Αν η Τουρκία απέχει από προκλήσεις, αν τηρήσει τα συμφωνηθέντα και αν διατηρήσει το καλό κλίμα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Προσφυγή στη Χάγη εντός της τρέχουσας τετραετίας

Μάλιστα, έθεσε και το -ιδανικό για εκείνον- χρονικό ορόσημο, εκφράζοντας τη βούλησή του να έρθει στο Κοινοβούλιο το σχετικό συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη εντός της τρέχουσας τετραετίας. «Αισθάνομαι ότι έχει έρθει ο χρόνος να συζητήσουμε και τα μείζονα, τα μεγάλα, εκείνα τα οποία αποτελούν τις ουσιώδεις διαφορές μας. Και η υποκείμενη διαφορά μας είναι ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, για να προσθέσει: «Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, όταν αποδειχθεί στην πράξη η ειλικρίνεια των μερών, της Τουρκίας, όταν θα έχουν εφαρμοστεί οι 15 συμφωνίες, τις οποίες ήδη έχουμε καταγράψει και ενεργοποιήσει, όταν υπάρχει στην πραγματικότητα μια αποδεδειγμένη κοινή βούληση, τότε εγώ θα ήθελα να προχωρήσουμε. Και θέλω να σας πω ότι θα ήθελα να προχωρήσουμε κατά τη διάρκεια της παρούσας βουλευτικής περιόδου, οπότε εύχομαι να είστε εδώ να το ψηφίσετε». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο που έχει η Ελλάδα, εξηγώντας ότι χάρη σ’ αυτό μπορεί η χώρα μας να προχωρήσει σε μια ουσιαστική συζήτηση με τη γείτονα για το παρόν και το μέλλον.

Σκληρή γλώσσα Γεραπετρίτη εναντίον Αλβανίας

Ο κ. Γεραπετρίτης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα όταν αναφέρθηκε στην Αλβανία. Ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας περνά μέσα από την ανάληψη των καθηκόντων του Φρέντη Μπελέρη ώστε να υλοποιηθεί η πολιτική βούληση των πολιτών της Χειμάρρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα άρει το βέτο. «Όσο υπάρχει ζήτημα προστασίας μειονοτήτων και πολιτικών δικαιωμάτων ενός μέλους ελληνικής μειονότητας, θα έχουμε την πιο αυστηρή στάση. Το βέτο στην Αλβανία νομίζω ότι είναι το πιο ισχυρό μέσο που διαθέτουμε και θα πρέπει να μείνουμε σε αυτό», κατέληξε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»