Περισσότερες από τρεις φορές είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στους δηµοσιογράφους που τον ρωτούσαν επιµόνως -πριν από µερικές ηµέρες αν µετάνιωσε που µπήκε σε αυτή την περιπέτεια µε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «όχι µόνο δεν µετάνιωσε, αλλά έχει αποφασίσει να παλέψει µε πείσµα για όλα τα προβλήµατα του κόµµατος και της κοινωνίας».

Οι λέξεις που χρησιµοποίησε ήταν τόσο καλά ζυγισµένες, που δεν άφησε κανένα περιθώριο για άλλες σκέψεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε ότι είναι αποφασισµένος να δώσει τη µάχη της ζωής του προκειµένου να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι κόµµα εξουσίας. Με το πείσµα που τον διακρίνει, την ορµή και τον ενθουσιασµό του θέλει πραγµατικά ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταγωνιστεί ευθέως τη Ν.∆. και -γιατί όχι;- το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να κυβερνήσει ξανά. Οµως, για να γίνουν όλα αυτά, ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να περάσει κάποιους δύσκολους κάβους.

Κατ’ αρχάς, να µαζέψει τα οικονοµικά του κόµµατος, που όλα δείχνουν ότι είναι σε άθλια κατάσταση. Οπως έγινε, µάλιστα, γνωστό, ο ίδιος ο πρόεδρος αναγκάστηκε να βάλει από την τσέπη του σχεδόν 300.000 ευρώ προκειµένου να πληρωθούν οι εργαζόµενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τα λειτουργικά έξοδα της Κουµουνδούρου. Οσοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση λένε ότι το επόµενο χρονικό διάστηµα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει αποφάσεις για την εξυγίανση των ΜΜΕ, ενώ σκοπεύει να συγκεντρώσει σε δύο κτίρια τις υπηρεσίες του κόµµατός του, που σήµερα βρίσκονται στην Κουµουνδούρου, στα γραφεία της ∆ΗΜ.ΑΡ. στην Αγίου Κωνσταντίνου και στη Λεωνίδου.

Το κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου και η Λεωνίδου είναι νοικιασµένα, ενώ ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ είναι µόνο η Κουµουνδούρου. Αυτό που λέγεται είναι ότι θα ξενοικιαστεί το κτίριο της ∆ΗΜ.ΑΡ. και όλες οι υπηρεσίες θα µεταφερθούν στην Κουµουνδούρου και τη Λεωνίδου. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η καταγραφή των επαγγελµατικών στελεχών, καθώς, όπως λέγεται, η νέα ηγεσία βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν ανακάλυψε επαγγελµατικά στελέχη στην επαρχία και σε πολλές νοµαρχιακές επιτροπές.

Εν τω µεταξύ, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να φτιάξει το κόµµα οργανωτικά, καθώς µετά την αποχώρηση των 11 βουλευτών και όσων τους ακολούθησαν τα πράγµατα µοιάζουν να έχουν αποσυντονιστεί. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση οργανωτικά ήταν προβληµατική και πριν, η διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, έδωσε το τελικό χτύπηµα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν να κάνουν και µε τα νέα µέλη, τα οποία γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τον Στέφανο Κασσελάκη στο isyriza.

Το Συνέδριο

Ιδιαίτερα σηµαντικό διάστηµα για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο, θεωρείται το τέλος Φεβρουαρίου (23-25), οπότε θα πραγµατοποιηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα καταγραφούν οι νέοι συσχετισµοί, θα φανεί αν υπάρχει εσωκοµµατική αντιπολίτευση και ποιος επιθυµεί να ηγηθεί αυτού του εγχειρήµατος, ενώ θα ξεχωρίσει µέσα από τις κοµµατικές διαδικασίες η νέα ηγετική οµάδα. Το εγχείρηµα αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, όπως είναι γνωστό, το κόµµα σε µεγάλο βαθµό το ελέγχουν ο Νίκος Παππάς και η λεγόµενη «προεδρική οµάδα» (του Αλέξη Τσίπρα).

Ακόµα, µεγάλη σηµασία θα έχει µε ποιον τρόπο θα επιλεγεί η νέα Κ.Ε. και στη συνέχεια η Πολιτική Γραµµατεία. Η όλη διαδικασία έχει τη σηµασία της, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης, πέρα από τα κοµµατικά στελέχη, θα θελήσει να βάλει στη στενή του οµάδα και ανθρώπους από το think tank του ΣΥΡΙΖΑ που τον έχουν εντυπωσιάσει. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ετοιµάζεται να κάνει τη µεγάλη έξοδο προς την κοινωνία, φτάνοντας στο πιο αποµακρυσµένο χωριό, προκειµένου οι ψηφοφόροι να τον γνωρίσουν και να τους γνωρίσει και αυτός. Βασιζόµενος στο επικοινωνιακό του χάρισµα, θεωρεί ότι σχετικά εύκολα µπορεί να προσεγγίσει τους πολίτες, να ακούσει τα προβλήµατά τους και να τους προτείνει λύσεις.

Ο προβληµατισµός που υπάρχει σε κάποια στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι κατά πόσον η ελληνική κοινωνία είναι έτοιµη να αποδεχθεί τη ζωή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, είναι παντρεµένος µε τον Τάιλερ Μακµπέθ. Αλλοι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι οι εκδηλώσεις του κόσµου δείχνουν ότι το κεφάλαιο αυτό της ζωής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες, καθώς κανείς δεν το αναφέρει στις επαφές και τις συναναστροφές που έχει ο Στέφανος Κασσελάκης µε πάρα πολύ κόσµο. Μέσα από αυτή την πλούσια δραστηριότητα, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα φτάσει µέχρι και τις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι και το µεγάλο στοίχηµα για τον ίδιο, αλλά και για το κόµµα του.

Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις που έχει µπροστά του και φέρει ένα καλό αποτέλεσµα στην κάλπη του καλοκαιριού, τότε όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει µε ακόµα µεγαλύτερη ορµή για τον βασικό στόχο, που είναι η επανάκαµψη του ΣΥΡΙΖΑ ως κόµµατος εξουσίας. Εάν, πάλι, δεν τα καταφέρει, αυτό που αναµένεται να αλλάξει είναι η στάση των εσωκοµµατικών του αντιπάλων, οι οποίοι θα βρουν αφορµή να αρχίσουν το ροκάνισµα και την αµφισβήτηση του νέου προέδρου.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 30/12