Συγκρατηµένα αντιµετωπίζει η ελληνική διπλωµατία τη νέα παρέµβαση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράµα, ο οποίος από τη µία ανοίγει παράθυρο συνεννόησης για την ορκωµοσία του Φρέντι Μπελέρη, από την άλλη όµως χαρακτηρίζει «νοµικά ορθή» την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου της χώρας του να αρνηθεί τη χορήγηση σχετικής άδειας στον εκλεγµένο δήµαρχο Χειµάρρας.

Για πρώτη φορά ο κ. Ράµα αναγνωρίζει την επικράτηση Μπελέρη και την ήττα του Γκέργκι Γκόρο, ενώ παράλληλα δέχεται ότι έχει πια δηµιουργηθεί «αδιέξοδο», το οποίο χρήζει «επίλυσης» αναφορικά µε τη δηµαρχία στη Χειµάρρα.

*Διαβάστε εδώ: Ραγδαίες εξελίξεις στη Χειμάρρα: Παραίτηση του ηττημένου δημάρχου – Ο Ράμα αγνοώντας τον Μπελέρη διορίζει εκλεκτό του

«Η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττηµένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγµένος δήµαρχος παραµένει προφυλακισµένος και ο προηγούµενος δήµαρχος στερείται νοµιµότητας να ηγηθεί του δήµου, απουσία του νικητή, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου µέσω της διακοπής της θητείας του χαµένου υποψηφίου», σηµειώνει στην ανάρτησή του.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιµούν ότι η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Αλβανό πρωθυπουργό µπορεί να αποτελέσει σηµαντικό βήµα στη διαδικασία µετάβασης στον ∆ήµο της Χειµάρρας έως την ολοκλήρωση της εν εξελίξει δικαστικής διαδικασίας.


«Πιθανός ελιγμός» από Έντι Ράμα

Ωστόσο, διατυπώνουν και επιφυλάξεις περί «πιθανού ελιγµού», µε απώτερο σκοπό την επαναπροκήρυξη εκλογών, αν ο Μπελέρης καταδικαστεί.

«Η αιτιολογηµένη απόφαση της CCOC (σ.σ.: ειδικού δικαστηρίου) αποτελεί αδιαµφισβήτητη νοµική επιβεβαίωση της “υπόθεσης Μπελέρη” ως ζητήµατος δικαιοσύνης και όχι πολιτικού ή µε οποιονδήπο τε τρόπο σχετικού µε τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δηµιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιµετώπιση του αδιεξόδου», καταλήγει ο κ. Ράµα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 23/12/2023