Ανακοίνωση για τη χθεσινή επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή εκδήλωση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «συγκάλυψη της σκληρής πραγματικότητας για την ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου και για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού στο Αιγαίο».

Μάλιστα όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπήρξε πρόβλεψη να στηριχθούν νόμιμες και ασφαλείς οδοί μετανάστευσης, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ που υπεγράφη στο Μαρακές, ούτε ένας ισχυρός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική ηγεσία για το μετανστευτικό ότι «θεωρούν αποδεκτό 600 άνθρωποι να πνίγονται εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης ενός κράτους-μέλους στην οποία βρίσκονταν για 13 ώρες και έξι μήνες μετά», σημειώνοντας ότι «δεν έχουν αποδοθεί ούτε ευθύνες, ούτε συμπεράσματα αναζητούνται για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση επισημαίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίζει να αγωνίζεται για μια ευρωπαϊκή πολιτική, που θα κατανέμει με δίκαιο και αλληλέγγυο τρόπο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ τις ευθύνες διαχείρισης του προσφυγικού και θα βασίζεται στην προστασία συνόρων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».


Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τα ωραία λόγια και τα συγχαρητήρια που αντάλλαξαν χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την Ευρωπαία Επίτροπο Μετανάστευσης, δεν μπορούν να συγκαλύψουν την σκληρή πραγματικότητα ούτε για την ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου, ούτε για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού στο Αιγαίο.

Με τη Συμφωνία, τα κράτη-μέλη που δεν θέλουν αιτούντες άσυλου θα μπορούν, ειδικά σε περιόδους κρίσης, να γίνονται χορηγοί των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ – όπως είναι η Ελλάδα – για να τους φιλοξενούν εκεί.

Παράλληλα, παρά τα μεγάλα λόγια, δεν υπήρξε πρόβλεψη να στηριχθούν νόμιμες και ασφαλείς οδοί μετανάστευσης, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ που υπεγράφη στο Μαρακές, ούτε ένας ισχυρός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Κυρίως, τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική ηγεσία φαίνεται να θεωρούν αποδεκτό, 600 άνθρωποι να πνίγονται εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης ενός κράτους-μέλους στην οποία βρίσκονταν για 13 ώρες και έξι μήνες μετά, ούτε ευθύνες να έχουν αποδοθεί, ούτε συμπεράσματα να αναζητούνται για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίζει να αγωνίζεται για μια ευρωπαϊκή πολιτική, που θα κατανέμει με δίκαιο και αλληλέγγυο τρόπο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ τις ευθύνες διαχείρισης του προσφυγικού και θα βασίζεται στην προστασία συνόρων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Δεν πρόκειται να επικυρώσουμε τον ρόλο που πρωτοβούλως πια η Ελλάδα αποδέχεται, του φύλακα που αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες – νομικές, επιχειρησιακές, φιλοξενίας – των υπόλοιπων κρατών-μελών, με σοβαρότατες συνέπειες για τα συμφέροντα και τις αξίες της χώρας.

Η επίσκεψη Γιόχανσον και η συνάντηση με Μητσοτάκη

Συνάντηση με την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είχε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντησή τους έγινε σε πολύ καλό κλίμα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην ομιλία του έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη και αυστηρή πολιτική για το μεταναστευτικό με πολιτική εντός του νόμου αλλά και αδιαπραγμάτευτη για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».

Όπως τόνισε, όμως, «δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες, ανθρωπιά δίπλα στην ευταξία. Κι αυτό κάναμε και το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης. Το ίδιο κάνουμε και στην επικίνδυνη εκδοχή του λαϊκισμού που αποδίδει κάθε κακό στην κοινωνία στον ανώνυμο ξένο».