Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη με επίκεντρο την τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση αλλάζει από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο. Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020).

Μέχρι σήμερα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

“Επειδή ο Δούκας δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη και μπάρμπα στο Μαξίμου εκδικείστε τον λαό των Αθηνών;” είπε επιτιθέμενος στην κυβέρνηση πρόεδρός τους ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. “Είναι αποκαλυπτική η τροπολογία για το ποια είναι η αίσθησή σας για τις δημοκρατικές διαδικασίες εν γένει. Περιμέναμε λέτε αυτή την τροπολογία για να σας μάθουμε; Ηττήθηκε ο εκλεκτός και ανιψιός κ. Μπακογιάννης. Έχει δήμαρχο νέο η Αθήνα. Σεβαστείτε τη λαϊκή ετυμηγορία και αποσύρετε την τροπολογία η οποία είναι ντροπιαστική» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζοντας ότι η αιτία της αποβολής Δούκα είναι ότι προανήγγειλε έλεγχο σε όλα τα έργα που εκτελούνται από την εταιρεία στην Αθήνα και στον Μεγάλο Περίπατο.

“Σας άκουσα λάβρο αλλά αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημα σας είναι ότι αλλάζει το από ποιους διοικείται ενώ τώρα ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων τώρα ακολουθείτε η διαδικασία όπου η διοίκηση ορίζεται από το Ελληνικό δημόσιο. Και αυτό λέτε ότι γίνεται σκοπίμως για να μην ασκήσει τα καθήκοντα του ο νέος δήμαρχος και εκδικούμαστε τον κ. Δούκα; Θα είχε βάση αν άλλαξε το πεδίο των αρμοδιοτήτων της Εταιρίας. Η αλλαγή έγινε σε ανύποπτη χρονική στιγμή παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2022 ήδη το υπ. Περιβάλλοντος θέλει να έχει ένα όχημα. Από τότε εκδηλώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης. Λέτε αλλάζει ο σκοπός! Ενώ ο σκοπός της Ανάπλασης Αθήνα είναι ο συντονισμός και σχεδιασμός αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας” είπε ο κ. Βορίδης.

Μπορεί να διαφωνείτε με την πρωτοβουλία αφορά όλες τις αστικές αναπλάσεις τις Ελλάδας και δεν γίνεται να είναι υπεύθυνος ο Δήμαρχος Αθηναίων σε όλη την Ελλάδα” συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας και επεσήμανε πως “είναι κριτική που κάνετε πέφτει στο κενό”.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε πως “αλλάζετε τον σκοπό της εταιρίας, αλλάζετε και την διοίκηση της εταιρίας” και παρατήρησε πως “Δεν υπάρχει ούτε ένας αυτοδιοικητικός ενώ τα έργα μέχρι σήμερα αφορούν μόνον τη Αθήνα. Στο Δ.Σ είναι όλοι υπουργοί. Πως πετάτε έξω τον Δήμο Αθήνας και τα 45 εκατ. ευρώ είναι έργα ανάπλασης της Αθήνας. Άλλαξε ο σκοπός αλλά τα πελατειακά σας μέσα παραμένουν τα ίδια και είναι δικά σας”.

Το γάντι σήκωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και απάντησε δεικτικά “Καταλαβαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πληγωθεί γιατί στην διάσκεψη των προέδρων δεν συγκροτήθηκαν τα 3/5 και εγώ στο παρελθόν έχω κατηγορηθεί ότι έχω συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν εκείνο που λέτε στη κριτική σας είναι να να υπάρχει και εκπροσώπησή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη συγκρότησή του διοικητικού συμβουλίου όλα τα άλλα που λέτε δεν έχουν νοημα. Πείτε μας παραλείψατε έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ και θα το λάβουν υπόψη τους οι υπουργοί. Και άλλο ζήτημα είναι, ότι αυτό γίνεται για να μην είναι ο Δούκας πρόεδρος”.

"Μας λέει ο κ. Βορίδης θα μας κάνουν παραχώρηση στον Δήμο της Αθήνας" απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και συνέχισε: “Ακούστε εγώ καταλαβαίνω ότι πρέπει να βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά κ. Βορίδη. Γιατί δεν βαλετε ήδη εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, γιατί δεν το κάνατε πριν. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο πρόεδρος της Ανάπλασης ΑΕ, ήταν ο ανιψιός τώρα που έπαψε να είναι δήμαρχος ο ανιψιός, όλα περνάνε στην κυβέρνηση και εμείς ρωτάμε γιατί; Εμείς θα ελέγξουμε όλα τα έργα στην Αθήνα, που ήταν ο λόγος της ήττας Μπακογιάννη, ο μεγάλος περίπατος που ήταν και ο λόγος που πήγε περίπατο και ο Κώστας Μπακογιάννης” είπε ο κ. Ανδρουλάκης.