Ιστορική μέρα, χαρακτήρισε τη σημερινή ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

«Η διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα». Η ελληνική διπλωματία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, είπε απαντώντας σε ερώτηση για την αν ήταν προγραμματισμένη η δευτερολογία του πρωθυπουργού και η αναφορά του σε μουσουλμανική μειονότητα και στη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές μου και να κινούμαι στη βάση αρχών και αξιών. (…)Με τον Πρόεδρο (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους» είπε και συνέχισε: «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους», τόνισε, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση που μοιάζει με μικρή υπόκλιση τη στιγμή που ο Ερντογάν περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, έχοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλευρό του.

«Αισθάμομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση» είπε ακόμα ο υπουργός. «Ναι θα υπάρξουν εντάσεις, όμως με καλή προαίρεση η οποία αποδεικνύεται στο πεδίο, οι εντάσεις δεν θα είναι αρκετές να ανακόψουν την πορεία για παραγωγικές σχέσεις».

"Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", είπε στη συνέχεια ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης 

Χρέος μας να δίνουμε λύσεις και να μην παράγουμε κρίσεις, είπε.

Αισθάνομαι ότι υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας, ανέφερε ακόμα και ξεκαθάρισε ότι «Θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία».

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τόνισε.

Γεραπετρίτης: "Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην Αρχηγό του κράτους"


O Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε και για την κίνηση που μοιάζει με μικρή υπόκλιση τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου έχοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλευρό του στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο κύριος Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι «εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην Αρχηγό του κράτους» αναφερόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχουν φωνές που είναι αντίθετες στην προσέγγιση που επιχειρούμε με την Τουρκία» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας στη συνέχεια: «Δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές μου και να κινούμαι στη βάση αρχών και αξιών. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους».

Έπειτα συνέχισε λέγοντας: «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους. Όπως το έπραξα το Σάββατο που την είδα, το έπραξα και σήμερα και θα το πράττω πάντα. Στην αρχηγό του κράτους μου εγώ πάντοτε θα το πράττω αυτό. Εξάλλου τον πρόεδρο Ερντογάν τον είδα, όπως γνωρίζετε το πρωί. Εγώ τον υποδέχθηκα και νομίζω οι εικόνες μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους».

Ολόκληρη η συνέντευξη του ΥΠ.ΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ


Όλοι μιλούν για μια νέα σελίδα σήμερα τα ξένα μέσα κι εμείς εδώ το είπαμε τι ακριβώς έχει συμβεί; Έχει αλλάξει ο Ερντογάν; Έχουν αλλάξει οι συνθήκες; Αλλάξαμε εμείς; Τι ακριβώς έγινε.


Νομίζω ότι έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να έχουμε μία άλλη κατανόηση. Και η άλλη κατανόηση έχει να κάνει με το ότι βρισκόμαστε δίπλα δίπλα, είμαστε γειτονικές χώρες, η γεωγραφία μας ενώνει και για το λόγο αυτό έχουμε ένα χρέος να αναζητούμε λύσεις, να αφήνουμε στην άκρη τις διαφορές οι οποίες είναι υπαρκτές και να εστιάζουμε σε εκείνα τα οποία μας ενώνουν, στη θετική μας ατζέντα, στην ανάγκη να έχουμε πιο στενές σχέσεις ως λαοί, στην ανάγκη να έχουμε καλύτερες οικονομικές σχέσεις και βεβαίως να μην έχουμε την ένταση την οποία έχουμε. Σκοπός μας, είναι οι όποιες διαφωνίες προκύψουν γιατί θα υπάρξουν και διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις και αυτό είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη.

Αυτό το σημαντικό βήμα το οποίο έγινε σήμερα στην Αθήνα, μπορεί να μας οδηγήσει στο επόμενο βήμα, το ουσιαστικό, που είναι η επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, το οποίο φάνηκε ότι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση γιατί το ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σήμερα. Επομένως, το ένα θέμα είναι οι διαφορές, να μην παράγουν κρίση, να λυθούν οι διαφορές ή η διαφορά που αντιλαμβανόμαστε εμείς οι Έλληνες υπάρχει αυτό;

Χρησιμοποιήσατε δύο φορές στην πρότασή σας, τη λέξη βήμα. Και εγώ θα τις ενώσω. Θα πάμε βήμα βήμα. Και η πραγματικότητα, είναι ότι μέχρι σήμερα, τους τελευταίους 10 περίπου μήνες έχουμε μία περίοδο πραγματικά ήρεμων νερών. Είναι κάτι το οποίο αισθάνομαι ότι έχει παγιωθεί. Αισθάνομαι μετά και τη σημερινή ημέρα, κ. Κουβαρά και το λέω αυτό με ειλικρίνεια, ότι υπάρχει πια μία γνήσια διάθεση εκ μέρους των δύο χωρών να προχωρήσουμε στις σχέσεις μας, να σταθεροποιήσουμε τους δεσμούς μας και να προχωρήσουμε όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες και στο επόμενο βήμα. Καταλαβαίνουμε όλοι, κύριε Κουβαρά, ότι η μεγάλη μας διαφορά, η μόνη διαφορά η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοσύνης, είναι ο καθορισμός της αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Είναι μία διαφορά η οποία ανατρέχει δεκαετίες. Αισθάνομαι ότι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, μπορούμε να πιάσουμε και αυτή τη διαφορά.

Ξέρετε, επειδή μιλάτε για βήμα βήμα και το ακούω και το καταλαβαίνω, έχουν γίνει και κάποια άλματα όμως στο παρελθόν προς τα πίσω συνήθως, ποτέ άλμα προς τα μπροστά. Μήπως ακριβώς επειδή έγιναν αυτά τα άλματα προς τα πίσω και αυτό που έχει συμβεί τους τελευταίους δέκα μήνες είναι όντως ένα μεγάλο βήμα, δεν θέλω εγώ να το πω άλμα, αλλά αυτό που είδαμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζούσαμε πριν από δέκα μήνες και ξεκίνησε η προσέγγιση με τους σεισμούς. Θεωρείτε ότι μπορεί να τρέξουμε πιο γρήγορα ή αυτό δεν είναι στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης;

Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι η βασική μου διάθεση και η εντολή του πρωθυπουργού ήταν να προχωρήσουμε με σύνεση, με φρόνηση, σε μία κατάσταση όπου πραγματικά να μπορέσουμε να χτίσουμε λιθαράκι λιθαράκι μία σχέση η οποία θα είναι ειλικρινής. Νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει. Η σημερινή μέρα είναι μία ιστορική μέρα, θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Κουβαρά, υπό την έννοια ότι υπογράψαμε τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Είναι μία διακήρυξη η οποία νομίζω ότι ακριβώς αναδεικνύει εκείνα τα οποία μας ενώνουν. Δηλαδή, αναδεικνύει την ανάγκη να δύο γειτονικές χώρες να έχουν σχέσεις φιλικές, να έχουν έναν τρόπο να αποσυμπιέζουν τις διαφωνίες τους, έτσι ώστε αυτές οι διαφωνίες να μην τους χωρίζουν και να μην προκαλούν επικίνδυνες καταστάσεις και βεβαίως να έχουν ένα επίπεδο συνεργασίας το οποίο θα είναι αμοιβαία επωφελές. Είναι μία διακήρυξη η οποία νομίζω σηματοδοτεί την επόμενη μέρα. Και αν με ρωτάτε ναι, νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο πραγματικά μπορούμε να προχωρήσουμε με γοργότερους ρυθμούς.

Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον. Φάνηκε σήμερα ότι η επίσκεψη ήταν καλά προετοιμασμένη διπλωματικά, αλλά αυτή η δευτερολογία του πρωθυπουργού, η αναφορά του στη μουσουλμανική μειονότητα και τη Συνθήκη της Λωζάννης ήταν προγραμματισμένη ή προέκυψε από αυτά που είπε ο Ερντογάν;

Κύριε Κουβαρά, είστε πολύ έμπειρος δημοσιογράφος αντιλαμβάνεστε και νομίζω όλοι οι συνάδελφοί σας αντιλαμβάνονται ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε προετοιμαστεί λεπτό λεπτό. Είχε υπάρξει μία πάρα πολύμεγάλη επιμέλεια, επαγγελματισμός, φρόνηση και σύνεση. Και νομίζω η σοβαρότητα με την οποία διαχειριστήκαμε όλους αυτούς τους μήνες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα φάνηκε και με τον πιο απτό τρόπο. Νομίζω ότι και αν θέλετε, ακόμη ακόμη και η κινησιολογία των δύο ηγετών, οι εικόνες που είδαμε στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των υπουργών, γιατί κύριε Κουβαρά, έχει σημασία βεβαίως η ηγεσία, έχει σημασία όμως και πώς αντιλαμβανόμαστε το επίπεδο των σχέσεων των υπουργών. Και στο υπουργείο Εξωτερικών που φιλοξενήσαμε όλες τις υπουργικές είδαμε πραγματικά σχέσεις ειλικρίνειας, ανοικτότητας, κάτι το οποίο θέλουμε. Άρα θέλω να σας πω ότι πράγματι ήταν όλα πάρα πολύ καλά προετοιμασμένα και θα μου επιτρέψετε να πω ότι οφείλεται εν πολλοίς και στην καλή δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση και θα ήθελα με την ευκαιρία να συγχαρώ και όλους τους Υπουργούς, οι οποίοι βοήθησαν στο να παραχθούν οι συμφωνίες. Θα ήθελα να σας πω μία κουβέντα για τις συμφωνίες. Βεβαίως ιδιαίτερα το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εργάστηκε με ιδιαίτερη ζέση.

Δεν μου είπατε όμως αν ήταν προγραμματισμένη η απάντηση του Μητσοτάκη ή προέκυψε από αυτά που είπε ο Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα, τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Δεν θα είμαι σιβυλλικός. Να σας πω απλώς ότι η ελληνική διπλωματία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Το έλεγα διαρκώς το τελευταίο διάστημα ότι εμείς προετοιμαζόμαστε και είμαστε πανέτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ξέρετε κάτι για το συγκεκριμένο ζήτημα, για το ζήτημα των μειονοτήτων γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση, όπως υπάρχει διαφορά και στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, όπως υπάρχει διαφορά και στην Κύπρο. Οι διαφορές αυτές θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Θα πρέπει να συζητάμε τις διαφορές μας. Εγώ ξέρετε, είμαι ένας οπαδός της συζήτησης, οπαδός της διαβουλευτικής δημοκρατίας. Οι άνθρωποι όταν βρίσκονται μαζί και έχουν ορθό λόγο στην προσέγγισή τους, έχουν αρχές, αξίες, νομίζω ότι μπορούν πάντα να βρουν μία λύση. Νομίζω φάνηκε σήμερα ότι ήμασταν αρκετά ειλικρινείς, είπαμε ότι έχουμε τις διαφορές και ειπώθηκε απ όλες τις πλευρές. Δεν το κρύψαμε. Εκείνο το οποίο διαφάνηκε είναι ότι όλοι, όλες οι πλευρές και οι δύο πλευρές, όλες οι διυπουργικές, αναζητούν τη συζήτηση. Μια ποιοτική συζήτηση που θα οδηγήσει σε συμφωνίες.

Εσείς προσωπικά τι σχέση έχετε με τον Ερντογάν και τον Φιντάν. Και το ρωτάω αυτό για έναν πρόσθετο λόγο διότι έχει γίνει σήμερα θέμα και το έχετε δει κι εσείς, ότι ο τρόπος που χαιρετήσαμε σε κάποια στιγμή τον Ερντογάν ότι κάνατε μια μικρή υπόκλιση και βλέπω μια φασαρία γύρω από αυτό.

Καταρχάς να σας πω ότι και χαρακτηριολογικά εγώ δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές μου και να κινούμαι στη βάση αρχών και αξιών. Και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από την απέναντι πλευρά. Και θέλω να τονίσω ότι το ίδιο ισχύει αισθάνομαι και από την πλευρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Θέλω να σας πω, κύριε Κουβαρά, ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαμήνου, όπου είχαμε πολλές περιπτώσεις δυνητικής έντασης, τις οποίες καταφέραμε να τις αποσυμπιεσουμε μέσω συζήτησης στο υψηλότερο επίπεδο. Άρα έχει αναπτυχθεί πράγματι μια καλή διαπροσωπική σχέση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών που βοηθάει στο να έχουμε καλύτερο βηματισμό. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση την οποία έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με έναν αρχηγό του κράτους. Σε ότι δε αφορά το ζήτημα που αναφέρατε εγώ θέλω να σας πω ότι καταλαβαίνω, το είπε και ο πρωθυπουργός ότι υπάρχουν και μέσα στην Ελλάδα φωνές οι οποίες είναι αντίθετες στην προσέγγιση την οποία επιχειρούμε με την Τουρκία. Μπορώ να δεχθώ κάθε άποψη, δεν κατανοώ όμως τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει κάποιος να ρίξει την οποιαδήποτε σκιά πάνω στη συγκεκριμένη επίσκεψη, η οποία είναι ιδιαίτερα παραγωγική για τη χώρα. Εγώ θέλω να το τονίσω. Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους, όπως το έπραξα και το Σάββατο που την είδα, το έπραξα και σήμερα και θα το κάνω πάντα στην αρχηγό του κράτους μου εγώ πάντοτε θα το πράττω αυτό. Εξάλλου τον πρόεδρο Ερντογάν τον είδα, όπως γνωρίζετε το πρωί. Εγώ τον υποδέχθηκα και νομίζω οι εικόνες μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους.

Θέλω να ρωτήσω κάτι τελευταίο. Θα πάει ο Μητσοτάκης στην Άγκυρα την άνοιξη. Τι προσδοκάτε μέχρι τότε απ την ελληνοτουρκική σχέση; Διότι μου είπατε μόλις τώρα και το καταγράφω αυτό γιατί δεν το ήξερα ομολογώ ότι το προηγούμενο 10μηνο υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα πήγαν να χαλάσουν και σε διπλωματικό επίπεδο να πω το σώσατε, να το πω απλά μαζί με τον Φιντάν συνεννοούμενοι. Επομένως, δεν ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πόσο μπορεί να χαλάσει μια σχέση. Τι προσδοκάτε λοιπόν από αυτούς τους μήνες;

Όσο χτίζεται μία σχέση κύριε Κουβαρά, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται να κλονιστεί η σχέση αυτή. Και εμείς νομίζω ότι έχουμε χτίσει ένα καλό θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε. Σήμερα, κύριε Κουβαρά, ολοκληρώσαμε 15 συμφωνίεςκαι κοινές δηλώσεις. Συμφωνίες οι οποίες έχουν χαρακτήρα και οικονομικο εμπορικές ανταλλαγές, ενίσχυση των εξαγωγών, ενίσχυση των επενδύσεων. Έχουν όμως και χαρακτήρα κοινωνικό. Συμφωνίες οι οποίες αφορούν την αμοιβαία αναγνώριση τεχνικών προσόντων αφορούν την προστασία των ατόμων με αναπηρία.Πολύ σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες νομίζω βοηθούν στην προσέγγιση μεταξύ των λαών, των ανθρώπων, δίπλα στους ανθρώπους. Έχουμε ήδη φροντίσει έτσιώστε να υπάρχουν ανταλλαγές φοιτητών, ανταλλαγές μαθητών, μια μεγάλη ροή.Εγώ θέλω να σας πω, κύριε Κουβαρά, ότι μετά και τη σημερινή ημέρα αισθάνομαι λίγο πιο δυνατός να μπορέσω να διαχειριστώ εγώ ως μέλος της κυβέρνησης και η κυβέρνηση συλλογικά υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού μας, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε ένταση. Ναι κύριε Κουβαρά, θα υπάρξουν εντάσεις. Δεν υπάρχει ποτέ καμία περίπτωση δύο χώρες οι οποίες ζουν δίπλα δίπλα, έχουν ανάμεσα τους το Αιγαίο, τη θάλασσά μας, να μην έχουν εντάσεις. Όμως θέλω να πω ότι με καλή προαίρεση, η οποία αποδεικνύεται στο πεδίο και με έναν ορθό λόγο και με αρχές στην πολιτική μας οι εντάσεις αυτές δεν θα είναι αρκετές να ανακόψουν την πορεία για καλύτερες, πιο παραγωγικές σχέσεις.

Την αντιπολίτευση θα την ενημερώσετε πιο συγκεκριμένα και πως; Θα γίνει κάποια συζήτηση στη Βουλή. Θα γίνουν κάποιες συναντήσεις μετά τη συνάντηση αυτή;

Κύριε Κουβαρά, χαίρομαι που το ρωτάτε. Εγώ όπως ξέρετε, είμαι πάντοτε θιασώτης του ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του πολιτικού συστήματος.Ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως γνωρίζετε την προηγούμενη εβδομάδα ενόψει του σημερινού και ήδη έχω ζητήσει έτσι ώστε να ενημερώσω την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής τις αμέσως επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να γνωρίζουν και τα πολιτικά κόμματα πού βρισκόμαστε και ποια είναι τα επόμενα βήματα. Τα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν σειρά συναντήσεων και στους τρεις πυλώνες μας, δηλαδή στον πολιτικό διάλογο, στη Θετική Ατζέντα και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και βεβαίως στις συναντήσεις που θα έχουν οι δύο ηγέτες στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται να πάτε στην Άγκυρα προσεχώς;

Εγώ θα συναντηθώ με τον υπουργό Εξωτερικών σε περισσότερες ευκαιρίες. Ήδη έχουμε οργανώσει ένα χρονοδιάγραμμα επαφών μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Θα συναντηθούν και οι δύο ηγέτες ή διοργανώνεται για την άνοιξη μία συνάντηση του πρωθυπουργού. Θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης στην Άγκυρα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω και τον ελληνικό λαό ότι όλα τα επόμενα βήματα είναι σχεδιασμένα με σοβαρότητα, με φρόνηση, με επαγγελματισμό.