Με ταχύτατους ρυθμούς ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φεβρουαρίου. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε μιλώντας στους συντρόφους του ότι «πάμε σε συνέδριο επανεκκίνησης συσπείρωσης και ανασυγκρότησης».

Κάποια στελέχη όπως ο Παναγιώτης Ρήγας εξέφρασαν την άποψη ότι το συνέδριο πρέπει να αναβληθεί για μετά τις ευρωεκλογές ή να γίνει διαρκείας. Η πλειοψηφία, ωστόσο, αποφάσισε να γίνει κανονικά στον χρόνο που είχε αποφασιστεί εξαρχής.

«Όταν έχουμε αποφασίσει, θα πρέπει να κρατάμε τον λόγο μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κ.Ε. του κόμματος θα εκλεγεί μετά το συνέδριο και μετά τις ευρωεκλογές, καθώς και αυτό το όργανο εκλέγεται από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά θα εκλεγεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.


Η Επιτροπή Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Χθες, ωστόσο, αποφασίστηκε η Επιτροπή Θέσεων, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Διονύσης Τεμπονέρα και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παύλος Πολάκης. Η επιτροπή αυτή θα επεξεργαστεί τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες θα συζητηθούν στο συνέδριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαδικασίες θα πάρουν μέρος και τα 40.000 νέα μέλη που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών. Ακόμα, τα στελέχη που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία ανέλαβαν συγκεκριμένους τομείς εργασίας, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς τον τομέα Οικονομικών, ο Αλέκος Φλαμπουράρης τον Πολιτισμό και το ίδρυμα Πουλατζά, ο Διονύσης Τεμπονέρα τον τομέα Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τις αντιπαραθέσεις με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, καθώς -όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη- η εικόνα δημιουργεί απέχθεια στους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε σύσταση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μη μετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις όταν απέναντί τους θα έχουν στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Διαβάστε ακόμα: Το Σαββατοκύριακο οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς - Κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα ευρήματα

Αναταραχή στη Νέα Αριστερά: Και η Αχτσιόγλου αρνητική σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ, μετά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος διαφώνησε δημόσια στο ενδεχόμενο συνεργασίας της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ -άποψη που εξέφρασε ο Ευκελίδης Τσακαλώτος-, και η Εφη Αχτσιόγλου κινήθηκε επάνω σε αυτή την λογική. «Σήμερα υπό τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δεν υπάρχει συνεργασία. Προφανώς μπορούν να υπάρχουν κοινοβουλευτικές συγκλίσεις σε επιμέρους θέματα, όχι όμως δομική επί της αρχής συνεργασία. Με τα δεδομένα κόμματα που έχουμε καταγεγραμμένα, δεν υπάρχουν δυνατότητες δομικής συνεργασίας», είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, τραβώντας και αυτή τη δική της κόκκινη γραμμή από αυτά που λένε τα στελέχη της «Ομπρέλας».

Η Έφη Αχτσιόγλου πρόσθεσε ακόμη ότι «το μέτωπό μας είναι με τη δεξιά και την κυβέρνηση. Είμαστε στελέχη που είναι καταγεγραμμένο στην κοινή γνώμη ότι έχουμε αυτό το μέτωπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το νέο του σχήμα δεν μπορεί να ασκήσει δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».
Σχολιάζοντας τα δύο μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε λίγες ημέρες, αναφέροντας ότι «έκανε μια τοποθέτηση αρχής και δεν διαφωνώ σε επίπεδο αρχής. Από τη δική μας πλευρά είναι σαφές ότι έχουμε μέτωπο με τη δεξιά και την κυβέρνηση». Αντίθετα επισήμανε ότι «υπάρχουν διαύλοι επικοινωνίας» με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κόκκαλη. Ακόμα διευκρίνισε ότι «ο βασικός λόγος που δεν είμαι επικεφαλής της Νέας Αριστεράς είναι πολιτικός, αφού πριν από λίγο καιρό ήμουν υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έκρινα ότι δεν έπρεπε να είμαι επικεφαλής της νέας Κ.Ο. Εκτιμώ ότι θα συγχέονταν τα δύο γεγονότα. Η δημιουργία της Νέας Αριστεράς είναι μια διαφορετική υπόθεση και το τι έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ άλλη».