Η στήριξη των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών αποτελεί δέσμευση και προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Απόδειξη η δημιουργία του προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία η μείωση των κόκκινων δανείων συνδέθηκε με τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τώρα με μια νέα σειρά παρεμβάσεων η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο την προστασία των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα αυτοματοποιεί τη λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων. Το «κούρεμα» της οφειλής πλέον γίνεται μέσω αλγόριθμου, με διαφάνεια και ταχύτητα, ενώ καθίσταται και υποχρεωτικά αποδεκτό για τους πιστωτές.

Επιπλέον εισάγει κανόνες στη λειτουργεία των εισπρακτικών εταιρειών. Απαγορεύει και τιμωρεί την παρενόχληση των οφειλετών από τις εισπρακτικές και εισάγει βαριά πρόστιμα. Απόδειξη της αποφασιστικότητας με την οποία η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων στο τομέα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία επιβλήθηκαν συνολικού ύψους 670.000 ευρώ σε δυο εισπρακτικές.

Ταυτόχρονα διασφαλίζει και το δικαίωμα των οφειλετών σε έγκαιρη ενημέρωση. Ειδικότερα υποχρεώνει τις εισπρακτικές να δημιουργήσουν ψηφιακές πλατφόρμες ενημέρωσης στις οποίες ο πολίτες με ευκολία θα ελέγχει τα στοιχεία της οφειλής του. Τυχόν άρνησή των εισπρακτικών να δημιουργήσουν τέτοιες πλατφόρμες θα τιμωρείται με πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, αλλά και ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Ακόμα μια παρέμβαση που προγραμματίζεται υπέρ των ευάλωτων είναι η αναβάθμιση του αλγόριθμου για οφειλέτες που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. Στόχος το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με υποθήκη να μειωθεί έως και κατά 28%. Για τη στήριξη αυτών των οφειλετών η Κυβέρνηση προχωρά ορίζει το επιτόκιο αυτών των ρυθμίσεων στο 3% και σταθερό για 3 έτη.

Σημαντικό μέτρο υπέρ των οφειλετών αποτελεί και η απλοποίηση των διαδικασιών για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του πτωχευτικού κώδικα. Με την υποβολή της αίτησης τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη πλέον αναζητούνται και επαληθεύονται αυτόματα από δημόσιους φορείς και Τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται τα λάθη που οδηγούν στην απόρριψη των αιτήσεων.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως στέκεται δίπλα στους πολίτες και προσπαθεί να δίνει λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτό κάνει και στο ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων πολιτών και των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια. Με ουσιαστικές παρεμβάσεις αλλάζει το τοπίο υπέρ τους. Θέτει κανόνες στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών και στις σχέσεις τους με τους πολίτες. Τιμωρεί συμπεριφορές και παραλήψεις που ζημιώνουν αδικαιολόγητα τους πολίτες. Μα κυρίως προσφέρει στους δανειολήπτες τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσουν να κοιτάξουν το μέλλον με αισιοδοξία.