Το 2023 αποτέλεσε χρονιά με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, αλλαγές σε χρίσματα, απρόοπτα και σαφώς πολλές εκπλήξεις.

Ας δούμε μερικά αξιοπρόσεκτα στοιχεία που ανέδειξαν οι κάλπες.



@parapolitika Τα στατιστικά του εκλογικού έτους 2023 που προκαλούν εντύπωση #parapolitikagr#politics #analysis #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr

























Πρώτο στοιχείο αποτελεί η διαρκώς μειούμενη προσέλευση. Με ποσοστό συμμετοχής 61,76% στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και 53,74% στις αντίστοιχες του Ιουνίου, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της αποχής, που κλιμακώθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συγκεκριμένα, την δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών η αποχή έφτασε σχεδόν στο 65% και στο 59% στις δημοτικές.

Δεύτερο στοιχείο είναι η εκπροσώπηση των γυναικών σε Βουλή και τοπική αυτοδιοίκηση. Στη Βουλή εκλέχθηκαν 65 γυναίκες βουλευτές, 10 λιγότερες συγκριτικά με το Σώμα της μίας ημέρας των εκλογών του Μαΐου και μία λιγότερη σε σχέση με το Κοινοβούλιο του 2019. Ταυτόχρονα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, εξελέγησαν 22, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 6,6% στην Επικράτεια, ενώ δεν αναδείχθηκε γυναίκα περιφερειάρχης.

Η ψήφος των Αποδήμων ξεπέρασε κάθε προσδοκία στις πρώτες εκλογές, φτάνοντας σχεδόν το 80%, ενώ τον Ιούνιο καταγράφηκε συμμετοχή 67,81%. Η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε με διαφορά από 23 έως και 27 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στα ίδια περίπου στατιστικά, ενώ το ΜέΡΑ25 τερμάτισε τρίτο και στις δύο αναμετρήσεις.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί Δήμοι της χώρας θα έχουν νέα δημοτική αρχή, καθώς οι επανεκλεγέντες δήμαρχοι είναι 177, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 53,3%, ενώ 155 εξελέγησαν που δεν κατείχαν το αξίωμα την περίοδο 2019-2023.

Τέλος, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η πτώση των κομμάτων της Αριστεράς, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν συνολικά μόλις 76 έδρες, όπου το 2019, είχαν 100, με παρών και το ΜέΡΑ25 στη Βουλή.