«Θα μπουν αυτοί που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά», ήταν η απάντηση στελέχους από τον πυρήνα του Μαξίμου αμέσως μετά τις πρώτες διαρροές για ανασχηματισμό νωρίς το μεσημέρι. Μετά τις ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, γίνεται σαφές ότι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης για τον πρωθυπουργό μετά τα τελευταία γεγονότα και ειδικά αυτά της οπαδικής βίας ήταν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Έτσι βρέθηκαν εκτός ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος, για να πάρει το τιμόνι του Υπουργείου για πέμπτη φορά ο πολύπειρος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αντίστοιχη συνταγή επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για την αντικατάσταση Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Υγείας, βάζοντας τον εξίσου έμπειρο στο χαρτοφυλάκιο Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε βγάλει σε πέρας την ανάλογη αποστολή ξανά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

Σε αυτές τις δύο αλλαγές βρίσκεται ο πυρήνας του ανασχηματισμού, καθώς η ασφάλεια και το στοίχημα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας έκαναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακατέψει την τράπουλα με σίγουρες λύσεις με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς.