Καθοριστική για το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα χρονιά, καθώς τους επόµενους µήνες -τόσο µέσα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το στοίχηµα των ευρωεκλογών- θα φανεί η πορεία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εµφανίζεται αποφασισµένος να κάνει όλες τις κινήσεις που πρέπει ώστε να συγκρατηθούν οι απώλειες που σηµειώνει το κόµµα του δηµοσκοπικά, εξαιτίας της διπλής διάσπασης. Παράλληλα, αναζητά τους ανθρώπους που θα έχει δίπλα του, πέρα από τη στενή οµάδα µε την οποία κινείται µέχρι σήµερα: δηλαδή από τον Μανώλη Καπνισάκη, τη Θεοδώρα Τζάκρη, τη ∆ώρα Αυγέρη, τον Γιώργο Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη.

Προεδρική οµάδα

Οι τρεις µήνες που βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ -λένε οι πληροφορίες- στάθηκαν αρκετοί για να ξεχωρίσει τους ανθρώπους µε τους οποίους µπορεί να βαδίσει πολιτικά και τους οποίους µπορεί να εµπιστευθεί σε κάθε του βήµα. Ακόµα -όπως λένε πηγές της Κουµουνδούρου- επιθυµεί να καταλάβει όσους σήµερα εµφανίζονται να θέλουν να παίξουν ρόλο στο εσωκοµµατικό πεδίο, όπως για παράδειγµα ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας.

Παράλληλα, ενώ έχει αποφασίσει να µην ασχοληθεί ξανά µε τη Νέα Αριστερά, υπάρχει ένα πρόσωπο που κάποια στιγµή θα ήθελε να το αντιµετωπίσει πολιτικά. Αυτός δεν είναι άλλος από τον ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τη δεύτερη διάσπαση, για το γεγονός δηλαδή ότι έφυγαν από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης η οµάδα των 11 βουλευτών. Τα πρόσωπα λοιπόν µε τα οποία θα κινηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης το επόµενο διάστηµα ανήκουν όλα στην πρώην προεδρική οµάδα. Στο παρελθόν είχαν διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και ακόµα και σήµερα εµφανίζονται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ο Νίκος Παππάς -ο οποίος µοιάζει «απελευθερωµένος» από τη σκιά του Αλέξη Τσίπρα- εµφανίζεται να κινείται µε βάση το καλό του κόµµατος, που τη συγκεκριµένη στιγµή περνάει από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Νίκος Παππάς ελέγχει σε µεγάλο βαθµό το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και έχει βαθιές επιρροές σε πολλές οργανώσεις. Στο συνέδριο αναµένεται να παίξει σηµαντικό ρόλο, καθώς γνωρίζει πρόσωπα και πράγµατα, ενώ η συνολική του στάση έχει εκτιµηθεί ιδιαίτερα από τους ψηφοφόρους και τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγνωρίζει ότι σε µεγάλο βαθµό σε αυτόν χρωστάει την εκλογή του στην προεδρία του κόµµατος και τον εµπιστεύεται σε ό,τι αφορά τις θέσεις του στην οικονοµία. Αλλωστε, σε όλες τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται να µιλά για τον διακριτό ρόλο του Νίκου Παππά.

Προσωπικές σχέσεις

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα εµφανίζεται για την ώρα ικανοποιηµένος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, µε τη λογική ότι η διάσπαση ξεκαθάρισε την κατάσταση. Στηρίζει µε όλους τους τρόπους τον νέο πρόεδρο, λέγοντας µάλιστα ότι οι ευρωεκλογές δεν αναµένεται να κρίνουν το µέλλον του Στ. Κασσελάκη. Ο Αλέκος Φλαµπουράρης είναι η συνείδηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία στηρίζουν σήµερα τον νέο πρόεδρο. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγνωρίζει ωστόσο στον µέντορα του Αλέξη Τσίπρα το γεγονός ότι κρατά διακριτές αποστάσεις και παρεµβαίνει µόνο όταν χρειάζεται. Πολλοί µάλιστα θυµούνται στην Κ.Ε. του Νοεµβρίου τον Αλέκο Φλαµπουράρη να ηγείται της οµάδας των προεδρικών που διαφώνησαν µε το δηµοψήφισµα. Μάλιστα, παρά τις επισηµάνσεις των συντρόφων του, που κάποιοι ήταν πιο µετριοπαθείς, ο ίδιος εµφανίστηκε να µη βάζει νερό στο κρασί του, επιµένοντας ότι η πρόταση του προέδρου θα πρέπει να αποσυρθεί. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σέβεται τόσο την εµπειρία του όσο και τις γνώσεις του σε πολλά θέµατα.

Από αυτή την οµάδα δεν θα µπορούσε να λείπει η Ολγα Γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής έχει µία πολύ καλή προσωπική σχέση µε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος της αναγνωρίζει τις καλές της προθέσεις, την πολιτική της εµπειρία αλλά και το ένστικτό της. Είναι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης θα πει τις σκέψεις του, τους προβληµατισµούς του, ακόµα και τις αµφιβολίες του. Και η Ολγα Γεροβασίλη ωστόσο εµφανίζεται να ακολουθεί τη γραµµή Φλαµπουράρη - Παππά στα εσωκοµµατικά θέµατα, χωρίς να αφήνει περιθώρια για άλλες σκέψεις.

Κριτική και κόντρα

Το πρόσωπο το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης δεν µπορεί ακόµα να κατανοήσει είναι ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας, καθώς απο την πρώτη στιγµή -σύµφωνα µε τους συνεργάτες του νέου προέδρου- επιχείρησε να τον προσεγγίσει, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση. Το γεγονός ακόµα ότι ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας εµφανίζεται να ασκεί κριτική σε όλες τις κινήσεις του νέου προέδρου, διεκδικώντας στην πραγµατικότητα τη θέση της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, περιπλέκει ακόµα περισσότερο τα πράγµατα, σε µία στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ηρεµία.

Συνεργάτες του νέου προέδρου υποστηρίζουν ότι ο γνωστός εργατολόγος δεν αποτελεί κίνδυνο για το κόµµα, καθώς δεν διαθέτει δική του οµάδα, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι κάνει µεγάλο θόρυβο. Για τον Στέφανο Κασσελάκη το θέµα της Νέας Αριστεράς έχει κλείσει. Αυτό που παραµένει ανοιχτό είναι η σχέση του µε τον ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο. Στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης χρεώνει την αποχώρηση των 11 βουλευτών. Θεωρεί ότι αυτός υποκίνησε και έπεισε τους πρώην βουλευτές του κόµµατός του ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν. Για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το κεφάλαιο «Τζανακόπουλος» δεν έχει κλείσει. Αυτό θα συµβεί µόνο όταν οι δυ ο τους έχουν πρόσωπο µε πρόσωπο την πρώτη πολιτική τους αντιπαράθεση.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής