Προβάδισμα 24 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ, δίνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που διεξήχθη για λογαριασμό του Mega.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,4 %, το ΠΑΣΟΚ 14 %, το ΚΚΕ 10 %, οι Σπαρτιάτες 3.0 %, η Πλεύση Ελευθερίας 3,7%, η Ελληνική Λύση 7,2 %, η Νίκη 3,7 % και το ΜέΡΑ25 2,2 %. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 41% του δείγματος, με δεύτερον - για άλλη μία φορά - τον «Κανένα» που επιλέγει το 28%, ενώ οι κ.κ Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης μένουν στο 6%.

Το αποτέλεσμα είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση, όπως και σε αυτή του Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, με 10,1%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη φορά υποχώρησε δημοσκοπικά στο 11,4% (από 12,2% τον Νοέμβριο). Το ΚΚΕ έχει 8,2% (τον Νοέμβριο είχε 9,2%). Από την άλλη, η Νέα Αριστερά, στην πρώτη μέτρησή της από τη Metron Analysis δεν ξεπερνά το 2%, δείχνοντας ότι έχει δρόμο μέχρις ότου αποκτήσει ένα ευρύτερο ακροατήριο, πέραν του στενού κομματικού.

prothesipsifou


Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η ΝΔ που σημειώνει ελαφρά άνοδο στο 30,9% (τον Νοέμβριο είχε 30,5%), να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: Στον απόηχο της σύντομης επίσκεψης Ερντογάν, το 45% δηλώνει ότι έχει «μάλλον θετικές εντυπώσεις» για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνεται στην εικόνα της κυβέρνησης, που έχει 38% θετικές γνώμες.

Δημοσκοπική πτώση σημειώνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ - που είχαν ενισχυθεί αρκετά το Νοέμβριο - ενώ σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, που φτάνει στο 7,2% στην εκτίμηση ψήφου. Άνοδο - αλλά πολύ μικρότερη - εμφανίζει και η «Νίκη». Η Νέα Αριστερά καταγράφεται χαμηλά και στην δημοσκόπηση της Metron Analysis, μένοντας στο 2,4% στην εκτίμηση ψήφου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν για το κόμμα των Αλέξη Χαρίτση και Έφης Αχτσιόγλου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μείωση του ρυθμού πτώσης των πσοσοστών του - χάνει μόλις 0,3 της μονάδας στην εκτίμηση ψήφου και πηγαίνει στο 12,4%, ωστόσο αξιολογείται θετικά μόλις από το 10% του δείγματος. Παράλληλα, η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πολύ χαμηλή - ξεπερνά μόνον εκείνη του Δημήτρη Νατσιού και του Βασίλη Στίγκα.  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει πολύ χαμηλή συσπείρωση - στο 51% - ενώ της ΝΔ είναι πολύ υψηλή, στο 83,8% και του ΠΑΣΟΚ στο 82,7%. 

Δυσαρέσκεια για ακρίβεια και εγκληματικότητα

Η ακρίβεια χτυπά και εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως μεσαία τάξη - το 29% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις Γιορτές σε σχέση με πέρυσι, έναντι 24% που λέει ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Μόνον εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανώτερη τάξη» δηλώνουν κατά πλειοψηφία ότι θα ξοδέψουν περισσότερα φέτος. Αντίθετα, οι αγρότες, οι εργάτες και οι μικρομεσαίοι αναφέρουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι θα ξοδέψουν λιγότερα. 

Παράλληλα,  «στο κόκκινο» είναι η δυσαρέσκεια για την εγκληματικότητα, με το 70% να δηλώνει ότι έχει «μάλλον αρνητικές» εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό. 


Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis

Dimoskopisi_MetronAnalysis1
Dimoskopisi_MetronAnalysis2
Dimoskopisi_MetronAnalysis3
Dimoskopisi_MetronAnalysis4
Dimoskopisi_MetronAnalysis5
Dimoskopisi_MetronAnalysis6
Dimoskopisi_MetronAnalysis7
Dimoskopisi_MetronAnalysis8
Dimoskopisi_MetronAnalysis9
Dimoskopisi_MetronAnalysis10