Την ανάγκη μεγαλύτερης εποπτείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας επισήμανε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, με αφορμή τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και στις οποίες εμφανίζονται κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού να κάνουν ρεβεγιόν με φαγητά και ποτά.

Ο κ. Μπούγας ανέφερε πως γίνεται έρευνα για το πώς μπήκαν τα κινητά τηλεφώνα στη φυλακή και έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας που έχει την ευθύνη των φυλακών, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όσου εμπλέκονται.

*Διαβάστε εδώ: Φλωρίδης: Κοινωφελής εργασία αντί φυλακής και ''βραχιολάκι'' αντί περιοριστικών όρων - Πώς θα λειτουργήσει, ποιους αφορά

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, είπε πως θα υπάρξει αυστηροποίηση στην αναστολή των ποινών, ενώ για τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης απάντησε πως οι αργές διαδικασίες οδηγούν σε παραγραφές.

Για την ενδοοικογενειακή βία είπε πως οι αλλαγές έχουν στόχο την προστασία των αδύναμων μελών της οικογένειας, δηλαδή παιδιά και γυναίκες.


Η συνέντευξη του Ιωάννη Μπούγα στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κος Ιωάννης Μπούγας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 fm, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Με αφορμή τη φωτογραφία που δείχνει κρατουμένους στις φυλακές Κορυδαλλού να κάνουν ρεβεγιόν Χριστουγέννων, ο Ιωάννης Μπούγας είπε: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί. Διέταξε η Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να εξακριβωθεί πως μπήκε το κινητό στις φυλακές, ποιοι παρέλειψαν να ασκήσουν την πρέπουσα εποπτεία. Όλα αυτά είναι εικόνες που μας προβληματίζουν όλους και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για μεγαλύτερη εποπτεία στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας».

«Επανέρχεται αυτή ιστορία, εκείνο όμως το οποίο θα πρέπει να παρακολουθούμε είναι η συχνότητα αυτών των φαινομένων, αν είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα σημαίνει ότι το σωφρονιστικό σύστημα έχει μεγάλα κενά, αν αυτά επαναλαμβάνονται μεν αλλά με συχνότητα η οποία είναι σπανιότερη απ’ ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι λαμβάνονται μέτρα επιτήρησης ωστόσο θα πρέπει όλα αυτά τα φαινόμενα να εξαλειφθούν, είναι αυτονόητο», πρόσθεσε.

«Πρέπει να επιληφθεί άμεσα ο Εισαγγελέας, ο οποίος έχει την εποπτεία των φυλακών και βέβαια ο διευθυντής των φυλακών για να ασκήσει την πειθαρχική δίωξη σε βάρος των κρατουμένων. Έχει ήδη διαταχθεί έλεγχος για το προσωπικό από τη Γενική Γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την συνέργεια και την συμμετοχή και των σωφρονιστικών υπαλλήλων επομένως ο έλεγχος κατατείνει στο να διαπιστωθεί ποιοι από τους υπαλλήλους μπλέκονται σε αυτή την ιστορία», τόνισε.

Αναφορικά με τον νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Ιωάννης Μπούγας είπε: «Ο ποινικός κώδικας έχει ως εμβληματική αλλαγή την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την αναστολή των ποινών. Σε ότι αφορά τον κώδικα ποινικής δικονομίας εκεί στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας, περιορίζουμε σε μια τις αναβολές που μπορεί να χορηγήσει το δικαστήριο σε ποινικές υποθέσεις».

Τέλος, όσον αφορά στις ρυθμίσεις για την ενδοοικογενειακή βία, επισήμανε: «Έχουμε πολύ σημαντικές ρυθμίσεις στην ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την προστασία των αδύναμων μελών της οικογένειας που δεν είναι άλλοι από τα παιδιά και τις γυναίκες».