Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ συνέπεσε με την επέτειο της συμπλήρωσης οκτώ χρόνων στην ηγεσία του στη Ν.Δ. Ίσως, τελικά, αν δει κανείς όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης μέσα από το πρίσμα αυτής της επετείου, θα μπορέσει καλύτερα να αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο Μητσοτάκης πήρε τον Ιανουάριο του 2016 μια ΝΔ βαθιά λαβωμένη από τις δύο εκλογικές ήττες του 2015. Ήταν το αουτσάιντερ, πολλοί τότε τον αντιμετώπιζαν έως και σκωπτικά και λίγοι πίστευαν ότι ένας κεντρώος τεχνοκράτης πολιτικός με τα δικά του χαρακτηριστικά θα μπορούσε να τα καταφέρει. Η ιστορία τούς διέψευσε και μάλιστα πολύ γρήγορα. Ο Μητσοτάκης πήρε αμέσως προβάδισμα στα γκάλοπ και κέρδισε πανηγυρικά όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν από τότε μέχρι σήμερα.

 Η μετατροπή της ΝΔ σε ένα κόμμα με κεντρώο προφίλ

Πώς τις κέρδισε; Αλλάζοντας τη ΝΔ και μετατρέποντάς την σε ένα κόμμα με κεντρώο προφίλ, το οποίο όμως καταφέρνει να κρατάει επαφή με τον βασικό παραταξιακό κορμό του της δεξιάς, έστω κι αν αυτό μερικές φορές απαιτεί παραπάνω προσπάθεια. Ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του μίλησε για μια ΝΔ «συμπεριληπτική». Προφανώς εννοούσε τη συμπερίληψη, κοιτώντας προς τα αριστερά και όχι προς τα δεξιά. Άλλωστε, το 41% της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές προέρχεται ξεκάθαρα από το άνοιγμα προς το κέντρο και την Κεντροαριστερά. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει ένα άθροισμα πολιτικών δυνάμεων της τάξης του 14%, ενώ ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς έχει συρρικνωθεί εκλογικά.

Σε αυτή ακριβώς τη στρατηγική της «συμπεριληπτικής ΝΔ» εντάσσεται και η απόφαση του Μητσοτάκη να φέρει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Αν και γνωρίζει καλά ότι το θέμα αγγίζει ευαίσθητες χορδές της δεξιάς του πτέρυγας, τολμά να το προχωρήσει, φέρνοντας ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε προφανώς δυσχερή θέση. Για τον ίδιον, όμως, και για τον προσανατολισμό της ΝΔ αυτή είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση, έστω κι αν χρειαστεί τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει από τη Βουλή.