Η στρατηγική σχέση Ελλάδας - Αιγύπτου και η κοινή στάση των δύο πλευρών για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχαν χθες στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι. Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε και εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη τα συγχαρητήριά του στον πρόεδρο της Αιγύπτου για την επανεκλογή του και υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης των δύο κρατών για τη διατήρηση του κλίματος σταθερότητας αλλά και τις προκλήσεις ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στην Γάζα.

Μετέφερε, επίσης, τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού για την αποστολή ελικοπτέρων Σινούκ στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι, προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Σίσι αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Αιγύπτου να επιτύχει παύση του πυρός στη Γάζα και να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Ο θετικός ρόλος της Αιγύπτου στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο

Και οι δύο πλευρές τόνισαν την επείγουσα ανάγκη εντατικοποίησης των διεθνών προσπαθειών για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γενικής Συνέλευσης, αναγνωρίζοντας την επικίνδυνη κατάσταση και την ανάγκη αποκλιμάκωσης. Ο κ. Δένδιας επαίνεσε τον θετικό ρόλο της Αιγύπτου στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο και εξήρε τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, τόσο διμερώς όσο και μέσω του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με την Κύπρο.

Στη συνέχεια της επίσκεψής του, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι. «Ξεκινήσαμε το 2020, όταν εδώ στο Κάιρο, μαζί με τον φίλο μου Σάμεχ Σούκρι είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. Μιας Συμφωνίας που αποτελεί παράδειγμα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και που βοήθησε στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας. Ακολούθως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στον τάφο του προέδρου Σαντάτ στο Κάιρο, όπου κατέθεσε στεφάνι. Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε στη συνέχεια την Αλεξάνδρεια, όπου έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»