«Όλοι εμείς που είμαστε στην Πολιτεία και επισκεπτόμαστε τα Καλάβρυτα αυτή την ημέρα έχουμε μια τεράστια ευθύνη, να δώσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, από τα Καλάβρυτα, τα οποία επισκέφτηκε σήμερα για τις εκδηλώσεις μνήμης για την 80η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως σε αυτόν τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, θέλει να είναι συνοδοιπόρος στην πορεία προς δικαιοσύνη. «Πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στην προσπάθειά της αν το επιθυμήσει και το επιδιώξει για διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη γερμανική κυβέρνηση».


«Χρειαζόμαστε λιγότερη διχόνοια σα χώρα» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κασσελάκη:


«Σε αυτόν εδώ τον πανέμορφο τόπο, τον ιερό τόπο πριν από 80 χρόνια έχασαν τη ζωή τους πάρα πολλοί άνθρωποι, οικογένειες, απόγονοι που δεν ήρθαν ποτέ σε αυτόν τον τόπο, στην ιστορία του. Όλοι εμείς που είμαστε στην Πολιτεία και επισκεπτόμαστε εδώ αυτή την ημέρα έχουμε μια τεράστια ευθύνη, να δώσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη. Είναι ένας αγώνας στον οποίο αναφερόταν και ο Μανώλης Γλέζος. Και για να το παραφράσω, ακόμα κι αν είναι να κερδίσουμε και ένα ευρώ, αξίζει να δώσουμε τον αγώνα. Είναι ηθικό θέμα, είναι θέμα αρχής.

Είμαι πολύ συγκινημένος. Πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της, αν το επιθυμήσει και το επιδιώξει για διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη γερμανική κυβέρνηση. Θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι στην πορεία για δικαιοσύνη σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Σας ευχαριστώ πολύ και παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να σκεφτούνε όλους τους μαρτυρικούς τόπους από τα Κατοχικά χρόνια και να υποστηρίξουνε μια καλύτερη Ελλάδα από εδώ και πέρα με λιγότερη διχόνοια. Χρειαζόμαστε λιγότερη διχόνοια σα χώρα. Ας εμπνευστούμε από εδώ στα Καλάβρυτα σήμερα».

Κασσελάκης από Καλάβρυτα: Μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζιστών, ακόμα και αν κερδίσουμε ένα ευρώ από τις Γερμανικές αποζημιώσεις, αξίζει να δώσουμε τον αγώνα


Επίσης, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε ορισμένες φωτογραφίες από το προσκύνημά του στο μνημείο που έχει ανεγερθεί, σημειώνοντας: 

«Πριν από 80 ακριβώς χρόνια, στα Καλάβρυτα, έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζιστών.

Άνθρωποι που χάθηκαν, οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, απόγονοι που δε γεννήθηκαν ποτέ. Το αποτρόπαιο πρόσωπο της Ιστορίας.
Όλοι εμείς που επισκεπτόμαστε τον ιερό αυτό τόπο σήμερα, έχουμε μια τεράστια ευθύνη: να δώσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη. Για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Είναι ένας αγώνας στον οποίο αναφερόταν συχνά ο Μανώλης Γλέζος. Για να τον παραφράσω, ακόμα κι αν είναι να κερδίσουμε ένα ευρώ, αξίζει να δώσουμε τον αγώνα. Είναι ηθικό θέμα, είναι θέμα αρχής.