Στη βάση της προγραμματικής αντιπολίτευσης, χωρίς επικοινωνιακές εξάρσεις, αλλά βήμα-βήμα και με προοπτική να ανασυστήσει το ΠΑΣΟΚ πρώτα στην κοινωνία, την ώρα που η καθίζηση ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί κενό πολιτικής αντιπροσώπευσης, συνεχίζει να κινείται η ηγετική ομάδα του Κινήματος και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανοδική τροχιά.

Όχι θεαματική, είναι η αλήθεια, αλλά διόλου ευκαταφρόνητη, καθώς το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση μπορεί έστω ατύπως να εμφανίζεται ως αξιωματική αντιπολίτευση, κερδίζοντας τη μάχη για τη δεύτερη θέση. Αποτελεί παράλληλα εφαλτήριο για μια καλύτερη συνέχεια και μια περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του στο διάστημα που απομένει μέχρι τον Ιούνιο.

Με αυτά τα δεδομένα στη Χαριλάου Τρικούπη ξορκίζουν τις βιαστικές κινήσεις και τις πτήσεις εντυπωσιασμού, πιστεύοντας ότι η κατάθεση προτάσεων για τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία είναι η δέουσα τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Σε αυτή την προσπάθεια, οι εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχοι και περιφερειάρχες, που υπερβαίνουν τους 100 σε όλη τη χώρα, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, με δεδομένο ότι το Κίνημα δεν απώλεσε ποτέ την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και με αυτή την έννοια η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων έχει τη σημασία της και αναμένεται να λειτουργήσει προωθητικά. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη κοιτούν προς τις κάλπες της 4ης Ιουνίου, εκεί όπου οι επιτελείς του κόμματος θέλουν το ΠΑΣΟΚ να καταγραφεί και επισήμως στη δεύτερη θέση - θεωρώντας πως όσο βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά να έχουν απογοητεύσει τους περισσότερους, η ανοδική τροχιά του ΠΑΣΟΚ θα ανεβάζει στροφές, την ώρα που όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ (πλην του ΚΚΕ), καταγράφουν απώλειες.

Με άλλα λόγια, η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά πως οι εισροές στο ΠΑΣΟΚ δεν θα προέρχονται μόνο από κόσμο που «επαναπατρίζεται» από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από πρώην ψηφοφόρους του που κατευθύνθηκαν προς τη ΝΔ, αλλά τώρα εμφανίζονται απογοητευμένοι. Είναι δεδομένο μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται πίεση εσωτερικά να θέσει ανοιχτά τους εκλογικούς στόχους, αλλά ο ίδιος αποφεύγει να βάλει τον πήχη σε κάποιο ύψος, διαμηνύοντας ότι δεν θα μπει σε αυτή τη συζήτηση. Μέχρι νεωτέρας πάντως αυτή η αμυντική τακτική δείχνει να βγαίνει στον Νίκο Ανδρουλάκη.