«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια που παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

«Δεν είμαι κάθετος, ακούω όλα τα επιχειρήματα και θεωρώ ότι και οι δύο θέσεις είναι σοβαρές απόψεις και πρέπει να τις συζητήσουμε. Ωστόσο στέκομαι στη πρόταση του να ενισχυθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και να λυθούν τα θέματα τους .Πρέπει να δώσουμε λύση καταρχήν στη δημόσια εκπαίδευση» είπε ο κ. Αποσολάκης.

«Τα πράγματα εξελίσσονται, μπαίνουν σε διαφορετική βάση κάθε φορά που τα συζητάμε. Οι θέσεις «κονσέρβα» και το να στηθείς σε κάποια άποψη δεν σημαίνει ότι προσβάλλεσαι όταν αύριο αναγκαστείς να την αλλάξεις γιατί έχουν υπάρξει κάποια άλλα επιχειρήματα», συνέχισε.

Ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε πολλά παιδιά να μπουν σε δημόσια πανεπιστήμια, ενώ ανέφερε πως ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι ο καλύτερος. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Πιερρακάκης: Κομμάτι στρατηγικής για να αλλάξει το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις και τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι αφήνει πίσω την κρίση και πρέπει πλέον να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση. Όπως είπε πως είναι λογικό να έχουν υποχωρήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κρίση που πέρασε το κόμμα.

«Πολιτισμός σημαίνει να σεβόμαστε την τέχνη και να αποδίδουμε τα εύσημα σε ανθρώπους που εκφράζουν με την τέχνη τους την έμφυλη βία», δήλωσε αναφερόμενος στο περιστατικό τη ροζ σημαία στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας πως δεν είναι προσβολή αλλά τιμή για τη σημαία.


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Ευάγγελου Αποστολάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Ευάγγελος Αποστολάκης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 fm, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε με το καλλιτεχνικό έργο στο Προξενείο της Νέας Υόρκης

Είναι πολιτισμός να σεβόμαστε την τέχνη. Είναι πολιτισμός να αποδίδουμε τα εύσημα σε ανθρώπους οι οποίοι καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να εκφράσουν ένα θέμα που είναι πολύ σοβαρό στις μερες μας και είναι η έμφυλη βία. Δεν βρίσκω για ποιο λόγο θα έπρεπε να πάρουμε τέτοιες θέσεις και να δώσει τέτοιες εντολές το υπουργείο Εξωτερικών. Θεωρώ ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί, δεν είναι προσβολή για τη σημαία μας ίσα-ίσα είναι τιμή για τη σημαία να προβάλλεται για να επιδείξει ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα.

Θεωρώ ότι τη σημαία μας την τιμούμε με την πίστη μας σε αυτό το σύμβολο, δεν την προσβάλει ένα έργο τέχνης, ίσα-ίσα την προβάλλει.

Αναφορικά με το θέμα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Δεν μου αρέσουν τα σλόγκαν και οι κάθετες θέσεις, όλα τα ζητήματα πρέπει να περνάνε από μια συζήτηση και να ακούγονται τα επιχειρήματα και της μιας και της άλλης μεριάς. Ο κ.Κασσελάκης είχε δηλώσει παλιότερα και νομίζω ότι εμμένει στην ίδια θέση ότι αυτό που θα μπορούσε και πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση και η επίλυση των προβλημάτων των δημοσίων πανεπιστημίων. Τα δημόσια πανεπιστήμια παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες τα προβλήματα που έχουν όμως πρέπει να λυθούνε. Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα στα δημόσια πανεπιστήμια δεν μπορούμε να συζητάμε για κατι άλλο.

Αυτό που συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που έχει πει ο Κασσελάκης είναι ότι όπως είναι η νομοθεσία αυτή τη στιγμή επιτρέπει στα δημόσια πανεπιστήμια να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς φορείς υψηλού κύρους διεθνώς χωρίς να υπάρχει λόγος να γίνουν τα πανεπιστήμια ιδιωτικά. Η κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε πολλά παιδιά να μπουν στα δημόσια πανεπιστήμια και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται οι μαθητές για να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια δεν είναι ο καλύτερος επομένως χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα. Νομίζω ότι όλο αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σε μια βάση τι είναι το καλύτερο για τη χώρα.

Είστε της άποψης εκείνων που λένε ναι ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει και αυτό ή να είναι στο όχι

Δεν είμαι κάθετος, ακούω όλα τα επιχειρήματα και θεωρώ ότι και οι δύο θέσεις είναι σοβαρές απόψεις και πρέπει να τις συζητήσουμε. Ωστόσο στέκομαι στη πρόταση του να ενισχυθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και να λυθούν τα θέματα τους Πρέπει να δώσουμε λύση καταρχήν στη δημόσια εκπαίδευση.

Είστε με την άποψη εκείνων των στελεχών που λένε και αυτό να το βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης άρα δεν σας αφορά αυτό που λένε κάποιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια θέση στο προηγούμενο συνέδριό του τέτοια και για να αλλάξει αυτή θα πρέπει να περάσει από συνέδριο, λέτε «να τα συζητάμε όλα»

Νομίζω ναι, τα πράγματα εξελίσσονται, μπαίνουν σε διαφορετική βάση κάθε φορά που τα συζητάμε. Οι θέσεις «κονσέρβα» και το να στηθείς σε κάποια άποψη δεν σημαίνει ότι προσβάλλεσαι όταν αύριο αναγκαστείς να την αλλάξεις γιατί έχουν υπάρξει κάποια άλλα επιχειρήματα.

Με αφορμή τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

Νομίζω ότι είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα, όλη αυτή η αναστάτωση που είχε προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ και τα θέματα που είχαμε στο εσωτερικό δημιουργήσανε μια στασιμότητα. Κάποιοι άνθρωποι αποστασιοποιηθήκανε περιμένοντας να δουν που θα καταλήξει η ιστορία, πότε ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τα πατήματά του. Θεωρώ ότι μέχρι εδώ ήταν τελείως φυσιολογικό για να μην πω ότι ήταν η ζημιά μικρότερη από την αναμενόμενη. Το ερώτημα που μπαίνει είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί αυτή την αναστάτωση και τη δύσκολη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν παίρνει τίποτα που σημαίνει ότι και εκεί υπάρχει πρόβλημα αλλά από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον δικαιολογίες. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να φανεί η δουλειά που γίνεται, θα πρέπει να εμφανίζονται οι θέσεις, θα πρέπει να γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση πλέον. Ήδη λειτουργεί το κόμμα με ρυθμούς αρκετά γρήγορους.

Αναφορικά με τα νέα βιογραφικά στον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν αρκετό ενδιαφέρον και δεν σας κρύβω ότι είναι πάρα πολλά και εντυπωσιακά βιογραφικά και είναι και αρκετά σοβαρή δουλειά πως θα αξιοποιηθούνε, πως θα ομαδοποιηθούνε, πως θα συνδεθούν με το κόμμα και τη λειτουργία του. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο

Ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστικός ο στόχος της δεύτερης θέσης

Αν κρίνω από το ενδιαφέρον που φαίνεται από τα μέλη και από τους νέους ανθρώπους που προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι είναι εφικτός ο στόχος αρκεί να γίνουν οι σωστές κινήσεις και να κινηθεί το κόμμα στη σωστή κατεύθυνση μη χάνοντας πλέον χρόνο. Πάρα πολλά πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει εχθές, είμαι από τους αισιόδοξους και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.