Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετα από δύο ημέρες μαραθωνίων συνεδριάσεων.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, επί της αρχής ψήφισαν υπέρ 158 και κατά 140.

Το άρθρο 7 που αλλάζει το προβλεπόμενο πρόστιμο για την έκδοση αποδείξεων το  ψήφισαν συνολικά 298 βουλευτές εκ των οποίων οι 169 υπερ έναντι 121 κατά.

Οι δύο βουλευτές που δεν ψήφισαν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η. Καλλιόπη Βέττα και ο Γιώργος Ψυχογιός.

Το άρθρο 7 που τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία,  εκτός από την πλειοψηφία υπερψήφισαν 10 βουλευτές των Σπαρτιατών και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το άρθρο 7 καταψήφισε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Κατσιβαρδάς, και οι δυο ανεξάρτητοι Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης.

Στο άρθρο 15 για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τον κατώτατο μισθό, ψήφισαν 158 υπέρ έναντι 140 κατά.

Στο άρθρο 49 με βάση το οποίο μειώνεται κατά 60% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5% σε 0,2%), ψήφισαν 158 υπέρ έναντι 140 κατά.

Στο άρθρο 50 που μειώνει κατά 50% το φόρο πώλησης εισηγμένων μετοχών (από 2 τοις χιλίοις σε 1 τοις χιλίοις), ψήφισαν 158 υπέρ, έναντι 140 κατά. Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να διεξαχθεί η ψηφοφορία ονομαστικά.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν τέσσερις αλλαγές και νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης.

Πρώτον, θα θεσπιστεί ειδική εξαίρεση από το κριτήριο του τζίρου για τα περίπτερα λόγω της πολύ μεγάλης προσαύξησης που γίνεται στα έσοδά τους από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων. Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν πολύ μικρό περιθώριο κέρδους και γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμη η αλλαγή.

Δεύτερον, θα εξαιρεθούν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι εφόσον όμως απασχολούνται σε μέχρι δύο εταιρείες. Κρίθηκε, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, ότι πρέπει να έχουν ανάλογη μεταχείριση με τους «εργαζομένους με μπλοκάκια» οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στα καφενεία, τα οποία δεν θα υπάγονται στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος εφόσον δραστηριοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους αλλά και σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

Και τέταρτη αλλαγή αφορά στα ταξί. Εφόσον οι οδηγοί κατέχουν ποσοστό έως 25%, το τεκμήριο θα είναι μειωμένο κατά 50%.