Γεννήθηκε στα Γρεβενά, αλλά από µικρή µεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πήγε σχολείο και συνέχισε ως φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο, από όπου και αποφοίτησε. Ο λόγος για τη βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.∆. Αννα Ευθυµίου, η οποία εξοµολογείται στο «S»: «Πάντα αναπολώ τις ανέµελες παιδικές και εφηβικές µου παρέες τα καλοκαίρια στα βουνά της Πίνδου, στο Σπήλαιο Γρεβενών, τόπο καταγωγής της µητέρας µου».

euthumiou
Η πολιτική κέντριζε έντονα το ενδιαφέρον της ήδη από τα µαθητικά της χρόνια. Μάλιστα, η Αννα Ευθυµίου ήταν εκλεγµένη στο 15µελές σε όλες τις τάξεις του Γυµνασίου και του Λυκείου. «Συνακόλουθα, ως φοιτήτρια ασχολήθηκα ενεργά µε τη ∆ΑΠΝ∆ΦΚ και την ΟΝΝΕ∆. Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκα ενεργά στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, συγκεκριµένα, στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης ως εντεταλµένη σύµβουλος σε θέµατα νεολαίας αρχικά και µετά ως δηµοτική σύµβουλος. Φυσική εξέλιξη ήταν η υποψηφιότητά µου ως βουλευτή µε τη Ν.∆. και η εκλογή µου το 2019», λέει η ίδια.

Άννα Ευθυμίου: Η πολιτική είναι στο DNA µου

Παράλληλα, η Αννα Ευθυµίου έχει διαγράψει σηµαντική πορεία ως δικηγόρος. «Η πολιτική µου διαδροµή είναι παράλληλη µε την εικοσαετή δικηγορική µου πορεία και επιστηµονική µου κατάρτιση, µέσα από τις οποίες αντλώ γνώσεις και εµπειρίες πολύτιµες, που συνδράµουν στην άσκηση του λειτουργήµατός µου ως βουλευτή. Μετά από περισσότερα από 20 συναπτά χρόνια ενεργού ενασχόλησής µου µε τα κοινά, πιστεύω ότι η πολιτική είναι στο DNA µου», σχολιάζει η κ. Ευθυµίου. Η βουλευτής είναι µητέρα δύο παιδιών, δραστήρια και µε αυξηµένες υποχρεώσεις, όµως για εκείνη πάντοτε η οικογένειά της είναι η προτεραιότητά της.

«Ως προτεραιότητα, λοιπόν, βρίσκεται στον πυρήνα των επιλογών µου. Ξέρω ότι δεν χωράνε όλα στις 24 ώρες της ηµέρας. Ετσι, κάνω αξιολόγηση των υποχρεώσεών µου και προσπαθώ πάντα να βρίσκω χρόνο για την οικογένεια. Οταν κάποιες φορές αναγκαστικά δεν µπορώ, προσπαθώ να αναπληρώνω τον χρόνο µαζί της», λέει.

«Χρειάζεται πολύς διάλογος µε τα παιδιά»

Είναι από τις µητέρες που βάζουν όρια στα χατίρια που κάνουν στα παιδιά τους και µένουν πιστές σε αυτά. «Οπως κάθε µητέρα, προσπαθώ να αντεπεξέλθω στις αυξηµένες και απαιτητικές γονεϊκές προκλήσεις της εποχής µας, όπως αυξηµένη βία, βιντεοπαιχνίδια, social media και στρεβλά πρότυπα. Βέβαια, πέρα από τα όρια λόγω των πολλαπλών ερεθισµάτων που έχουν τα παιδιά, πιστεύω ότι χρειάζεται πολύς διάλογος µε αυτά, ώστε να µπορέσουµε ως γονείς να τους δώσουµε πειστικές απαντήσεις, δυνατές αρχές και υγιή πρότυπα».

euthumiou_1

Τον ελεύθερο χρόνο της επιλέγει να τον περνάει οικογενειακά στο σπίτι µε φίλους των παιδιών της και τους γονείς τους. «∆ίνουµε προτεραιότητα στον ελεύθερο χρόνο µας στο να ικανοποιούµε τις ανάγκες των παιδιών µας και µέσα από αυτές γεµίζουµε και εµείς», εξηγεί η Αννα Ευθυµίου στο «S».

Είναι αληθινή, ευαίσθητη, δίκαιη, ήρεµη και αλληλέγγυα. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα της, µε ή χωρίς το κοστούµι της πολιτικής.

«Η κυβέρνηση δίνει µεγάλη βαρύτητα στις πολιτικές ισότητας των φύλων»

Οπως πολλές άλλες γυναίκες, έχει βιώσει και εκείνη περιπτώσεις αµφισβήτησης είτε ως δικηγόρος είτε ως βουλευτής λόγω φύλου και εξωτερικής εµφάνισης. «∆υστυχώς, ακόµη στερεότυπα αµφισβήτησης των γυναικείων δυνατοτήτων κρατούν καλά στην κοινωνία µας. Με το θέµα αυτό ασχολούµαι πολύ ενεργά και διαχρονικά και ένα µεγάλο τµήµα της ενασχόλησής µου µε την πολιτική είναι αφιερωµένο στην ενίσχυση των γυναικών στον πολιτικό και επαγγελµατικό στίβο, αλλά και στην αντιµετώπιση της έµφυλης βίας. Και η κυβέρνηση της Ν.∆. δίνει µεγάλη βαρύτητα στις πολιτικές ισότητας των φύλων, αλλά και σε αυτές κατά της έµφυλης βίας και για τον σκοπό αυτόν έχει λάβει σηµαντικές νοµοθετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, και δικές µου προτάσεις, όπως η ενίσχυση των κακοποιηµένων γυναικών στην αγορά εργασίας και η ποινική αναβάθµιση του αδικήµατος της εκδικητικής πορνογραφίας, υλοποιήθηκαν από την κυβερνητική πολιτική».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»