Τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν έμπαινε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον καλωσόρισε ο Γ. Γεραπετρίτης. Το στιγμιότυπο σχολιάστηκε εντόνως. Ορισμένοι τον επέκριναν καθώς είδαν την κίνηση χαιρετισμού ως υπόκλιση, συνεργάτες του υπουργού, όμως, ξεκαθάρισαν ότι ο κ. Γεραπετρίτης έκανε απλώς ένα νεύμα. Άλλωστε, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έβλεπε τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Έλληνας υπουργός ήταν εκείνος που τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο με -φιλική μεν τυπική δε- χειραψία. Απάντησε κι ο ίδιος επί του θέματος, μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ. «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους», είπε αναφερόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε ότι «το ίδιο έπραξα και το Σάββατο που την είδα, το έπραξα και σήμερα. Εξάλλου τον πρόεδρο Ερντογάν τον είδα το πρωί και νομίζω ότι οι εικόνες μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους».

Διαβάστε ακόμη: Κύκλοι ΥΠΕΞ για την υπόκλιση Γεραπετρίτη: Ένδειξη σεβασμού στους δύο προέδρους (Βίντεο)

Οι συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και το "σπάσιμο του πάγου" μέσα από την κουβέντα για τον καιρό


Στο υπουργείο Εξωτερικών έγιναν όλες οι υπόλοιπες υπουργικές συναντήσεις. Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν στην αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Τουρκίας, όπως είχε αποκαλύψει η «Α» της Κυριακής πριν από δύο εβδομάδες. Οι δύο ΥΠΕΞ, αρχικά, που είχαν αναλάβει τον συντονισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Συ νεργασίας (ΑΣΣ), συζήτησαν σε καλό κλίμα όπως συνηθίζουν. Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης υπέγραψε με τον ομόλογό του Μπουράκ Ακσαπάρ μνημόνια για επιχειρήσεις, εξαγωγές και επενδύσεις. Ενώ η Λίνα Μενδώνη και η Όλγα Κεφαλογιάννη κατέληξαν με τον Τούρκο Μεχμέτ Ερσόι σε κοινές δια κηρύξεις στους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

Η κουβέντα για τον καιρό καταπολεμά πάντα την αμηχανία και από αυτόν τον κανόνα δεν ξέφυγαν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Μεχμέτ Σιμσέκ που μίλησαν για την ηλιόλουστη Ελλάδα, για να σπάσει ο πάγος. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψε συμφωνία με τον ομόλογό του Γιουσούφ Τεκίν. Ακολούθησε η συνάντηση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή" στις 8 Δεκεμβρίου