Η αδυναμία του Στέφανου Κασσελάκη να δρομολογήσει την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να παραπαίει στις δημοσκοπήσεις, καθώς και η καθήλωση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά τα οποία δεν πείθουν επ’ ουδενί πως μπορεί το κόμμα να αποτελέσει την εναλλακτική απέναντι στην παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλεί υπόγειες διεργασίες στην Κεντροαριστερά και με τον Αλέξη Τσίπρα να περιμένει στη γωνία, σαν έτοιμος από καιρό και αποφασισμένος να επανέλθει.

Ήδη διά στόματος Διονύση Τεμπονέρα αποκαλύπτονται δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πέραν και μακράν των ηγεσιών των δύο κομμάτων, ο Χάρης Δούκας γίνεται πρότυπο των νέων, επερχόμενων συνεργασιών κι ενώ πολύς κόσμος στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη προεξοφλούν από τώρα πως τα δύο κόμματα θα διαγράψουν χαμηλές τροχιές στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου. Με αυτά τα δεδομένα, καθώς η ζωή όπως και η πολιτική απεχθάνεται τα κενά, οι επόμενοι μήνες, κυρίως όμως το καλοκαίρι που μας έρχεται, προϊδεάζουν για μεγάλες αλλαγές, που θα αναμορφώσουν συνολικά το πολιτικό τοπίο από το Κέντρο και προς τα αριστερά. Ορόσημο αυτών των αλλαγών συνιστά η ευρωκάλπη κι αν οι Κασσσάνδρες επαληθευτούν, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να καταγράφουν μικρομεσαία ποσοστά, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής και στα δύο κόμματα, καθώς οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Η αμφισβήτηση του Κασσελάκη


Ειδικότερα για τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δέχεται ήδη την αμφισβήτηση, και μάλιστα από στελέχη που τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές (Γιώργος Τσίπρας, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά.), καθώς όχι μόνον δεν κατάφερε να αναστρέψει την κακή εικόνα μετά τη διπλή εκλογική ήττα στις εθνικές εκλογές, αλλά, αντίθετα, επί ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να βυθίζεται όλο και περισσότερο, με ορατό τον κίνδυνο να διολισθήσει σε μονοψήφια ποσοστά. Με αποκλειστική ευθύνη της ηγετικής ομάδας και προσωπικά του κ. Κασσελάκη, στον οποίο πολλοί στην Κουμουνδούρου χρεώνουν αλλοπρόσαλλες και εγωκεντρικές επιλογές καθώς και πλήρη απουσία προγραμματικού λόγου και πολιτικού στίγματος.

Σε αυτό το περιβάλλον δεν περνά απαρατήρητο το άρθρο του δημοσιογράφου Αντώνη Καρακούση στο «Βήμα», το οποίο επικαλείται κύκλους του Αλέξη Τσίπρα για να σημειώσει πως ο άλλοτε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει συστηματικά και οργανωμένα την επιστροφή του.


Δεν πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ - "Αλλαγμένος και ρεαλιστής ο Τσίπρας"

Σύμφωνα πάντα με αυτές τις πηγές ο Αλέξης Τσίπρας έχει πειστεί πια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ηγηθεί ξανά, ούτε να ενώσει την κοινωνία και, όπως λένε, ο χώρος συνολικά αυτής της Αριστεράς έχει χάσει την αξιοπιστία του και δεν πείθει. Οι ίδιοι κύκλοι περιγράφουν τον κ. Τσίπρα «αλλαγμένο, διαφορετικό, ρεαλιστή, πιο κοντά στις ανάγκες και στις επιθυμίες των περισσότερων ανθρώπων και προφανώς, μόλις οι νέες πολιτικές συνθήκες διαμορφωθούν και το επιτρέψουν, πιθανώς μετά τις ευρωεκλογές, θέλει να είναι έτοιμος να δράσει αποφασιστικά και να απευθύνει μια νέα πρόταση δυναμικής συνένωσης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς». Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει τελικά να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής με ένα νέο σχήμα το οποίο καμία σχέση δεν θα έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα συμμετέχουν πρόσωπα νέα και άφθαρτα, έξω από τον χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο της, μένει να το δούμε, βέβαιο ωστόσο πρέπει να θεωρείται ότι εδώ και δυο τρεις μήνες ο άλλοτε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθεί μακρόθεν αλλά εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή» στις 9 Ιανουαρίου