Μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού διά στόματος Παύλου Μαρινάκη, η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας, στη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου.


Ιωάννα Λυτρίβη: Οι σπουδές και η πορεία της


Ένα γνώριμο αντικείμενο για την Ιωάννα Λυτρίβη, αφού η ίδια είναι πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές διά βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, απ' όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), κατά την τετραετία 2019-2023, συνέβαλε στη ανάδειξη των ποιοτικών διαστάσεων του πεδίου της διά βίου εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, συμβάλλοντας καταλυτικά στη διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων: εξασφαλίστηκε στους διπλωματούχους των ΙΕΚ η δυνατότητά να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση, πιστοποιήθηκε ο νέος πρότυπος Οδηγός Κατάρτισης, εγκρίθηκε η νέα μεθοδολογία ανάπτυξης και επικαιροποίησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων, απλοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, αναπτύχθηκε η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης των Βεβαιώσεων και Διπλωμάτων στους επιτυχόντες των πάσης φύσεως εξετάσεων πιστοποίησης.

Την ίδια περίοδο, διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κατάρτισης της ΕΕ (European Training Foundation) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Ομάδα της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF Advisory Group).

Διδάσκει Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Κύπρου, ως συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό.

Έχει εργαστεί ως επιστημονική σύμβουλος στη Βουλή των Ελλήνων και στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Επικρατείας (2011-2019).

Πριν από αυτό, εργαζόταν ως επιστημονική υπεύθυνη σε δημόσιες δομές διά βίου μάθησης (2009-2011).

Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Iωάννα Λυτρίβη: Η καταγωγή, η ενασχόληση με την πολιτική και η απώλεια που τη σημάδεψε


Γεννήθηκε στην Τρίπολη, εκεί όπου είχε µετατεθεί ο πατέρας της, αξιωµατικός της Πολεµικής Αεροπορίας, λίγο καιρό πριν. Η καταγωγή της όµως είναι από το Κορακοβούνι Βόρειας Κυνουρίας. Στην Τρίπολη έµεινε µέχρι να γίνει 6 ετών. Ο λόγος για τη βουλευτή Επικρατείας της Ν.∆. Ιωάννα Λυτρίβη.

Τα παιδικά της χρόνια σηµαδεύτηκαν από την απώλεια του αδερφού της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο στα 8 του. Η ίδια, όπως εκµυστηρεύεται στο «S», µεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που όλοι τους ήταν σαν µια γροθιά.

«Μια τέτοια απώλεια συγκλονίζει τον αστερισµό της οικογένειας. Είναι τόσο µεγάλη και απόλυτη, που, για να επιβιώσεις, οφείλεις να προσαρµοστείς. Και προσαρµόστηκα. Κοιτάζοντας από µακριά, θα έλεγα πως ήταν πιο ήσυχο το περιβάλλον του σπιτιού. Πιο βαρύ. Αλλά όχι µαύρο. Γιατί µέσα στην οικογένεια υπήρχε πολλή αγάπη και συµπόρευση. Ετσι κατορθώσαµε, φροντίζοντας ο ένας τον άλλον, ισότιµα, µικροί, µεγάλοι, να προχωρήσουµε σαν γροθιά. Και υπήρχαν και άνθρωποι εκτός του στενού πυρήνα της οικογένειας, φίλοι και συγγενείς, υπήρχαν πάντα το χωριό, η αυλή και η πλατεία, που έκαναν όλα να έχουν περισσότερο χρώµα και χαρά», περιγράφει η Ιωάννα Λυτρίβη.

∆ιαθέτει πολύ σηµαντική επαγγελµατική προϋπηρεσία και εµπειρία. Η πολιτική για την Ιωάννα Λυτρίβη δεν ήταν µια απόφαση συνειδητή, ούτε σχεδιασµένη.

«∆εν θεωρώ τον εαυτό µου επαγγελµατία πολιτικό, όµως αντιµετωπίζω την πολιτική µε επαγγελµατισµό και σεβασµό. ∆ούλεψα σε θέσεις ευθύνης και κοντά σε πολιτικά πρόσωπα που εκτιµώ πολύ και κάπως έτσι διαµορφώθηκε µια συνέχεια, σε συνδυασµό µε τις σπουδές µου. Προέκυψε εκ των πραγµάτων και µε αποφάσεις περισσότερο βασισµένες στο ένστικτο και το κίνητρο».

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι η φίλη που οι περισσότεροι θα ήθελαν. Ψύχραιµη, λογική, έχοντας πάντα µια καλή συµβουλή να δώσει.

Μάλιστα, οι φίλοι της «λένε πως µε την ψυχραιµία µου και τη λογική έχω την ικανότητα να τους δηµιουργώ ασφάλεια και ηρεµία. Τους πείθω, λένε, ότι όλα µπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και να λυθούν, ακόµα και µέσα στη µεγάλη φουρτούνα. Και ότι είµαι ο σύµβουλός τους επί παντός!».

Διαβάστε επίσης: Ιωάννα Λυτρίβη στο "S": Με ψυχραιµία και λογική πείθω τους φίλους µου πως όλα λύνονται


Η Ιωάννα δεν ξεχωρίζει σε τίποτα από την κυρία Λυτρίβη!


Όπως εξοµολογείται η ίδια: «Είναι ένα αυτές οι δύο! Συνεπής και παθιασµένη, µε κινητήριες δυνάµεις τις αξίες µου και τη γνήσια έγνοια για τους συνανθρώπους µου, µε πολύ έντονο αίσθηµα περί δικαίου, µε ειλικρινή διάθεση για διά βίου µάθηση και ανάπτυξη».

Η δυνατή µουσική µέσα στο αυτοκίνητο και το κολύµπι είναι αυτά που την αποφορτίζουν από τη δύσκολη καθηµερινότητα.

«Πριν από το κολύµπι ήταν το τρέξιµο. Το τρέξιµο σταµάτησε βιαίως πριν από σχεδόν τρία χρόνια, έπειτα από µια µεγάλη δυσκολία στην υγεία. Και ύστερα έµαθα το νερό. Στην αρχή διστακτικά και πλέον είναι µέρος της ζωής µου. Ολα είναι πιο “καθαρά” και “τακτοποιηµένα” ύστερα από 40 λεπτά στην πισίνα του κολυµβητηρίου».