«Το 2024 πρέπει να είναι η χρονιά µας», λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, και για να γίνει όντως πράξη η επιθυµία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ απαιτείται ένα πραγµατικά καλό αποτέλεσµα στην εκλογική αναµέτρηση του νέου έτους, που δεν είναι άλλη από τις ευρωεκλογές το καλοκαίρι. Εκεί όπου στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει µε διαφορά τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στον χρόνο που µεσολαβεί µέχρι τις εθνικές εκλογές να ενισχύσει την εικόνα του ως το αντίπαλον δέος της Ν.∆.

Διαβάστε ακόμα: Οι σκέψεις Ανδρουλάκη για το ευρωψηφοδέλτιο - Οι μυστικές συναντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

«Θα είµαστε δεύτεροι µε υψηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, µετά υπάρχει αρκετός χρόνος για να δυναµώσουµε αρκετά µέχρι τις εθνικές εκλογές», λέει στέλεχος της ηγετικής οµάδας του κόµµατος. Ο στόχος των ευρωεκλογών αποτελεί άλλωστε προσωπικό στοίχηµα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ετσι, ένα ευρωψηφοδέλτιο, που θα φέρει τα χαµόγελα ξανά στο κόµµα που έχει από το 2012 να βρεθεί µπροστά σε ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που βολιδοσκοπεί προσωπικά τις επιλογές για τη στελέχωσή του. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, οι ανακοινώσεις των ονοµάτων που θα βρεθούν στο πράσινο ευρωψηφοδέλτιο θα καθυστερήσουν αρκετά να γίνουν, ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για συζητήσεις µε τα κατάλληλα πρόσωπα. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη ποντάρουν ότι θα εκλεγούν άνετα τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που όπως υποστηρίζουν θα βρίσκεται κοντά στο 20%.

Η συνταγή του ευρωψηφοδελτίου έχει δύο βασικά συστατικά, τα «άλογα κούρσας», δηλαδή περίπου οκτώ δυνατές υποψηφιότητες που θα τρέξουν για να εκλεγούν, και τις υπόλοιπες που θα εκµεταλλευθούν την εκλογική περίοδο για ανεβάσουν την αναγνωρισιµότητά τους και να ενισχύσουν τα δίκτυα στις περιφέρειές τους. Τα πρόσωπα που επικρατούν στα σενάρια για βασική στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο:

Ανδρέας Σπυρόπουλος

Κλειδωµένη είναι η υποψηφιότητα του γραµµατέα του κόµµατος, Ανδρέα Σπυρόπουλου. Πρόκειται για το πρόσωπο της απόλυτης εµπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη, που βρίσκεται στο πλευρό του σε νίκες και ήττες από τα φοιτητικά τους χρόνια. Μάλιστα αναµένεται να µείνει στον ρόλο του γραµµατέα µέχρι να κριθεί η κατάλληλη περίοδος για την αντικατάστασή του. Στη Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί το σηµείο αναφοράς όχι µόνο για τα οργανωτικά ζητήµατα του κόµµατος, αλλά και για την προσωπική επαφή µε τα στελέχη.

Γιάννης Μανιάτης

Η περίπτωση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ µπορεί να µην είναι κλειδωµένη, ωστόσο αποτελεί διακαή πόθο στη Χαριλάου Τρικούπη να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Οπως λένε στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, πρόκειται για πρόσωπο που έχει την εκτίµηση όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ µε ενωτικό προφίλ και κύρος. Ενώ παράλληλα διακρίνεται από χαρακτηριστικά που έλκουν εκλογικό ακροατήριο από τη µεγάλη δεξαµενή των κεντρώων ψηφοφόρων.

Φίλιππος Σαχινίδης

Ο πρώην υπουργός Οικονοµικών του ΠΑΣΟΚ δείχνει έτοιµος να διεκδικήσει την εκλογή του στο ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος. Ο Φίλιππος Σαχινίδης θεωρείται επιλογή κοινής αποδοχής στο κόµµα, καθώς έχει τον σεβασµό όλων και είναι ιδιαίτερα δραστήριος σε επεξεργασίες θεµάτων, αλλά και µε δηµόσιες εµφανίσεις, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι αν και πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιµα στελέχη της πλευράς του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έχει αντίστοιχη αποδοχή και στην προεδρική φρουρά του ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Παπανδρέου

∆εδοµένη θεωρείται η νέα υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Παπανδρέου, που διαδέχθηκε τον Νίκο Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος έχει πάρει ζεστά τον ρόλο του στο Ευρωκοινοβούλιο και επιθυµεί να έχει µια ολοκληρωµένη θητεία για να ασκήσει τα καθήκοντά του. Οι κατά καιρούς κλυδωνισµοί που είχαν καταγραφεί µεταξύ του ίδιου και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να έχουν ξεπεραστεί.

Βασίλης Σκουντής

Ο γνωστός αθλητικός δηµοσιογράφος και φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη, που είχε δώσει τη µάχη των εθνικών εκλογών από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, αναµένεται να διεκδικήσει την εκλογή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Ελένη Χρονοπούλου

Από τα στελέχη της νεότερης γενιάς υψηλές πιθανότητες έχει και η συµµετοχή της Ελένης Χρονοπούλου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια µετά τις εθνικές εκλογές, στις οποίες ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόµµατος, συνεχίζει να εργάζεται στις Βρυξέλλες, ενώ είναι ενεργή στο Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα στελέχη του κόµµατος, όπως η Εφη Χαλάτση, που ήταν υποψήφια µε το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, ο νοµικός Παναγιώτης Γκανιάτσος, επίσης υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ, ο Ηλίας Κικίλιας, αλλά και στελέχη από την Αυτοδιοίκηση. Θέσεις θα δοθούν και σε πρόσωπα που θα εκφράζουν την ατζέντα των δικαιωµάτων. Ενώ το «µοντέλο» ∆ούκα θα έχει ξεχωριστό αποτύπωµα, καθώς αναµένεται να υπάρξουν κρούσεις σε πρόσωπα από τον ακαδηµαϊκό χώρο και ανάλογο προφίλ µε αυτό του νέου δηµάρχου Αθηναίων. Σε κάθε περίπτωση η δυναµική της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου αποτελεί προτεραιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, που θα έχει και τον τελικό λόγο για τις επιλογές.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής.