Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκης για ‘’έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα’’, με αφορμή την κίνηση της Λιβύης η οποία κατέθεσε στον ΟΗΕ γραμμές βάσης που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης.

Διαβάστε σχετικά: Φωτιά στη Μεσόγειο από Λιβύη, Τουρκία: Το επικίνδυνο παιχνίδι με χωρικά ύδατα και συνορεύουσα ζώνη, αναμένεται απάντηση από την Αίγυπτο

‘’Μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου 2019 και το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης του Οκτωβρίου 2022, η Λιβύη προβαίνει σε άλλη μία ενέργεια εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, αναδεικνύοντας τη διαχρονική έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε σχέση με τη γειτονική χώρα’’, αναφέρει στην ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει:

 ‘’Με την απόφασή της για την ανακοίνωση συνορεύουσας ζώνης, η Λιβύη καταθέτει για πρώτη φορά στον ΟΗΕ γραμμές βάσεις που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης με τρόπο που παραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας. Με αυτές τις προωθημένες γραμμές βάσης η Λιβύη θα διεκδικήσει στο μέλλον σημαντικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη. Παράλληλα, η Λιβύη καταθέτει στον ΟΗΕ πλευρική (latteral) γραμμή οριοθέτησης της συνορεύουσας ζώνης στα ανατολικά, που ταυτίζεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο’’.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  απευθύνεται στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι ‘’οφείλει να αντιδράσει άμεσα στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, στις λιβυκές ενέργειες και να κάνει το παν ώστε να επανέλθει στις διεθνείς πρωτοβουλίες για το λιβυκό από τις οποίες έχει αποκλειστεί συστηματικά. Κυρίως, οφείλει να προωθήσει μια συγκροτημένη στρατηγική για σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων τής Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με τις όμορες χώρες στην περιοχή, όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμά του’’.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Λιβύη και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου 2019 και το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης του Οκτωβρίου 2022, η Λιβύη προβαίνει σε άλλη μία ενέργεια εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, αναδεικνύοντας τη διαχρονική έλλειψη στρατηγικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε σχέση με τη γειτονική χώρα.

Με την απόφασή της για την ανακοίνωση συνορεύουσας ζώνης, η Λιβύη καταθέτει για πρώτη φορά στον ΟΗΕ γραμμές βάσεις που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης με τρόπο που παραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας. Με αυτές τις προωθημένες γραμμές βάσης η Λιβύη θα διεκδικήσει στο μέλλον σημαντικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Διαβάστε επίσης: Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο Κασσελάκη: Θράσος να κουνάει το δάχτυλο ο «αδιευκρίνιστος» κύριος Άδωνις Γεωργιάδης

 

Παράλληλα, η Λιβύη καταθέτει στον ΟΗΕ πλευρική (latteral) γραμμή οριοθέτησης της συνορεύουσας ζώνης στα ανατολικά, που ταυτίζεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει άμεσα στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, στις λιβυκές ενέργειες και να κάνει το παν ώστε να επανέλθει στις διεθνείς πρωτοβουλίες για το λιβυκό από τις οποίες έχει αποκλειστεί συστηματικά.

Κυρίως, οφείλει να προωθήσει μια συγκροτημένη στρατηγική για σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με τις όμορες χώρες στην περιοχή,  όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμά του.