Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βλέπει το TRT που φέρει τίτλο «Ας κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης» αναφερόμενο κυρίως στις εμπορικές σχέσεις, την ώρα που η Χουριέτ τονίζει τις δηλώσεις του Ερντογάν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν.

Στα σημαντικότερα ζητήματα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν συγκεντρώνει στο κεντρικό του θέμα ο ιστότοπος Ahaber,  που αναφλερεται στην «Ευκολία βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να λυθεί. Καλοδεχούμενη η απόφαση για το Λαύριο».


Πως "είδε" η Ευρώπη τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Πρώτο θέμα είναι στον Guardian η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Το άρθρο ανάλυσης μάλιστα για την συνάντηση των δυο ανδρών και τις κοινές δηλώσεις τιτλοφορείται από «πυγμάχος μέσα στο ρινγκ» στο «καζάν-καζάν» αναφερόμενο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Aπομονωμένη διεθνώς, η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα», γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

«Ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δείξει την επιθυμία τους να εργαστούν για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους».

«Ο Ερντογάν συναντά τον Μητσοτάκη: Θα επιτύχουν συμφιλίωση Τουρκία και Ελλάδα;», διερωτάται στο τίτλο της η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel». «Η σχέση Άγκυρας -Αθήνας δεν είναι και η καλύτερη. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. Υπάρχει αμφισβήτηση, μεταξύ άλλων, για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την εκμετάλλευση πρώτων υλών όπως το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ξεκινήσει μια «νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις με μια επίσκεψη στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Το ίδιο διερωτάται στην ανάλυσή της και ο ιστότοπος της Deutsche Welle, αν θα πετύχει η νέα αυτή εποχή. «Πρόκειται για μια νέα εποχή, θα πετύχει η προσέγγιση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας;Η πρώτη προσπάθεια το 2017 απέτυχε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πριν έξι χρόνια. Ωστόσο, όποιος ήλπιζε τότε σε μια ιστορική προσέγγιση, απογοητεύτηκε. Τώρα γίνεται μια νέα προσπάθεια», αναφέρεται στην ανάλυση.

Μένει να δούμε αν τα ερωτήματα των διεθνών μέσων θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν από τις δηλώσεις Ερντογάν κατά την αποχώρησή του από την Ελλάδα.