Ταυτόχρονα με τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τόσο ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας όσο και ο Τούρκος ομόλογός του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στις προηγούμενες επαφές τους είχαν διαμορφώσει μια καλή σχέση, η οποία φάνηκε και χθες στη συνάντησή τους. Κατά τη διάρκειά της συζήτησαν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επικύρωσαν τις δραστηριότητες των μέτρων αυτών (που υπάρχουν από τον κατάλογο του 2010), οι οποίες συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Άγκυρα.

"Κόκκινη γραμμή" επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης

Επίσης, ελήφθησαν αποφάσεις για εφαρμογή μέτρων αποτροπής επιθετικών ή άλλων κινήσεων που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως επικίνδυνες αλλά και για ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών σε στρατιωτικό επίπεδο. Φαίνεται, προφανώς, πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει ενδεχομένως μια «κόκκινη γραμμή» επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης, προκειμένου να αποφευχθούν άσχημες εξελίξεις και τετελεσμένα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γκιουλέρ επανέφερε στο τραπέζι την πρόσκληση από κοινού επίσκεψης των δύο υπουργών στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Νίκος Δένδιας: Τα ΜΟΕ δεν αφορούν την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει τονίσει πως «δεν πρέπει να συγχέουμε τα μέτρα αυτά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο Έλληνας υπουργός ήταν σαφής: «Τα ΜΟΕ δεν αφορούν την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς». Βέβαια η ηγεσία τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική του υπουργείου Άμυνας για όλα αυτά βαστά μικρό καλάθι. Έχουν ξανασυζητηθεί τέτοια ζητήματα και έχουν διαμορφωθεί και παλαιότερα τέτοια μέτρα. Και πρώτη η Άγκυρα ήταν που δεν τα σεβόταν… Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πρόσφατα, «για να ανοίξουμε μια πραγματικά νέα σελίδα στις σχέσεις μας, προς όφελος των κοινωνιών μας, θα πρέπει και η Τουρκία να αποδεχθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ».

Θυμίζουμε ότι οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις σε καλό κλίμα τους περασμένους μήνες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και είχε συμφωνηθεί να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επαφής μεταξύ τους. Τέλος, ο κ. Δένδιας και ο κ. Γκιουλέρ αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν από τις πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»