Σε γνώριμα λημέρια, αυτά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επέστρεψε για ακόμα μία φορά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα από τον απερχόμενο Γιάννη Οικονόμου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχε «χρεωθεί» μια σειρά από σοβαρά περιστατικά, που διέσυραν τη χώρα ακόμα και διεθνώς, όπως η περίπτωση των Κροατών χούλιγκαν, τα επεισόδια των οποίων οδήγησαν στον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι ασφαλής, καθώς τέσσερις φορές στο παρελθόν ανέλαβε την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καταφέροντας πλήγματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις και στο οργανωμένο έγκλημα, ενώ γενικότερα διαχειρίστηκε με επιτυχία σοβαρές καταστάσεις. Η χρονική στιγμή που αποφασίστηκε να αναλάβει μόνο τυχαία δεν είναι, μιας και σε λιγότερο από 20 ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την τοποθέτηση του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι ετήσιες κρίσεις στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρώην πλέον υπουργός Γιάννης Οικονόμου δεν φαίνεται να περίμενε ότι θα μετακινείτο από τη θέση του, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονταντους τελευταίους μήνες στο πρόσωπό του ακόμα και από μέλη της κυβέρνησης. Ο υπουργός, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, φαίνεται ότι δεν πέρασε… τις εξετάσεις στα οπαδικά, την εγκληματικότητα και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Οι θητείες του στο υπουργείο

Η πρώτη φορά που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν την περίοδο 1999-2003, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, το 2009, αυτή τη φορά κατά τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε πάλι το ίδιο πόστο. Το ίδιο συνέβη και τρία χρόνια αργότερα, το 2012, επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Η τελευταία του εμπειρία στο υπουργείο ήταν το 2019, κατά την πρώτη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση. Μάλιστα, τότε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και η απόφαση για την τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος έχει αποδείξει κατά το παρελθόν πως δεν έχει πρόβλημα με τα δύσκολα, αφού έχει συνδέσει το όνομά του με την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», αλλά και άλλων, μικρότερων οργανώσεων, με παρεμβάσεις όπως η δημιουργία της ομάδας «Δράση» και άλλες τομές στη λειτουργία αστυνομικών υπηρεσιών αμέσου επεμβάσεως.

Ο πρώην πλέον υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίζεται δυσαρεστημένος, καθώς δεν περίμενε ότι θα αντικαθίστατο, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για σοβαρές υποθέσεις. Η εξωστρέφεια που προσπάθησε να προωθήσει στην Αστυνομία και η αύξηση των ελέγχων για την παραβατικότητα τους τελευταίους δύο μήνες δεν στάθηκαν ικανές να τον κρατήσουν στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, ειδικά τα βαριά εγκλήματα, αλλά και η μικροεγκληματικότητα, που αφορά το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας, οδήγησαν τον πρωθυπουργό να πάρει την απόφαση να τον αντικαταστήσει. Ο νέος υπουργός, πλέον, καλείται να εξελίξει τις ετήσιες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., τις έρευνες για τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από χούλιγκαν στου Ρέντη, την ολοκλήρωση του πορίσματος για το τι τελικά συνέβη στον Έβρο και κάηκαν τεράστιες δασικές εκτάσεις, αλλά και να αντιμετωπίσει τη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων, που έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Στελέχη με τα οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν φαίνεται πως θα πλαισιώσουν εκ νέου την ομάδα διαχείρισης του Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν θα ζητήσει περίοδο χάριτος και προσαρμογής στο νέο του πόστο, αφού μέσα σε 25 χρόνια, από το 1999 μέχρι και σήμερα, επιστρέφει για 5η φορά ως επικεφαλής.

Όπως, μάλιστα, έχει αναφέρει ήδη στις πρώτες επαφές με τους συνεργάτες του, γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και οι συναντήσεις του με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να χαραχθεί η νέα πορεία και να τεθούν σε προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας και η εγκληματικότητα.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος υπουργός θα διατηρήσει τα συμβούλια πρόληψης εγκληματικότητας που εφάρμοσε ο προκάτοχός του και τα οποία αναμένεται να συνεδριάσουν πρώτη φορά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Επίσης, όπως διαμηνύει ο ίδιος, οι επερχόμενες κρίσεις στους κόλπους της Αστυνομίας θα γίνουν, όπως συνέβαινε και κατά τις προηγούμενες θητείες του, με γνώμονα την αποδοτικότητα και την ικανότητα των στελεχών.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά