Μάχη επιβίωσης
, αλλά και επιβεβαίωσης αποτελούν οι ευρωεκλογές τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη «Νέα Αριστερά».

Ο (ενωµένος) ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ποσοστό 17,83%. Το ερώτηµα που τίθεται είναι αν τα δύο κόµµατα απλώς θα µοιράσουν αυτή την πίτα, κοµµάτι της οποίας διεκδικούν µε αξιώσεις ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25, ή θα καταφέρουν, αθροιστικά, να την αυξήσουν.


Τα δηµοσκοπικά δεδοµένα για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Τα έως τώρα δηµοσκοπικά δεδοµένα δεν είναι ενθαρρυντικά, ούτε για τον Στέφανο Κασσελάκη ούτε για τον Αλέξη Χαρίτση, παρότι στην επιχειρηµατολογία τους έχουν κάποιες λογικές δικαιολογίες.

Ο µεν Κασσελάκης πως από την εποµένη της εκλογής του, ο ΣΥΡΙΖΑ µπήκε σε έναν κυκεώνα εσωστρέφειας, από τον οποίο σταδιακά βγαίνει.

Ο δε Χαρίτσης πως ουσιαστικά τώρα µπαίνουν οι βάσεις του νέου φορέα, καθώς µέχρι πρότινος ήταν απλώς µια ένωση 11 βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, οι στόχοι των δύο πολιτικών αρχηγών µοιάζουν, έστω και αν ο πήχης διαφέρει.


Ευρωεκλογές με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης

Και για τους δύο οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτηριστικά νοµιµοποίησης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βλέπει την εν λόγω µάχη ως µια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εδραιωθεί στην καρέκλα του προέδρου. Η πολιτική απειρία του, βεβαίως, τον έχει κάνει να θέτει, κατά καιρούς, διαφορετικούς στόχους. Τη µία δήλωσε πως θέλει να φτάσει το εθνικό ποσοστό που πέτυχε ο κ. Τσίπρας και την άλλη πως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόµµα. Στην πραγµατικότητα, στην Κουµουνδούρου ο πήχης έχει να κάνει τόσο µε το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να διατηρήσει τη δεύτερη θέση όσο και µε το αν θα φτάσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Οι πληροφορίες επιµένουν πως, αν ο κ. Κασσελάκης είναι κάτω από το ΠΑΣΟΚ και τα ποσοστά του κόµµατος κατρακυλήσουν προς το 13%,όπως δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις, τότε µόνο ασφαλής δεν θα είναι η καρέκλα του.

Αντιθέτως, για τον Αλ. Χαρίτση ο πήχης είναι απλώς στο όριο της ευρωκοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Ο ρεαλιστικός στόχος της «Νέας Αριστεράς» είναι η εκλογή τουλάχιστον ενός ευρωβουλευτή, ώστε το νέο κόµµα να έχει τον χρόνο να σταθεί στα πόδια του, λαµβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις που µπορεί να προκύψουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της «Νέας Αριστεράς», άλλωστε, δεν έχουν καταλήξει ακόµα στο πώς θα συγκροτηθούν σε κόµµα. Με τα σηµερινά δεδοµένα, περίπου δύο µήνες πριν από τις ευρωεκλογές θα πραγµατοποιήσουν µια πανελλαδική συνδιάσκεψη, µε το ιδρυτικό Συνέδριο να παραπέµπεται για το φθινόπωρο.

Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών