Με την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας να επιβεβαιώνεται και από την πρώτη δημοσκόπηση της νέας χρονιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα το πρωί στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό να τρέξουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για τις οποίες απαιτείται χρόνος για να υλοποιηθούν και να φανούν στην πράξη τα αποτελέσματά τους.


Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια θα τεθούν στο τραπέζι

Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η πολεοδομική μεταρρύθμιση, που μεταξύ άλλων θα θέτει αυστηρές προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων τεσσάρων στρεμμάτων και άνω, εκτός σχεδίου, να πάρουν άδεια δόμησης, ενώ θα εξασφαλίζει ότι «το σύνολο των αυθαιρέτων που θα κτίζονται από τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός, στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για οτιδήποτε αυθαίρετο φαίνεται από ψηλά, καθώς θα υπάρχει καταγραφή με δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και με drones σε περιοχές όπου καταγράφονται πολλά φαινόμενα.

Αυτόν τον χαρακτήρα έχει και η μεταρρύθμιση στον σιδηρόδρομο, όπου θα δημιουργηθεί ένας νέος, ενιαίος, σύγχρονος δημόσιος φορέας, με πυρήνα τον ΟΣΕ, στον οποίο θα ενταχθούν και η ΕΡΓΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ, κατά το μέρος που αφορά το τροχαίο υλικό.
Επίσης και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αλλάζει τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ξεκινά η συζήτηση


Πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, η δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει 30,3%, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεύτερο με 12,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση με 11,8%. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το εύρημα που δείχνει ότι το 49% των πολιτών διαφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ένα ποσοστό που φτάνει μάλιστα στο 58% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, αφού πρώτα εξηγήσει τόσο στα στελέχη και μέλη του κόμματός του όσο και –κυρίως– ευρύτερα στην κοινωνία τι ακριβώς θέλει να νομοθετήσει και γιατί στο εν λόγω ζήτημα.

Η αρχή θα γίνει αύριο το απόγευμα με τη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά. Στον πυρήνα της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η ισότητα στον γάμο, κάτι που θα εναρμονίσει τη χώρα μας με το ισχύον καθεστώς σε 15 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα επιτρέπει επίσης την υιοθεσία χωρίς διακρίσεις –και στα ομόφυλα ζευγάρια δηλαδή,– όχι όμως και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το να αποκτήσουν δηλαδή παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας.

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι όροι «Γονέας 1» και «Γονέας 2»

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε για το ίδιο ζήτημα χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή δείχνει και τα όρια εντός των οποίων σχεδιάζει να κινηθεί η κυβέρνηση. Ειδικότερα, από την πρόταση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου –όπου έχει γίνει αναλυτική προεργασία επί του αντικειμένου– δεν δέχονται την επέκταση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ομόφυλα ζευγάρια, την επέκτασή της σε ζευγάρια εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης, το άνοιγμα στο λεγόμενο «μη δυαδικό φύλο», με τη χρήση της φράσης «οποιουδήποτε φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου» στη διάταξη για τον γάμο και την εισαγωγή των όρων «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

Αυτές οι διαφοροποιήσεις ενδεχομένως να βοηθήσουν και στην εκτεταμένη «εκστρατεία πειθούς» που θα πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί πρώτα από όλα η ψήφιση του νομοσχεδίου από την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.