«Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν επιβεβαιώθηκε το δόγμα της πολιτικής που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι Εγώ» με τη Στέλλα Γκαντώνα και τον Θανάση Φουσκίδη ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Είπε πως οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν, ενώ τόνισε πως αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας. Σημείωσε πως επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο χώρες μπορούν να πορευτούν σε ένα περιβάλλον σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ενέργειας, ο Άκης Σκέρτσος απάντησε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθεί η σύγχυση, καθώς πλέον θα υπάρχουν τρία συν ένα τιμολόγια.

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως ό,τι λέει το κάνει. «Δεν υπάρχουν πολίτες μιας, δύο ή τριών κατηγοριών», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Άκη Σκέρτσου στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα:

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Χθες ζήσαμε μια επιβεβαίωση του δόγματος της πολιτικής και της ήπιας διπλωματίας που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και πολλούς μήνες ως προς τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Είδαμε ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συμβιώνουμε με τους γείτονες μας ακόμα και διαφωνώντας. Το ζητούμενο για την Ελλάδα σε αυτή την ιστορική και οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε είναι να πορευτούμε σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και να επιβεβαιώνουμε με κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα είναι ένας πόλος σταθερότητας.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν, είναι αδιαμφισβήτητες, δεν κάνουμε ούτε εκατοστό πίσω από αυτές. Δεν συζητάμε τίποτα που να έχει να κάνει με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας ωστόσο βλέπουμε ότι αυτή η σχέση πλέον μιας πιο σταθερής και ήπιας γειτνίασης φέρνει κάποια σημαντικά αποτελέσματα. Φέρνει καλύτερα αποτελέσματα ως προς τη διαχείριση και τη συνεργασία γύρω από το φαινόμενο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, έχουμε μια σημαντική ύφεση το προηγούμενο διάστημα. Φέρνει αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες των νησιών με ένα αίτημα που ικανοποιήθηκε που ερχόταν από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εμείς θέλουμε να βαδίσουμε σε ήρεμα νερά με τους γείτονες μας, να χτίσουμε μια θετική ατζέντα και από εκεί και πέρα αν σε βάθος χρόνου μπορέσουμε και να επιλύσουμε τα διμερή ζητήματα που είναι πολύ συγκεκριμένα, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ακόμα καλύτερα αλλά πρέπει να συμβιώνουμε και να συνυπάρχουμε με ηρεμία και ειρήνη χωρίς εντάσεις γιατί αυτό κάνει καλό τελικά και στην οικονομία και συνολικά σε όλη την υπόλοιπη ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας.

Αναφορικά με τα τιμολόγια της ενέργειας:

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αυτό το οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μειωθεί η σύγχυση γύρω από τα τιμολόγια ενέργειας που υπήρχε έως σήμερα. Τα τιμολόγια ενέργειας ήταν περισσότερα από τριάντα ως προς τους τύπους τους και πλέον σε τρία συν ένα άρα ο καταναλωτής θα έχει περισσότερη διαφάνεια και πλέον τη δυνατότητα να συγκρίνει μέσω του πράσινου τιμολογίου τις τιμές, με ενιαίο σύστημα σύγκρισης, όλων των παρόχων. Άρα θα έχουμε περισσότερη διαφάνεια και περισσότερο ανταγωνισμό.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Στο πράσινο τιμολόγιο στην αρχή και στο τέλος κάθε μήνα θα μπορεί κάθε καταναλωτής να βλέπει πως τιμολογούν την ενέργεια οι πάροχοι της ηλεκτρικής ενέργειας. Στα υπόλοιπα τρία τιμολόγια είναι ειδικότερου ενδιαφέροντος που έχουν να κάνουνε με καταναλωτές που έχουν ειδικά προφίλ.

Ερωτηθείς αν θα δούμε νέες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας:

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Οι παρεμβάσεις αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα, το πρώτο αφορά στην σταθερή και μόνιμη στήριξη των εισοδημάτων με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών, του κατώτατου μισθού, του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο που πλέον αναπροσαρμόζεται, στις νέες αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις, στη έκτακτη ενίσχυση που δίνεται σε συνταξιούχους που έχουν την προσωπική διαφορά ή σε πιο ευάλωτες συνταξιούχων ή άλλων κοινωνικών ομάδων. Χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας και στην καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της οικονομίας υπάρχει ένα μέρισμα ανάπτυξης που επιστρέφει ειδικά στους πιο ευάλωτους. 352 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον εκτός προϋπολογισμού δίνονται για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά από την επέλαση της ακρίβειας. Βλέπουμε ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός στη χώρα μας έχει υποχωρήσει τον τελευταίο μήνα. Βρισκόμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτό πρέπει να το συσχετίσουμε και με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης που σημειώνεται στην Ελλάδα. Η χώρα μας το 2019 είχε τον 19ο χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη και χάρη στις αυξήσεις που έχουν συμβεί ο κατώτατος μισθός αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ειναι ο 10ος ή 11ος στην Ευρώπη ταυτόχρονα έχει ενισχυθεί και η αγοραστική δύναμη χάρη στις μειώσεις φόρων και εισφορών. Όλα αυτά δεν είναι αρκετά, δεν λέμε ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με μαγικές λύσεις ωστόσο έρχεται η καλύτερη πορεία της οικονομίας ε τη μόνιμη ενίσχυση μισθών και συντάξεων για να μπορέσουμε να δώσουμε στηρίγματα στις οικογένειες.

Αναφορικά με τον γάμο των Ομόφυλων ζευγαριών:

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αυτή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος έχει αποδείξει πως ότι λεει το κάνει. Αποτελεί πρωθυπουργική εξαγγελία και δέσμευση το ζήτημα της ισότητας στο γάμο. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολίτες μιας, δύο ή τριών κατηγοριών όλοι πρέπει να έχουμε τα ίδια δικαιώματα και από εκεί και πέρα στο χρόνο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός θα τα συζητήσουμε όλα αναλυτικά.