Αποφασισµένη να µην... κλοτσήσει το τενεκεδάκι στους επόµενους, όπως έχει γίνει πλειστάκις στο παρελθόν, φέρεται η κυβέρνηση σχετικά µε την καταπολέµηση της οπαδικής βίας, καθώς ο σοβαρός τραυµατισµός του 31χρονου αστυνοµικού, ύστερα από την οργανωµένη επίθεση χούλιγκαν την προηγούµενη Πέµπτη έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στον Ρέντη, κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάµεσα στον Ολυµπιακό και τον Παναθηναϊκό, ήταν το τελευταίο από µία σειρά σοβαρών κρουσµάτων οπαδικής βίας ύστερα από τους αδικοχαµένους Αλκη Καµπανό και Μιχάλη Κατσούρη, πριν από 22 και από 4 µήνες αντίστοιχα.

Στις πολλές συσκέψεις που ακολούθησαν τις τελευταίες ηµέρες, µε την αποφασιστική να λαµβάνει χώρα το προηγούµενο Σάββατο και την τελευταία µόλις λίγες ώρες προτού µεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για το πολύ κρίσιµο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, σχηµατοποιήθηκε σε µεγάλο βαθµό η υψηλή στρατηγική του Μεγάρου Μαξίµου, προκειµένου να εξαρθρωθούν ή και να αδρανοποιηθούν οι πυρήνες - εγκληµατικές οργανώσεις, οι οποίες στο όνοµα ενός αθλητικού συλλόγου αναπτύσσουν µία ποικιλόµορφη εγκληµατική δράση, µέρος της οποίας είναι η οπαδική βία.

Διαβάστε ακόμα: Τα επτά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας - Θα τα παρουσιάσει ο Βρούτσης στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο


Και µετά τις 12 Φεβρουαρίου, τι γίνεται με τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας;

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι η επιχείρηση εντοπισµού και εξάρθρωσης τυχόν εγκληµατικών οργανώσεων, που δρουν στον χώρο του αθλητισµού, δεν υπόκειται σε αυστηρά χρονοδιαγράµµατα και ως εκ τούτου είναι δεδοµένο πως θα επεκταθεί και πέραν της 12ης Φεβρουαρίου, ήτοι του διµήνου κατά το οποίο οι αγώνες της Superleague 1 έχει αποφασιστεί να διεξάγονται κεκλεισµένων των θυρών.

Ανώτερος κυβερνητικός παράγων επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα µετά τις 12.2, εάν δεν έχουν εκπληρωθεί οι βασικοί όροι που έχουν τεθεί εξαρχής, δηλαδή η εγκατάσταση καµερών υψηλής ευκρίνειας σε προδιαγραφές UEFA και η σε πλήρη έκταση αξιοποίηση του υλικού τους, καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου της ταυτοπροσωπίας όλων όσοι εισέρχονται στα γήπεδα.

Κρίσιµη διαφοροποίηση, πάντως, είναι ότι µετά την παρέλευση του διµήνου, τυχόν επέκταση του κανόνα των κεκλεισµένων θυρών δεν θα εφαρµόζεται οριζόντια, αλλά µόνον σε εκείνα τα γήπεδα, όπου δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προκαθορισµένοι όροι.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής επιµένουν ότι προσώρας στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν εξετάζουν την αναβάθµιση των µέτρων προς την κατεύθυνση λόγου χάρη της διακοπής της διεξαγωγής των πρωταθληµάτων στο ποδόσφαιρο ή και σε άλλο άθληµα.

Ωστόσο, τα ίδια πρόσωπα διαµηνύουν πως εφόσον εκδηλωθούν έκτροπα σε έναν αγώνα µπάσκετ ή κάποιου άλλου αθλήµατος, τότε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καθήσει µε σταυρωµένα τα χέρια και δεν θα διστάσει να επεκτείνει το µέτρο των κενών εξεδρών, όπου αλλού χρειαστεί.


Τα μέτρα του αθλητικού νομοσχεδίου

Πληροφορίες της «Α» της Κυριακής αναφέρουν πως στη σύσκεψη της προηγούµενης Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίµου, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, κλείδωσαν τα βασικά µέτρα του αθλητικού νοµοσχεδίου, που φέρνει προς έγκριση στο υπουργικό συµβούλιο της ερχόµενης Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισµού Γιάννης Βρούτσης, συνεπικουρούµενος κατά περίπτωση από τον υπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρη Παπαστεργίου, καθώς δροµολογείται η δηµιουργία εφαρµογής στο κινητό, όπου µπορεί να αποθηκεύεται µαζί η αστυνοµική ταυτότητα και το εισιτήριο του φιλάθλου, ώστε να γίνεται από κοινού εντέλει ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας από τις ΠΑΕ και την Αστυνοµία, αλλά και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόµου.

Από την κυβέρνηση διαµηνύουν ότι ουδείς εννοεί να υποκαταστήσει το έργο της αθλητικής δικαιοσύνης, ωστόσο, στο υπό διαµόρφωση νοµοσχέδιο θα προβλέπονται αυτόµατες, αυστηρότατες κυρώσεις.

Για παράδειγµα, και σύµφωνα µε τις υπάρχουσες πληροφορίες, για ρίψη κροτίδων και καπνογόνων θα προβλέπεται ποινή 3 αγώνων κεκλεισµένων των θυρών και σε περίπτωση υποτροπής 6 αγωνιστικών.

Επιπλέον θα γίνεται λεπτοµερής αναφορά στον νέο τρόπο λειτουργίας των καµερών, ενώ θα γίνεται έλεγχος από την Αστυνοµία για την καλή λειτουργία τους δύο ηµέρες πριν από την έναρξη κάθε αγώνα και αν διαπιστωθεί πρόβληµα το παιχνίδι θα διεξάγεται κεκλεισµένων των θυρών.


Το χρονικό των αποφάσεων

Υψηλόβαθµος κυβερνητικός αξιωµατούχος µεταφέρει στην «Α» της Κυριακής ότι στην κυβέρνηση δεν επιθυµούν να ανοίξουν µέτωπα µε κανέναν εµπλεκόµενο στον αθλητισµό - αθλητικό σωµατείο ή παράγοντα. Εξού και όπως λέγεται το επιβληθέν µέτρο κεκλεισµένων των θυρών αποτελεί µόνο µέρος µιας ευρύτερης παρέµβασης, που ως κορωνίδα έχει την ποινική αναβάθµιση της όλης υπόθεσης, καθώς και την εφαρµογή του «µοντέλου της Χρυσής Αυγής», ώστε να εντοπιστούν και να διαλυθούν τυχόν εγκληµατικές οργανώσεις, που δρουν µε συγκεκριµένη ιεραρχική δοµή στο όνοµα και µόνο ενός αθλητικού συλλόγου, αλλά και να αδρανοποιηθούν υπό τον φόβο σκληρών τιµωριών παραφυάδες τους, µειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την παραβατικότητα εντός και εκτός γηπέδων και µεγιστοποιώντας το αίσθηµα ασφάλειας των πολιτών.

«Ο,τι και να ανακοινώναµε χωρίς την απειλή της εξάρθρωσης πιθανών εγκληµατικών οργανώσεων θα ήταν ατελές. Στόχος µας είναι να εκριζωθούν οι εγκληµατικές οργανώσεις, να εντοπιστούν οι ηθικοί αυτουργοί, να οδηγηθούν στη φυλακή, αλλά και να αδρανοποιηθούν µέσω του φόβου οι παραφυάδες τους», επισηµαίνει υψηλόβαθµη κυβερνητική πηγή. Εξάλλου, η «Α» της Κυριακής είναι σε θέση να γνωρίζει πως στην αποφασιστικής σηµασίας σύσκεψη του προηγούµενου Σαββάτου ετέθησαν υπόψη οι «εναλλακτικές» της διακοπής των πρωταθληµάτων ποδοσφαίρου, µπάσκετ και βόλεϊ, αλλά και το κλείσιµο των θυρών των οργανωµένων οπαδών.

Οπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, το πρώτο σενάριο αποκλείστηκε εξ αρχής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως τόνισε, δεν είναι ο στόχος µας να καταστρέψουµε το αθλητικό προϊόν ούτε να την «πληρώσουν» συλλήβδην οι αθλητές και οι φίλαθλοι, που επιθυµούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες της αγαπηµένης τους οµάδας έστω από την τηλεόραση.

Στο δεύτερο σενάριο αντέδρασε η πλευρά της Αστυνοµίας, µε το επιχείρηµα ότι υπήρχε ο ορατός κίνδυνος οργανωµένοι οπαδοί να προµηθευθούν εισιτήρια σε άλλες θύρες και να µεταφέρουν εκεί την παραβατικότητα, µε αποτέλεσµα να επεκταθούν τα επεισόδια σε όλες τις θύρες των γηπέδων.

Αξίζει να σηµειωθεί, δε, πως η διεξαγωγή κεκλεισµένων των θυρών αγώνων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όπως έγινε µε τον αγώνα της προηγούµενης Πέµπτης ανάµεσα στον Ολυµπιακό και την Μπάτσκα Τόπολα για το Εuropa League, δεν αποτέλεσε µέρος των κυβερνητικών παρεµβάσεων και αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης της ΕΛ.ΑΣ. για προφανείς λόγους ασφαλείας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής