Ευρωεκλογές 2024: Οι στόχοι Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη – Τα πρώτα συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις
Προβάδισμα άνω των 20 μονάδων εν όψει Ευρωεκλογών καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, με το ΠΑΣΟΚ να ακουλουθεί , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις
Η 9η Ιουνίου, ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών του 2024, αποτελεί το επόμενο σημαντικό πολιτικό ορόσημο έπειτα από τις διπλές εθνικές εκλογές και τις περιφερειακές εκλογές της προηγούμενης χρονιάς, με τα πολιτικά κόμματα να αναμένεται από τις αρχές του νέου έτους να ξεδιπλώσουν την στρατηγική και τους στόχους τους για τις ευρωπαϊκές κάλπες.
Aν και παραδοσιακά οι ευρωεκλογές αποτελούν μια χαλαρότερη εκλογική αναμέτρηση με τους πολίτες να αξιολογούν «ελαφρότερα» το διακύβευμά τους, οι εκλογές του Ιουνίου έρχονται καταρχάς να ολοκληρώσουν ένα μεγάλο εκλογικό κύκλο εθνικών και περιφερειακών καλπών, ενώ παράλληλα το αποτέλεσμά τους αναμένεται να παγιώσει σε μεγάλο βαθμό τους πολιτικούς συσχετισμούς έως τις προγραμματισμένες για το 2027 βουλευτικές εκλογές.
Tα στοιχήματα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας διαφαίνεται αδιαμφισβήτητη με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να διατηρεί άνετο προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απέχει παρασάγγας από τους αντιπάλους του στους προσωπικούς δείκτες. Το 33,12% που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019 θα μπορούσε να είναι το ψυχολογικό όριο για τους επιτελείς της κυβερνητικής παράταξης. Ποσοστό το οποίο ήλθε, ωστόσο, σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει το 23,75%, με τις σημερινές συνθήκες στην αντιπολίτευση να είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν τον εκλογικό χάρτη τη βραδιά των ευρωεκλογών.
Το κυβερνών κόμμα αναμένεται από το νέο έτος να ξετυλίξει την στρατηγική της για τις επικείμενες ευρωεκλογές που αποτελούν σημαντικό στοίχημα για Μαξίμου και Πειραιώς που θα στοχεύσουν σε µια καθαρή νίκη, ξορκίζοντας τη «χαλαρή ψήφο», αλλά και την ψήφο διαμαρτυρίας σε μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς, δεξιότερα της ΝΔ. Τη σηµασία που προσδίδει το Μαξίµου στην προσεχή εκλογική αναµέτρηση µαρτυρά η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές θα διενεργηθούν µε σταυρό προτίµησης και όχι µε λίστα, κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεση του Μαξίµου να κινητοποιηθεί τον όλον της Ν.∆., µπροστά σε µια βαρύνουσας σηµασίας, εκλογική αναµέτρηση. Παράλληλα, ο στόχος της ΝΔ είναι η επανεπιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της κεντροδεξιάς παράταξης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και η διατήρηση του status της Ν.∆. σε ευρωπαϊκό επίπεδο, µιας και αποτελεί το µεγαλύτερο κόµµα στην ευρωκοινοβουλευτική παράταξη ΕΛΚ.
Μεγάλα τα στοιχήματα των ευρωεκλογών και για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος από τη μία πλευρά θα επιδιώξει να εμφανιστεί σαν σοβαρή επιλογή αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, και από την άλλη να εδραιωθεί ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην κεντροαριστερά, δεδομένης της ανοδικής τάσης που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και της εμφάνισης του φορέα της «Νέας Αριστεράς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά ανέβασε τον πήχη από το αρχικό 17%, μιλώντας για πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου.
Στη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου στοχεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μίλησε με αριθμούς στη συνέντευξή του στον Αlpha, τοποθετώντας ως στρατηγικό στόχο για το κόμμα του είναι ένα ποσοστό 16% - 17%, με μακροπρόθεσμο στόχο να παρουσιαστεί το ΠΑΣΟΚ ως αξιόλογη κυβερνητική επιλογή απέναντι στη ΝΔ, στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Πως διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί εν όψει των ευρωεκλογών
Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που μετρούν τη δυναμική των κομμάτων εν όψει των ευρωεκλογών, έχουμε την επίσημη πρώτη για τον νεόκοπο σχηματισμό της «Νέας Αριστεράς». Ως γενικό συμπέρασμα εδραιώνεται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ωστόσο απώλειες συγκριτικά με το εκλογικό ποσοστό των εθνικών εκλογών του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, στη μέτρηση της GPO για τα Παραπολιτικά, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται με διαφορά άνω των 21 ποσοστιαίων μονάδων και ποσοστό 31,5%, από το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση (10,2%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,1% βρίσκεται στην τρίτη θέση, με το ΚΚΕ να ακολουθεί στο 7,8%, η Ελληνική Λύση στο 5%, οι Σπαρτιάτες στο 2,6% ενώ Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Μέρα 25 γύρω στη μιάμιση μονάδα.
Στο γκάλοπ της εταιρείας Interview στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου για τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 29,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 13,8%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, το ΚΚΕ 6,8%. Η Ελληνική Λύση ενισχύεται σε σχέση με το εκλογικό της αποτέλεσμα και είναι στο 6,5%, ενώ Νίκη και Σπαρτιάτες είναι στο 3,3% και 2% αντίστοιχα. Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα Νέα Αριστερά λαμβάνει ποσοστό 2%, με την εκτίμηση ψήφου να κυμαίνεται ανάμεσα στο 2% και στο 3%.
Σε έναν πρώτο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες παρατηρείται σημαντική μείωση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, με την «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων να εκτοξεύεται στο 22,3%, Αξιοσημείωτο είναι το μοναδικό κόμμα που αυξάνει (τρόπος του λέγειν) τη δυναμική του είναι η Νέα Αριστερά, όπου τα ποσοστά της σε σχέση με την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές ενισχύονται κατά μόλις 0,3%.
Κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία στις μετρήσεις GPO, Interview, MRB
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, επικρατεί ικανοποίηση για τα ευρήματα των μετρήσεων των τελευταίων ημερών, όπου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται κυρίαρχη πολιτική δύναμη και δείχνει να απορροφά τους κραδασμούς που κατεγράφησαν τα τελευταίου διαστήματος, όπως για παράδειγμα οι αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Προβάδισμα άνω των 20 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως στις τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο. Στην τρίτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (10,9%) και το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση (8,1%), με τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνονται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. Στην 5 θέση βρίσκεται το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ. Η πρωτοβουλία των βουλευτών και στελεχών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ ως «Νέα Αριστερά» συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 2,1% (2,5% με αναγωγή αναγωγή στο σύνολο).
Αντίστοιχα, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές στη μέτρηση της GPO για την εφημερίδα Παραπολιτικά, η Ν.Δ. διατηρεί ισχυρό προβάδισμα με ποσοστό 35,7%, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (12,1%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί σε μονοψήφιο ποσοστό συγκεντρώνοντας ποσοστό 9,8%, χάνοντας πάνω από μία μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση της GPO του μηνός Νοεμβρίου (11%). Το ΚΚΕ κινείται στο 8,9%, ενώ μικρές απώλειες έχουν τα κόμματα «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας». Αντιθέτως, σταθερά στο 5,4% κινείται η «Ελληνική Λύση», ενώ μικρά δημοσκοπικά κέρδη εμφανίζει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Ως προς το κόμμα «Νέα Αριστερά» η δυναμική του στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές ανιχνεύεται στο 2,5% και φαίνεται να αποτελεί το βασικό υποδοχέα των διαρροών του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 12,3%, την στιγμή που η συσπείρωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περιοριστεί στο 49,4%. Στη δεύτερη θέση επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της εταιρείας Interview, με τη διαφορά ωστόσο από τη ΝΔ να καταγράφεται στις 18,2 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 31,2%, και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 13%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 12,5%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%, η Ελλ.Λύση 6,5%, το κόμμα Νίκη 4%, το κόμμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου 3,1%, και οι Σπαρτιάτες 2%.Στο 2% ανιχνεύεται επίσης η δυναμική της Νέας Αριστεράς.