Από την αρχή φαίνεται ότι θα σχεδιαστεί το πλάνο των επενδύσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε να παρέμβει στον προϋπολογισμό του υπουργείου του με σκοπό την ιεράρχηση των αμυντικών δαπανών.

Έπειτα από διεξοδική ανάλυση των δεδομένων, τόσο ο υπουργός όσο και το επιτελείο του διέγνωσαν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και ότι τα περιθώρια είναι μικρά ακόμα και για πληρωμές ήδη ενεργών προγραμμάτων.

Έτσι, αποφασίστηκε η αναστολή κάποιων χρηματοδοτήσεων αλλά και κάποιων έργων υποδομών, έως ότου επανεξεταστεί η αναγκαιότητά τους και βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), ως εκ τούτου η υλοποίησή τους είναι στενά συνδεδεμένη με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Ποια εξοπλιστικά προγράμματα μπαίνουν στον «πάγο»

Ανάμεσα στα προγράμματα που παγώνουν είναι η αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων MLRS M270 (κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ) και η αγορά νέων κορβετών που κυμαίνονται στα 2,1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών που πρόκειται να σταματήσουν για την ώρα, σε αυτά συγκαταλέγεται η αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων του ναυστάθμου Κρήτης, που έχει υπολογιστεί στα 190.000.000 ευρώ. Επίσης, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του νέου ναυστάθμου στον Παγασητικό Κόλπο για τον ελλιμενισμό των αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού, έργο το οποίο αμφισβητήθηκε ως προς την επιχειρησιακή αναγκαιότητά του από αρκετούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να παγώνει και η ενεργοποίηση της option απόκτησης της τέταρτης φρεγάτας Belharra, της οποίας το κόστος είχε συμφωνηθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Η προμήθεια των αεροσκαφών F-35

Οι Γάλλοι κράτησαν μια σιωπηρή παράταση για τη συμφωνία απόκτησής της, η οποία έληξε στις αρχές του καλοκαιριού. Δυστυχώς όμως οι τεράστιες καταστροφές που υπέστη η χώρα από τις θεομηνίες στη Θεσσαλία και το τεράστιο κόστος που δημιουργήθηκε για την αποκατάσταση των ζημιών δεν επιτρέπουν δημοσιονομικά να προχωρήσει και αυτή η πρόταση.

Το υπουργείο Άμυνας έχει στόχο τη διεκπεραίωση των εξόδων λειτουργίας του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027), τα οποία προβλέπονται δημοσιονομικά να είναι και τα πιο δύσκολα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών του υπουργείου, ίσως υπάρξει κάποιο φως από το 2028 και μετά. Περιττό να ειπωθεί ότι οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν προγράμματα τα οποία έχουν βαρύνουσα επιχειρησιακή και πολιτική σημασία, όπως είναι η προμήθεια των αεροσκαφών F-35.

Εξάλλου η ιεράρχηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για τη νέα ηγεσία του στρατεύματος, η οποία αναμένεται να προκύψει από τις κρίσεις τις επόμενες εβδομάδες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»