Ο βουλευτής της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 Fm, στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, ο Τάσος Χατζηβασιλείου δήλωσε πως «υποδεχόμαστε στη χώρα μας τον κ. Ερντογάν με αυτοπεποίθηση, χωρίς καμία απολύτως αυταπάτη ή ψευδαίσθηση. Αν στο τέλος αυτής της επίσκεψης έχουμε κάτι χειροπιαστό από την Τουρκία που να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη διατήρηση της νηνεμίας στο Αιγαίο και του ανοιχτού καναλιού επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά καλή επίσκεψη. Το ότι συναντιούνται σήμερα οι δύο ηγέτες δεν σημαίνει ότι συμφωνούνε σε όλα τα ζητήματα, οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι κολοσσιαίες».

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: Να μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο (Εικόνες & Βίντεο)

Χατζηβασιλείου για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια: Αναφαίρετο δικαίωμά μας, θα ασκηθεί όποτε το κρίνουμε σκόπιμο


Ερωτηθείς αν παραμένει στα πλάνα της ελληνικής πλευράς το θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε πως «το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 μίλια αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής δημοκρατίας όπως περιγράφεται στις κείμενες διατάξεις των διεθνών συνθηκών στις οποίες έχει προσχωρήσει η Ελλάδα. Αυτά είναι δικαιώματά μας τα οποία ασκούνται όποτε το επιθυμούμε και όποτε το κρίνουμε σκόπιμο. Άρα η απάντηση είναι ξεκάθαρη, το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην περιοχή του Αιγαίου και την Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί προνόμιο και δικαίωμα της ελληνικής πλευράς να το ασκήσει και να το εφαρμόσει όποτε θεωρηθεί σκόπιμο και εθνικά ωφέλιμο».

Για την κοινή διακήρυξη φιλίας που αναμένεται να υπογραφεί, ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπογράμμισε πως «θα είναι ένα πολύ σημαντικό κείμενο που θα αποτυπώνει τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας με προορισμό αυτού του οδικού χάρτη τη σταδιακή οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτό απουσιάζει σήμερα από τις διμερείς μας σχέσεις και όσο δεν έχουμε εμπιστοσύνη είναι δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, να προχωρήσουμε στην ουσιαστική κουβέντα που έχει να κανει με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αν μπορέσουμε σήμερα να έχουμε μια διακήρυξη, ένα συμφωνηθέν κείμενο, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για δέσμευση και προσήλωση της Τουρκίας στη διατήρηση της σταθερότητας και της ηρεμίας στην περιοχή».

Διαβάστε ακόμη: Τα βασικά σημεία της Κοινής Διακήρυξης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα υπογράψουν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Χατζηβασιλείου: Φαίνεται ότι και οι Τούρκοι θέλουν να διατηρηθεί το καλό κλίμα, μένει να φανεί μέχρι το τέλος


Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «τα δεδομένα σήμερα λένε ότι ο Ερντογάν δεν έχει συμφέρον να ανοίξει ένα νέο μέτωπο ρητορικής αντιπαράθεσης με την Αθήνα, άρα είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα έχουμε παρατράγουδα σήμερα στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Φαίνεται ότι έρχεται και ο ίδιος προσεκτικά προετοιμασμένος. Ακόμα και η επιλογή των λέξεων στη συνέντευξή του ήταν πολύ προσεκτική, ακόμα και στα σημεία που ο Ερντογάν ήθελε να υπογραμμίσει τις διαφωνίες που έχει με την ελληνική πλευρά επέλεξε ορολογία ιδιαίτερα προσεκτική. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι σήμερα φτάσανε στην Αθήνα θέλοντας και εκείνοι να διατηρηθεί αυτό το καλό κλίμα που έχουμε, μένει όμως αυτό να φανεί μέχρι το τέλος γιατί άλλωστε στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό και όλα θα φανούν το απόγευμα».