Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας επί του προϋπολογισμού, ανακοίνωσε το πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά, λέγοντας ότι «η βελτίωση συνθηκών διαβίωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα και εστιάζουμε στις στεγαστικές ανάγκες που προκύπτουν από τις μετακινήσεις των στελεχών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατασκευής 1400 κατοικιών και πρόσθεσε ότι ελπίζει να έρθει σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, για να χρηματοδοτηθούν σύντομα 500 κατοικίες σε 13 νησιά, όπου τα ενοίκια είναι πανάκριβα.

Επίσης, διευκρίνισε ότι το 15% των κατοικιών θα δοθούν για κάλυψη άλλων αναγκών σε δασκάλους και γιατρούς και ότι το πρώτο κομμάτι του συγκεκριμένου προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκε στην ανάγκη «εθνικής στρατηγικής, και εκπαιδευτικής αναβάθμισης των δυνατοτήτων των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων» και ανέφερε ότι «ολοκληρώνουμε ένα σχέδιο νόμου θα τεθεί στη κρίση σας τις προσεχείς μέρες για τη δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών από τα ανώτατα εκπαιδευτικό ιδρύματα των Ενόπλων Δυνάμεων, την απλοποίηση της ίδρυσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, τη δυνατότητα συμμετοχής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά προγράμματα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν την εύρεση λύσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

*Διαβάστε εδώ: Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο πατριωτισμός πρώτιστη αξία - Η αντιμετώπιση του δημογραφικού πρώτη προτεραιότητα

Ακόμα, ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε, πως «σε ό,τι αφορά το σύστημα αμυντικών συστημάτων, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κλείσουμε τις ελληνικές μονάδες παραγωγής της χώρας μας».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε όμως, και πρέπει όλοι μαζί να το κάνουμε γιατί το πρόβλημα υπερβαίνει κατά πολύ τη θητεία μιας κυβέρνησης και η επίλυση του απαιτεί κατά πολύ περισσότερο τη βούληση μιας κυβέρνησης, οφείλουμε να εξετάσουμε τις χρόνιες παθογένειες, να αναζητήσουμε και να βρούμε λύσεις για την βιώσιμη λειτουργία της ΕΑΒ και της ΕΑΣ, μέσα από συναινέσεις. Γιατί η χώρα τα έχει ανάγκη, τα χρειάζεται τα ελληνικά αμυντικά συστήματα».