Η οικογένεια πολιτικού της σερβικής αντιπολίτευσης, Νικόλα Σαντούλοβιτς, ο οποίος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, δηλώνει ότι έχει υποστεί μερική παράλυση από την επίθεση.

Ο Νικόλα Σαντούλοβιτς είχε ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι κατά των Αλβανών κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 1998 και το 1999.

Ο Σαντούλοβιτς επικρίθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά την αναδημοσίευση ενός βίντεο από τον Φεβρουάριο του 2023 από την επίσκεψή του στο τάφο του Αντέμ Τζασάρι, ιδρυτή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος σκοτώθηκε από τη σερβική αστυνομία το 1998 μαζί με 57 μέλη της οικογένειάς του. Ο Σέρβος πολιτικός ζήτησε συγγνώμη για τους θανάτους.

Δικαστής διέταξε την κράτησή του για 30 ημέρες, αφού του απαγγέλθηκαν ερήμην κατηγορίες για υποκίνηση εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, αδίκημα που μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως πέντε χρόνια.

Οι οικείοι του Σέρβου πολιτικού λένε ότι τον πήραν από το σπίτι του στις 3 Ιανουαρίου.

Την Τετάρτη, μετά την πρώτη οικογενειακή επίσκεψη που επιτράπηκε εδώ και πέντε ημέρες, η κόρη του Σαντούλοβιτς, Κάρλα, ζήτησε να μεταφερθεί ο πατέρας της σε πολιτικό νοσοκομείο από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Βελιγράδι στις οποίες κρατείται.

«Επικοινωνεί, αλλά είναι εντελώς παράλυτος στη δεξιά πλευρά, σε αναπηρικό καροτσάκι και σε πολύ πολύ κακή κατάσταση υγείας», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε μέσω του Μάικλ Πόλακ, δικηγόρου στη Βρετανία και διευθυντή της οργάνωσης Justice Abroad, που εκπροσωπεί τον πολιτικό.


Η οικογένειά του πιστεύει ότι ο Σαντούλοβιτς, ηγέτης του Σερβικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επικριτής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), μπορεί επίσης να έχει δηλητηριαστεί.

Οι δικηγόροι δήλωσαν, πάντως, ότι δεν μπορούν να επαληθεύσουν τίποτα σχετικά με την υγεία του Σαντούλοβιτς ή την επίθεση μέχρι να τον μεταφέρουν σε μια πολιτική εγκατάσταση με πλήρη πρόσβαση σε γιατρούς και δικηγόρους.

Ο Πόλακ έχει πει ότι ο πολιτικός «συνελήφθη από τη σερβική υπηρεσία πληροφοριών και στη συνέχεια κρατήθηκε αυθαίρετα και βασανίστηκε». «Έχει ένα σπασμένο πλευρό. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, είχε τις αισθήσεις του και παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε να κινήσει τη δεξιά πλευρά του σώματός του», πρόσθεσε.