Τη ψηφιακή πλατφόρμα για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός, Ιωάννης Μπούγας.

Στην εφαρμογή συγκεντρώνονται οι φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) που θα δεχθούν όσους έχουν καταδικασθεί ως εργαζόμενους.

 «Έχουμε 1.500 θέσεις εργασίας που προσφέρονται σήμερα, με στόχο τις 5.000»

«Η εφαρμογή έχει όφελος. Οι άνθρωποι αυτοί θα προσφέρουνε εργασία και δεν θα έχει κόστος. Έχουμε 1500 θέσεις εργασίας που προσφέρονται σήμερα, με στόχο τις 5.000. Αυτά τα άτομα θα εργάζονται χωρίς επιβάρυνση, ενώ μέχρι σήμερα αναστέλουν και φεύγουν. Ο ελληνικός λαός θα έχει μόνο όφελος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας πως πλέον η κοινωφελής εργασία θα θεωρείται ποινή και θα πρέπει να εκτελείται με συγκεκριμένο τρόπο: «Πρέπει να αντιμετωπιστεί το αίσθημα ατιμωρησίας και πρόταση και επιθυμία μας είναι να υπάρξει μια κλιμάκωση της έκτισης των ποινών ανάλογα με τη βαρύτητα τους».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ιω. Μπούγας, ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον 130 πιστοποιημένους φορείς και 1520 θέσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των υποθέσεων είναι διαχειρίσιμος, αφού αφορά σε καταδικασθέντες, η πλημμεληματική ποινή των οποίων ούτε αναστέλλεται ούτε εξαγοράζεται.

Διαβάστε ακόμα: ''Πάρτι'' αποκαλύψεων από Φλωρίδη: Δεν θέλει και πολύ να ξεκινήσει να αραδιάζει ονόµατα που ''εξυπηρετήθηκαν'' µε τις αλλαγές που ψήφισε ο Τσίπρας

Γιώργος Φλωρίδης: Η παροχή της κοινωφελούς εργασίας έχει μόνο όφελος

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της καθιέρωσης του θεσμού τόνισε πως η παροχή της κοινωφελούς εργασίας έχει μόνο όφελος. «Για 1-2 έτη θα αξιοποιήσουμε το υπάρχον προσωπικό. Οι άνθρωποι αυτοί θα προσφέρουν υπηρεσίες σε δήμους, νοσοκομεία κλπ. Στόχος μας είναι να πάμε στις 5.000 θέσεις εργασίας. Άρα 1.500 άτομα θα εργάζονται χωρίς επιβάρυνση στο δημόσιο. Αυτή τη στιγμή αυτό το πεδίο καλύπτεται από την αναστολή της ποινής. Τώρα, η αναστολή δεν θα είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση. Οι βασικοί φορείς που θα συμμετέχουν είναι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Επειδή είχαν παρατηθεί και φαινόμενα τυπικής παροχής κοινωφελούς εργασίας στο παρελθόν, αυτό το διασφαλίζουμε με συνεχείς ελέγχους» σημείωσε επίσης ο κ. Φλωρίδης.

Υπενθυμίζεται πως στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ότι, για τις ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη, η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος, εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων. Για κάθε ημέρα φυλάκισης αντιστοιχούν δύο ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών (300 ημερών), θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία εξακοσίων (600) ωρών.

Σε περίπτωση που η παροχή εργασίας αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς, ειδοποιείται ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, ο οποίος δύναται, ανάλογα και με τη βαρύτητα της παραβίασης, να ανακαλέσει το ευεργέτημα και να παραγγείλει την πραγματική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Κοινωφελής εργασία: Αναλυτικά η διαδικασία

Μόλις καταστεί εκτελεστή η δικαστική απόφαση που επιβάλλει κοινωφελή εργασία, κοινοποιείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα στην Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής.

Η τελευταία δημιουργεί ατομικό φάκελο του καταδικασθέντος, στον οποίο καταχωρούνται τα απαραίτητα έγγραφα καθώς επίσης τον καλεί, σε δια ζώσης επικοινωνία, προκειμένου μέσω προσωπικής συνέντευξης, να ληφθεί το κοινωνικό ιστορικό του και να αξιολογηθούν τα προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε η πρόταση επιλογής του φορέα από τον αρμόδιο επιμελητή κοινωνικής αρωγής να είναι κατάλληλη και εξατομικευμένη.

Στη συνέχεια, συντάσσεται σχετική έκθεση (μέσω φόρμας της ψηφιακής εφαρμογής) που υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Ο τελευταίος αν συμφωνεί, παραγγέλλει προς την Υ.Ε.Κ.Α του τόπου παροχής της Κοινωφελούς Εργασίας, την εκτέλεση της απόφασης, επιλέγοντας τον Φορέα και ορίζοντας τον χρόνο έναρξης της παροχής, εντός χρονικού διαστήματος τριάντα (30) ημερών από την παραγγελία.

Μετά την επιλογή του Φορέα παροχής Κοινωφελούς Εργασίας συνάπτεται το Συμφωνητικό παροχής Κοινωφελούς Εργασίας μεταξύ του καταδικασθέντος και του Φορέα, το οποίο συνυπογράφει ως εκ τρίτου συμβαλλόμενη και η Υ.Ε.Κ.Α. (του τόπου παροχής Κοινωφελούς Εργασίας), ήτοι ο Επιμελητής Κοινωνικής Αρωγής που ορίζεται υπεύθυνος για την επίβλεψη της εκτέλεσης της σχετικής εργασίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παροχής Κοινωφελούς Εργασίας διασφαλίζεται η συνεπής και αδιάλειπτη παροχή της, μέσα από την τήρηση παρουσιολογίου αλλά και με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που πραγματοποιούν οι εποπτεύοντες Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής. Μετά την ολοκλήρωση της κοινωφελούς Εργασίας η ΥΕΚΑ υποβάλει αναφορά ολοκλήρωσης στον Εισαγγελέα του τόπου εκτέλεσης.

Σε περίπτωση που η παροχή εργασίας αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς, ειδοποιείται ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, ο οποίος δύναται, ανάλογα και με τη βαρύτητα της παραβίασης, να ανακαλέσει το ευεργέτημα και να παραγγείλει την πραγματική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα.

«Βραχιολάκι» αντί περιοριστικών όρων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, απάντησε και για τα φαινόμενα των τελευταίων μηνών κατηγορουμένων που παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους. «Μας έχει απασχολήσει το ζήτημα. Έχουμε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σκοπός μας να οργανωθεί καλύτερο θεσμικό πλαίσιο και ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Δεν προσαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο στις δυνατότητες που έχει καθένας…Αυτή τη στιγμή η προετοιμασία που κάνει το ΠΡΟΠΟ προβλέπει ότι το κόστος για το «βραχιολάκι» θα είναι χαμηλό. Το μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία είναι να μην εγκληματείτε δεν είναι υποχρεωτικό».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπούγας τόνισε ότι «το εάν ένας κατηγορούμενος θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά θα το κρίνει δικαστικός λειτουργός. Δεν χρειάζεται όλοι να πηγαίνουν στην ΕΛΑΣ, θα μπορούν να παρουσιάζονται και στη δικαστική αστυνομία».