Ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2023, συμμετείχε στη χειμερινή Συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κατά την πρώτη ημέρα πραγματοιήθηκε, τηλεματικά, ανταλλαγή απόψεων με μέλη της ανεξάρτητης Ομάδας Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων, που έχει συσταθεί από το ΝΑΤΟ για να εκπονήσει έκθεση επί της πολιτικής της συμμαχίας για τη Νότια Γειτονία (περιοχή Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής και Σαχέλ). Ακολούθησε άτυπο δείπνο εργασίας κατά το οποίο συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τα διδάγματα που δύνανται να αντληθούν, καθώς και οι προκλήσεις αναφορικά με τη βιομηχανική βάση των συμμάχων.

Ο Δρ. Μπαλωμένος στην πρώτη συνεδρίαση αναφέρθηκε, καταρχάς, στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, οι οποίες προκάλεσαν έκρηξη βίας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με περιφερειακούς εταίρους. Τόνισε ότι η συμμαχία θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη Νότια Γειτονία, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις ασφαλείας και το κλίμα της διάχυτης ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ, χαιρέτησε τις προγραμματισμένες δράσεις της νεοσυσταθείσας ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων για το Νότο, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας και της παράτυπης μετανάστευσης.

Κατά το άτυπο δείπνο εργασίας, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ χαιρέτησε την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης της Ουκρανίας με τη συμμαχία και υποστήριξε τις προσπάθειες αύξησης των δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής, υπογραμμίζοντας την αξία της συμπληρωματικότητας των συναφών πρωτοβουλιών σε ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, ανέδειξε τη γενικότερη συνδρομή της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας, καθώς και τη γεωστρατηγική αξία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ως μεταφορικός κόμβος διεθνούς αρωγής προς τη δοκιμαζόμενη χώρα, αλλά και ως στρατηγική πύλη εισόδου της συμμαχίας προς τα δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους ομολόγους του, ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα συζητήθηκαν ζητήματα αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης του ΝΑΤΟ, ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος τόνισε πως η νέα γενιά των αμυντικών σχεδίων παρέχει πλέον το απαιτούμενο υπόβαθρο για βελτίωση της ικανότητας και ετοιμότητας της συμμαχίας να αποτρέψει και να αμυνθεί έναντι κάθε απειλής και προς πάσα κατεύθυνση (προσέγγιση 360 μοιρών). Επισήμανε τις πιθανές επιπτώσεις των σύγχρονων, αναδυόμενων τεχνολογιών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αμυντικές δυνατότητες της συμμαχίες, με έμφαση στους τομείς των ψηφιακών δεδομένων, της βιοτεχνολογίας, των αυτόνομων συστημάτων και της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ αναφέρθηκε στη σημασία της αποτελεσματικής διοίκησης και ελέγχου μεταξύ των συμμαχικών επιχειρησιακών δομών, επαναλαμβάνοντας την πρόταση ενσωμάτωσης δύο πολυεθνικών στρατηγείων από την Ελλάδα, προς ενίσχυση των συναφών δυνατοτήτων. Τέλος, ο Δρ. Μπαλωμένος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες, προς όφελος της εθνικής και της συμμαχικής αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας.