Γεννήθηκε στην Τρίπολη, εκεί όπου είχε µετατεθεί ο πατέρας της, αξιωµατικός της Πολεµικής Αεροπορίας, λίγο καιρό πριν. Η καταγωγή της όµως είναι από το Κορακοβούνι Βόρειας Κυνουρίας. Στην Τρίπολη έµεινε µέχρι να γίνει 6 ετών. Ο λόγος για τη βουλευτή Επικρατείας της Ν.∆. Ιωάννα Λυτρίβη.

«Εχω αναµνήσεις από τον παιδικό σταθµό και το προνήπιο, τις κούνιες και την Πλατεία του Αρεως µε ενοικιαζόµενο ποδήλατο, τη Λέσχη Αξιωµατικών της Πολεµικής Αεροπορίας, µε όλη την εθιµοτυπία. Με την επόµενη µετάθεση βρεθήκαµε στην Αθήνα και για εµένα οι µετακινήσεις έλαβαν τέλος», θυµάται η βουλευτής Επικρατείας της Ν.∆.

Διαβάστε ακόμα: Ιωάννα Λυτρίβη στα Παραπολιτικά: «Αλλαγή µέσα από τη σταθερότητα - Προσωπική τιµή η συµπερίληψή µου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ»

Τα παιδικά της χρόνια σηµαδεύτηκαν από την απώλεια του αδερφού της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο στα 8 του. Η ίδια, όπως εκµυστηρεύεται στο «S», µεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου όλοι τους ήταν σαν µια γροθιά.

«Μια τέτοια απώλεια συγκλονίζει τον αστερισµό της οικογένειας. Είναι τόσο µεγάλη και απόλυτη, που, για να επιβιώσεις, οφείλεις να προσαρµοστείς. Και προσαρµόστηκα. Κοιτάζοντας από µακριά, θα έλεγα πως ήταν πιο ήσυχο το περιβάλλον του σπιτιού. Πιο βαρύ. Αλλά όχι µαύρο. Γιατί µέσα στην οικογένεια υπήρχε πολλή αγάπη και συµπόρευση. Ετσι κατορθώσαµε, φροντίζοντας ο ένας τον άλλον, ισότιµα, µικροί, µεγάλοι, να προχωρήσουµε σαν γροθιά. Και υπήρχαν και άνθρωποι εκτός του στενού πυρήνα της οικογένειας, φίλοι και συγγενείς, υπήρχαν πάντα το χωριό, η αυλή και η πλατεία, που έκαναν όλα να έχουν περισσότερο χρώµα και χαρά», περιγράφει η Ιωάννα Λυτρίβη.

∆ιαθέτει πολύ σηµαντική επαγγελµατική προϋπηρεσία και εµπειρία. Η πολιτική για την Ιωάννα Λυτρίβη δεν ήταν µια απόφαση συνειδητή, ούτε σχεδιασµένη.

«∆εν θεωρώ τον εαυτό µου επαγγελµατία πολιτικό, όµως αντιµετωπίζω την πολιτική µε επαγγελµατισµό και σεβασµό. ∆ούλεψα σε θέσεις ευθύνης και κοντά σε πολιτικά πρόσωπα που εκτιµώ πολύ και κάπως έτσι διαµορφώθηκε µια συνέχεια, σε συνδυασµό µε τις σπουδές µου. Προέκυψε εκ των πραγµάτων και µε αποφάσεις περισσότερο βασισµένες στο ένστικτο και το κίνητρο».

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι η φίλη που οι περισσότεροι θα ήθελαν. Ψύχραιµη, λογική, έχοντας πάντα µια καλή συµβουλή να δώσει.

Μάλιστα, οι φίλοι της «λένε πως µε την ψυχραιµία µου και τη λογική έχω την ικανότητα να τους δηµιουργώ ασφάλεια και ηρεµία. Τους πείθω, λένε, ότι όλα µπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και να λυθούν, ακόµα και µέσα στη µεγάλη φουρτούνα. Και ότι είµαι ο σύµβουλός τους επί παντός!».

Η Ιωάννα δεν ξεχωρίζει σε τίποτα από την κυρία Λυτρίβη!

Οπως µας εξοµολογείται η ίδια: «Είναι ένα αυτές οι δύο! Συνεπής και παθιασµένη, µε κινητήριες δυνάµεις τις αξίες µου και τη γνήσια έγνοια για τους συνανθρώπους µου, µε πολύ έντονο αίσθηµα περί δικαίου, µε ειλικρινή διάθεση για διά βίου µάθηση και ανάπτυξη».

Η δυνατή µουσική µέσα στο αυτοκίνητο και το κολύµπι είναι αυτά που την αποφορτίζουν από τη δύσκολη καθηµερινότητα.

«Πριν από το κολύµπι ήταν το τρέξιµο. Το τρέξιµο σταµάτησε βιαίως πριν από σχεδόν τρία χρόνια, έπειτα από µια µεγάλη δυσκολία στην υγεία. Και ύστερα έµαθα το νερό. Στην αρχή διστακτικά και πλέον είναι µέρος της ζωής µου. Ολα είναι πιο “καθαρά” και “τακτοποιηµένα” ύστερα από 40 λεπτά στην πισίνα του κολυµβητηρίου».

Διαβάστε ακόμα: Εκλογές 2023: Ποια είναι η Ιωάννα Λυτρίβη που είναι στην τέταρτη θέση του Επικρατείας της ΝΔ

Η καθηµερινότητά της και ο όγκος της δουλειάς δεν της επιτρέπουν να είναι κοντά στους φίλους και την οικογένειά της.

«Αυτό που µε βεβαιότητα µπορώ να πω είναι ότι προσπαθώ να είµαι κοντά τους µε ουσία, µε φροντίδα και µε αληθινή έγνοια, ακόµα και αν αυτό, ανά περιόδους, µπορεί να περιορίζεται σε ένα τηλεφώνηµα ή ένα γραπτό µήνυµα. Για εµένα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Αναζωογονητική δύναµη και ισορροπία».

«Υγιή και δραστήρια. Με πάθος για ό,τι κάνω και ωραίους ανθρώπους κοντά µου για συνοδοιπόρους. Και να έχω πάντα την ίδια έγνοια: πώς θα κάνω τη ζωή έστω και ενός συνανθρώπου µου έστω και λίγο καλύτερη»: έτσι βλέπει τον εαυτό της η Ιωάννα Λυτρίβη σε 10 χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στο Secret στις 21/10/2023