Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (07/12) η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Κατά την σύντομη επίσκεψη του στη χώρα μας, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατία  Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έμεινε στη χώρας για λίγες μόνο ώρες, από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα. Μετά την οκτάωρη παραμονή του στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατευθύνθηκε προς το «Ελ. Βενιζέλος» από όπου και αναχώρησε μαζί με το πολυπληθές επιτελείο του για την Άγκυρα.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Η άφιξη στο «Ελ. Βενιζέλος»

Όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έφτανε στην χώρας μας στις 11.00 το πρωί. Η άφιξη όμως του προέδρου της Τουρκίας έγινε μια ώρα νωρίτερα, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον οποίο πέρασαν μαζί περίπου μισή ώρα στο lounge του «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι να ξεκινήσουν για το Προεδρικό Μέγαρο.

«Αστακός» η Αθήνα – Ελεύθεροι σκοπευτές και drones για την ασφάλεια του Τούρκου Προέδρου

Στους δρόμους της Αθήνας, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια για την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου. Οι Αρχές είχαν προχωρήσει στο κλείσιμο αρκετών δρόμων της πρωτεύουσας, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονταν 3.000 αστυνομικοί. Για την ασφάλεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  αξιοποιήθηκαν επίσης ελεύθεροι σκοπευτές και drones.

Δείτε εικόνες:








Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Πρώτος «σταθμός» το Προεδρικό Μέγαρο

Οι συναντήσεις του Προέδρου της Τουρκίας ξεκίνησαν από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και έφτασε περίπου στις 11.30. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη συνάντησή τους -που δεν διήρκησε πάνω από μισή ώρα- εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση της συνεργασίας, την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής» τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

Δείτε βίντεο:


Πεζός για το Μαξίμου – Τα χαμόγελα στους δημοσιογράφους και ο διάλογος με τον Κωστίδη

Μετά τη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε πεζός στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μηστοτάκη. Στην διαδρομή ο Πρόεδρος της Τουρκίας κοντοστάθηκε και χαιρέτησε τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο και κάλυπταν την επίσκεψη του στη χώρα μας.

Εκεί, συνάντησε και τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη. Ο πρόεδρος της  Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο γνωστός δημοσιογράφος είχαν έναν σύντομο διάλογο. «Καλώς ήρθατε», είπε ο Έλληνας δημοσιογράφος, με τον Τούρκο πρόεδρο να χαμογελάει και να απαντάει στον Μανώλη Κωστίδη: «Καλώς σας βρήκα. Ελπίζω να κάνετε και τις ανάλογες ειδήσεις». «Κατά το δυνατόν», απάντησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε βίντεο:


Μαξίμου: Κουνώντας την ουρά του, ο Πίνατ "καλωσόρισε" τον Τούρκο πρόεδρο

Λίγο μετά τις 12, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο με μία θερμή χειραψία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Θερμό καλωσόρισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιφύλαξε όμως και ο… Πίνατ, που κατάφερε για ακόμα μια φορά να κλέψει την παράσταση.

Καλωσορίζοντας πάντα τους επίτιμους καλεσμένους του Κυριάκου Μητσοτάκη, έτσι και αυτή τη φορά ο πανέμορφος και γλυκύτατος σκύλος περίμενε καρτερικά στις σκάλες του Μαξίμου και «υποδέχθηκε» κουνώντας χαρούμενος την ουρά του τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Δείτε το στιγμιότυπο:


Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκησε πάνω από 1,5 ώρα και υπερέβη τον χρόνο που είχε προβλεφθεί βάσει του προγράμματος- πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Μετά τη συζήτηση τους, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε δηλώσεις εκφράζοντας την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας στάθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, ενώ επεσήμαναν πως τους τελευταίους μήνες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι, αν και αναφέρθηκαν και στις διαφορές των δύο χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τον λόγο εκ νέου μετά την τοποθέτησή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την αναφορά του Τούρκου Προέδρου περί «τουρκικής μειονότητας», ενώ σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «διαφωνούμε στο Κυπριακό».

Δείτε βίντεο:


Το γεύμα με ντολμαδάκια, καλαμαράκια και χαλβά

Μετά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ακολούθησε γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακάθισαν και οι υπουργοί των δύο χωρών.

Το μενού περιελάμβανε ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, ψάρι, καλαμαράκια, χαλβά και φρούτα.

Δείτε βίντεο:


Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: 15 συμφωνίες και μνημόνια υπογράφηκαν με την Τουρκία

Στη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράφηκαν Μνημόνια, Συμφωνίες και κοινές Δηλώσεις - Διακηρύξεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης με τους Τούρκους ομολόγους τους, για μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν μία ευρεία γκάμα κλάδων, από τον τουρισμό, την ενέργεια και το εμπόριο μέχρι την έρευνα, την παιδεία και τις μεταφορές.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις 15 συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα-Τουρκία

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι και η αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, η συνεργασία στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, η συνεργασία στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και η έρευνα για την αγροτική ανάπτυξη.

Τετ α τετ Ερντογάν-Αταμάν στην τουρκική πρεσβεία

Κατά την τέταρτη κατά σειρά επίσημη επίσκεψή  του στη χώρα μας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε και στην πρεσβεία της χώρας του.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε με αυτοκινητοπομπή για την τουρκική πρεσβεία. Τη λιμουζίνα στην οποία επέβαινε ο Τούρκος Πρόεδρος, προστάτευαν με τα χέρια τους πάνω και πεζή δύο σωματοφύλακές του.

Δείτε βίντεο:


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις έφτασε στην τουρκική πρεσβεία συναντήθηκε και με τον προπονητή του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν με τον οποίο είχαν ένα σύντομο τετ α τετ στην είσοδο του κτιρίου. Στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Εργκίν Αταμάν: «Είπα στον Μητσοτάκη πως παίζω μπάσκετ. Μου είπε πως παίζει κι αυτός. Να οργανώσουμε ένα φιλικό όταν έρθει στην Άγκυρα».

Δείτε βίντεο:


Να σημειωθεί ότι συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ, οι οποίοι βρέθηκαν στην τουρκική πρεσβεία.

Η αναχώρηση από το «Ελ. Βενιζέλος»

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, η αυτοκινητοπομπή που συνόδευε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στον χώρο VIP του «Ελ. Βενιζέλος». Τον πρόεδρο της Τουρκίας και την πολυπληθή αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, περίμενε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε έναν σύντομο διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Περίπου στις 6 το απόγευμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο του και αναχώρησε από το «Ελ. Βενιζέλος» για την Άγκυρα.

Η ανάρτηση της τουρκικής Προεδρίας για το Αιγαίο λίγο την αναχώρηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη τελευταία επίσκεψή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα είχαν περάσει έξι χρόνια. Λίγη ώρα πριν αναχωρήσει, η τουρκική Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε μία ανάρτηση, η οποία συνοδευόταν από κοινές φωτογραφίες των δύο ηγετών.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» ανέφερε.

Δείτε την ανάρτηση:



Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

4058718
4058717
4058720
4058788
4058792
4058797
6050623
6050643
6050658
6050649
4058807
6050708
4058785
4058903
6050701
4058904
6050719
6050727
6050746
6050737
6050760
4059030
6050933
6050941
6050692
6050710
6050703
6050698
6050731
6050734
6050772
6050794
6050846
6050888