Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκεται στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης επισκέφθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος,

   Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεναγήθηκε στους χώρους της Δομής, στο νηπιαγωγείο, στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους και στελέχη για τα ζητήματα που τους απασχολούν καθώς και με φιλοξενούμενους. Στο μήνυμα που απηύθυνε προς όλους και όλες με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αφού σημείωσε ότι η επίσκεψη αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την συνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρόσθεσε ότι «οι ευχές για υγεία και πρόοδο για όλο τον κόσμο, για όλες και όλους, χωρίς διακρίσεις, αποκτούν νόημα εκεί που η κοινωνία μας δημιουργεί διακρίσεις. Οι προσφυγικές δομές και η διαδικασία υποδοχής-φιλοξενίας-ένταξης και απόδοσης ασύλου, είναι μία κρίσιμη διαδικασία, που συνδέεται με τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλω να ευχαριστήσω για την προσφορά τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και τα στελέχη, αλλά και τη διοίκηση της δομής στο Βαγιοχώρι. Και να καταθέσω ότι εμείς βρισκόμαστε σήμερα ως μία απόδειξη της συνεπούς διαδικασίας υποστήριξης όλης αυτής της προσπάθειας κοινωνικής συνοχής, που αποτελεί την ουσία της Δημοκρατίας μας.

Σωκράτης Φάμελλος: Παράδειγμα μιας εξαιρετικής δομής φιλοξενίας προσφύγων αυτή του Δήμου Βόλβης

   Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι εδώ στην περιοχή μας, στον δήμο Βόλβης, υπάρχει ένα παράδειγμα μιας εξαίρετης δομής, η οποία στηρίζεται με εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία χωρίς περιστατικά εντάσεων ή εγκληματικότητας. Μία δομή που αποτελεί παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των προσφύγων, αλλά και οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Οφείλω να επισημάνω ότι η πολιτεία δεν κάνει πάντα ό,τι μπορεί και ό,τι πρέπει γι' αυτές τις δομές. Το θέμα των συγκοινωνιών, εδώ στη δομή με ΚΤΕΛ, αλλά και της υγείας εφόσον η δομή δεν έχει γιατρό του ΕΟΔΥ, ταλαιπωρούν εδώ και καιρό αυτή τη δομή και τους φιλοξενούμενους. Επίσης θα πρέπει να προσθέσω και ένα ακόμη ζήτημα, αυτό των συμβάσεων των εργαζομένων, δηλαδή το ζήτημα της απασχόλησης εφόσον έχουμε εργαζόμενους με παρατάσεις συμβάσεων κοινωφελούς απασχόλησης. Δεν είναι μόνο οι ωφελούμενοι πρόσφυγες, είναι και οι εργαζόμενοι των δομών που μας ενδιαφέρουν».

   Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στους εθελοντές λέγοντας ότι «Στηρίζουμε και το έργο των εθελοντών. Δεν σταματάμε το έργο των εθελοντών, επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας ή του δήμου να κάνει κάποια πράγματα. Προσπαθούμε με τη στάση μας να δώσουμε και το καλό παράδειγμα».

   Στην επίσκεψή του συνοδευόταν από τη συντονίστρια του τμήματος Προσφυγικού-Μεταναστευτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τοπαλίδου και εκπροσώπους από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Α' και Β' Θεσσαλονίκης, την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Κική Τσουραλάκη του δήμου Βόλβης και το σύλλογο εθελοντών Albatros.

 Πηγή: ΑΜΠΕ