Η Ραλλία Χρηστίδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει στα «Π» για τον Στέφανο Κασσελάκη και για το νέο που φέρνει στην πολιτική ζωή της χώρας, το οποίο έχει ανάγκη ο λαός, για το επεισόδιο με τον Σούνακ, εξαιτίας του οποίου μπορεί να επισπευσθεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, και για το γεγονός πως με την εμπλοκή της στην πολιτική έκλεισε ο κύκλος της ως τραγουδίστριας.

Θεωρείτε ότι η αποχώρηση των 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει ζημιά στο κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών;

Εκλέχθηκαν για να υπηρετήσουν τις προγραμματικές και καταστατικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που δεν έχουν αλλάξει. Δεν νομίζω πως στο μέλλον οι ψηφοφόροι θα τους δικαιώσουν γι’ αυτή την επιλογή τους.

Πιστεύετε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η μαζική προσέλευση των μελών και το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών έδειξαν πως η κοινωνία έχει ανάγκη για κάτι νέο στην πολιτική ζωή. Εχει κουραστεί από τα τετριμμένα και από την ξύλινη γλώσσα ανθρώπων που δεν έχουν δουλέψει ούτε μία ώρα στη ζωή τους και μοναδικός τους στόχος είναι να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Η εμπλοκή του Στέφανου Κασσελάκη με την πολιτική εκκινεί από τη διάθεση της προσφοράς στη ζωή του τόπου. Απαλλαγμένος από τα ψεγάδια που θα τον έκαναν «μια από τα ίδια», έχει ως μοναδικό σκοπό να αλλάξει τα κακώς κείμενα και να δουλέψει σκληρά για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Συνεπώς, υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Νομίζετε ότι έχει κλείσει ο κύκλος του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ή θεωρείτε ότι μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο με τη δημιουργία νέου κόμματος;

Η κληρονομιά του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί παρακαταθήκη για όλους εμάς, που καλούμαστε να τη συνεχίσουμε. Επειτα από 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, έκρινε πως έκλεισε αυτός ο κύκλος. Μια απόφαση καθ’ όλα σεβαστή, που δεν εδράζεται σε κάποια προσωπική φιλοδοξία, αλλά στην προοπτική να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα ωφελήσουν τόσο το κόμμα όσο και τη χώρα, θέτοντας ως προτεραιότητα την «ανάγκη για βαθιά ανανέωση και την επανίδρυση του νέου ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτή την όμορφη θάλασσα, όπως είχε πει ο ίδιος, που ταξιδεύουμε τώρα με καπετάνιο τον Στέφανο Κασσελάκη, εκείνος παραμένει δίπλα μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας νικηφόρας πορείας.

Τελικά θα καταφέρουμε ως χώρα να επαναπατρίσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα; 

Αυτός είναι ο εθνικός στόχος, ο οποίος είναι πάνω από κόμματα και πρόσωπα, και το απέδειξε ο πρόεδρος τόσο με την κριτική που άσκησε στον Βρετανό πρωθυπουργό όσο και με το κάλεσμα στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Είναι σημαντικό να κατανοήσει η διεθνής κοινότητα ότι ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να επιστρέψουν τα έργα της πολιτιστικής μας ιστορίας εκεί όπου πραγματικά ανήκουν. Ισως η έκταση που πήρε το θέμα με την απαράδεκτη στάση του κ. Σούνακ να μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου, όμως χρειάζεται πολλή δουλειά για να τα καταφέρουμε. 

Δεν ξέρουμε τίποτα για την προσωπική σας ζωή. Δεν έχετε ή την κρύβετε καλά;

Δεν νομίζω πως όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους για να τους εκπροσωπώ στη Βουλή των Ελλήνων ενδιαφέρονται για την προσωπική μου ζωή. Αυτό που τους απασχολεί είναι να δικαιωθούν για την επιλογή τους και να εκπληρώσω τις προσδοκίες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι σκληρά, για να σταθώ επάξια στον ρόλο που μου ανέθεσαν. Αυτό ίσως να περιορίζει τον χρόνο για προσωπική ζωή, όπως και οι αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν αναλαμβάνοντας αναπληρώτρια τομεάρχης Εσωτερικών - Τομέας Διαφάνειας, αλλά είναι επιλογή μου.

Σας λείπει το τραγούδι;

Κοντεύουν πέντε χρόνια από τότε που εκλέχθηκα και ομολογώ πως όχι. Κατάφερα να ικανοποιήσω τη ματαιοδοξία μου από μικρή ηλικία, έχοντας κοινωνική ταυτότητα πριν εμπλακώ ενεργά με την πολιτική. Κάτι που ενδεχομένως να ενόχλησε και ίσως να ενοχλεί. Αλλά δεν με απασχολεί.

Οταν μπήκατε στην πολιτική, σας έκαναν bullying επειδή ήσασταν τραγουδίστρια; Συνεχίζεται ακόμη; 

Η επανεκλογή μου θεωρώ πως έβαλε τέλος σε αυτήν τη συζήτηση. Τώρα, κακεντρεχείς και κακοπροαίρετοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η κριτική τους, όμως, στερείται ουσιαστικών επιχειρημάτων.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;

Δεν ξεχωρίζω πιο δύσκολη στιγμή. Για να ακριβολογούμε, τίποτα στη ζωή μου δεν ήταν εύκολο και δεν μου δόθηκε απλόχερα. Ολα ήταν δύσκολα όταν τα ζούσα. Λέμε «δόξα τω Θεώ» και «δώσε δύναμη να ξεπεράσω ακόμα μία δυσκολία». Για όλους μας θεωρώ πως η πορεία της ζωής είναι μια δύσκολη ανηφόρα, περιλαμβάνοντας τα πάντα, από την καθημερινή επιβίωση μέχρι και την εκπλήρωση σημαντικών στόχων.

Θα επιστρέφατε ξανά στο τραγούδι;

Η μουσική αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και είμαι υπερήφανη για τα όσα πέτυχα σε έναν χώρο που τον τίμησα και με τίμησε, προσπαθώντας να βοηθήσω τον κόσμο να ξεφύγει λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τώρα προσπαθώ να εισφέρω στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Μια διαδικασία απαιτητική και σύνθετη, για την οποία δημιουργώ τις προϋποθέσεις, ως αριστούχος απόφοιτος της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΕΑΠ και συνεχίζοντας με το μεταπτυχιακό μου στη Δημόσια Οικονομική και Πολιτική στο ΠΑΔΑ, να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις, θεωρώντας το τραγούδι ως έναν κύκλο που έκλεισε.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/12