντρική μου θέση, αλλά η εκτενής κουβέντα θα γίνει όταν θα έρθει η ρύθμιση και τότε όλοι με τη συνείδησή μας θα τοποθετηθούμε».

Με αφορμή τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν δικαιώματα, είπε πως «η κ. Μπακογιάννη έχει μια μεγάλη διαχρονική ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και έχουμε συζητήσει και προσωπικά, η δική μου θέση είναι ότι όπως είναι τώρα το πλαίσιο καλύπτονται και αυτά τα παιδιά αν υπάρχει κάποιο μικρό κενό», ενώ στη σημείωση από την πλευρά των παρουσιαστών της εκπομπής πως η κυρία Μπακογιάννη «γι' αυτό είπε ότι κάποιοι από εσάς επικαλείσθε το σύμφωνο συμβίωσης που δεν θέλατε προ μηνών», σχολίασε:

«Εγώ δεν ήμουνα τότε βουλευτής αλλά αν ήμουνα θα είχα καταψηφίσει και το Σύμφωνο, αλλά το Σύμφωνο πια είναι μια πραγματικότητα. Δηλαδή όταν κάτι ψηφίζεται είναι μια πραγματικότητα, εάν κάποιος σου θέτει θέματα σημαντικά για την πορεία και μπορούν να λυθούν από την υπάρχουσα πραγματικότητα δεν μπορεί να εγκαλούνται αυτοί που δεν το ψήφισαν. Δεν το ψήφισαν γιατί δεν ήθελαν να λυθεί με αυτόν τον τρόπο, το ότι υπάρχει τώρα δεν πρέπει να υποχρεωθούν επ‘ ουδενί να ψηφίσουν τον γάμο και την τεκνοθεσία και θεωρώ ότι εκεί θα γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Το θέμα με τα παιδάκια αν υπάρχουν προβλήματα εγώ πιστεύω ότι λύνονται με το ισχύον πλαίσιο, αν χρειάζεται βελτιώσεις το ισχύον μπορούν, επ’ ουδενί όμως δεν χρειάζεται γι' αυτόν τον λόγο να πούμε ότι εισάγουμε τον γάμο και την τεκνοθεσία».

Πλεύρης για Σαλαμίνα: Εκεί που πάσχουμε είναι όταν πραγματικά κινδυνεύει μια ομάδα


Με αφορμή την τελευταία γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «το νομικό πλαίσιο ως προς το αδίκημα ως αδίκημα, την ανθρωποκτονία που υπάρχει εδώ πέρα, είναι ένα πλήρες νομικό πλαίσιο. Εκεί που πάσχουμε είναι ότι πραγματικά κινδυνεύει μια γυναίκα. Η παρέμβαση δεν είναι τόσο στο πλαίσιο των ποινών, οι ποινές είναι εξοντωτικές γιατί πάνε στις συνθήκες ανθρωποκτονίας, είναι ότι εκεί που πραγματικά βλέπεις ότι υπάρχει κίνδυνος, το θύμα να αισθάνεται ότι προστατεύεται. Και το panic button είναι ένας παράγοντας και αν χρειαστεί να βρεθεί σε δομή, είναι ένας παράγοντας και στις περιπτώσεις που μπορεί να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία, η παρακολούθηση ή η κράτηση του θύτη και η φύλαξη του θύματος είναι ένας παράγοντας, άρα εκεί κατά την άποψή μου πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο».