Υπαναχωρεί ο Στέφανος Κασσελάκης στα περί «κομματικής πειθαρχίας» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με κυριότερη εκείνη του Παύλου Πολάκη.

Μιλώντας στο LIVE NEWS, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, αναφέρθηκε στη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη περί κομματικής πειθαρχίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

«Άδικα προκλήθηκε θόρυβος και παρανόηση. Ο πρόεδρος είπε για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την κομματική του πειθαρχία σε κάτι που είναι εφαρμοσμένο ήδη. Από τον Ιούνιο του 2022 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το οποίο το αναδιατύπωσε πριν από λίγες ημέρες. Η κομματική πειθαρχία υπάρχει στην πράξη. Εάν σε κάποιον τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας είναι απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Απ' ό,τι καταλαβαίνω, είναι η μειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία. Ως αξιωματική αντιπολίτευση που φέρνει το σχέδιο νόμου, είχε κομματική πειθαρχία», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Θέμα κομματικής πειθαρχίας τίθεται για την κυβέρνηση που φέρνει σχέδια νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε προτάσεις νόμου ομόφωνα υπογεγραμμένες απ' όλους ως αξιωματική αντιπολίτευση. Εάν κάπου επιβάλλεται να υπάρχει κομματική πειθαρχία είναι στα σχέδια νόμου που φέρνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καν το σχέδιο νόμου από τη Νέα Δημοκρατία ώστε να το αξιολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μόνο δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες αναιρούνται από τον ίδιο και από κεντρικά του στελέχη και εμείς μιλάμε για κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν κάποιος δεν το ψηφίσει».

Η Δώρα Αυγέρη τόνισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είπε ποτέ πως θα θέσει θέμα πειθαρχίας αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν κάπου δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία είναι στη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, την κομματική πειθαρχία δεν τη επιβάλλει ο πρωθυπουργός αλλά ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Μητσοτάκης κοντεύει να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Εάν μιλούσαμε για κάποιον άλλο νόμο, θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Όταν για ένα τόσο εμβληματικό ζήτημα δεν κάνει αυτό που πρέπει, σκεφτείτε πού βρισκόμαστε. Εάν κάποιος πρέπει ανταπαντήσει για το ζήτημα κομματικής πειθαρχίας είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη, σχεδιασμένη και έχει την υπογραφή όλων των μελών του».

Δείτε το βίντεο:

Πολιτική Γραμματεία: Αναταράξεις στη σημερινή συνεδρίαση – Κατά του νομοσχεδίου ο Πολάκης

Η αρχική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει κομματική πειθαρχία προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς αντίθετος στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια φέρεται ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολάκης φέρεται να εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος τόσο στο νομοσχέδιο όσο και στα περί κομματικής πειθαρχίας, παρότι είναι μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματος και άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο.

Κριτική από τον Παππά για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Από πλευράς του ο βουλευτής και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς διαφώνησε, κατά πληροφορίες, απέναντι στην πρακτική να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρώτος τα χαρτιά του, προαναγγέλλοντας τη θέση του πριν καν δει το φως της δημοσιότητας το νομοσχέδιο.

Αχρείαστη η κομματική πειθαρχία, εκτιμά ο Θεοχαρόπουλος

Από μέρους του ο Θανασης Θεοχαρόπουλος εκτίμησε επίσης ως αχρείαστη την κομματική πειθαρχία, δεδομένου ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προσυπέγραψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κουμουνδούρου στις αρχές της εβδομάδας, άποψη που διατύπωσε από πλευράς του στην εισήγησή του και ο Διονύσης Τεμπονέρας, κάνοντας λόγο για παράδοξη κομματική πειθαρχία.

 Η "αιχμηρή" ατάκα του Γιώργου Τσίπρα: Το έμαθα από την τηλεόραση

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής ενοχλημένος από την ανακοίνωση Κασσελάκη για επιβολή κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσει τη ρύθμιση Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Θα το ψηφίζαμε όλοι και όλες. Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας το άκουσα από την τηλεόραση, οπότε δεν έχω να σας πω κάτι», ήταν η αρχική απάντησή του όταν κλήθηκε στο KONTRA να τοποθετηθεί επί της ανακοίνωσης Κασσελάκη. Όταν, δε, ρωτήθηκε εκ νέου «σας ξενίζει;», απάντησε «προφανώς», για να διευκρινίσει ότι «προφανώς δεν ήμουν ο μόνος που το άκουσα από την τηλεόραση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιφύλαξε και νέο «καρφί» για τη στάση Κασσελάκη με αφορμή τις πληροφορίες ότι υπήρχαν διαφωνίες για τη στάση του κόμματος μετά την απόφαση Μητσοτάκη να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Δεν υπάρχουν δύο γραμμές αλλά δεν έγινε μεγάλη συζήτηση για να συμμετέχω και να έχουμε άποψη. Είναι ένα ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία. Υπάρχουν προβληματισμοί και ειδικά όσον αφορά την τακτική της κυβέρνησης με την αποχή. Έχω τη γνώμη ότι δεν πρέπει να διευκολύνουμε τη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσίπρας.

 Δείτε την τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα:

Σαρακιώτης: Διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία

Η πρώτη δημόσια διαφωνία για την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει τη ρύθμιση Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ήρθε λίγες ώρες μετά την εξαγγελία από τον τομεάρχη Δικαιοσύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Σαρακιώτη.

Μιλώντας σε εκπομπή του Blue Sky στην οποία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Σαρακιώτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήθηκε για το πώς αντιμετωπίζει την κομματική πειθαρχία Κασσελάκη και απάντησε κατηγορηματικά ότι «εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τεμπονέρας: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη υπογράψει σχετική πρόταση νόμου

Από την πλευρά του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας εξέφρασε με κομψό τρόπο το αχρείαστο της κομματικής πειθαρχίας δηλώνοντας στο Action24 ότι «όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογράψει πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι μπροστά από την πρόταση της κυβέρνησης. Από την αρχή έχουμε ταχθεί ότι εμείς θα στηρίζαμε μια πρωτοβουλία που θα στήριζε την ισότητα των ζευγαριών». Στη συνέχεια, δε, και ύστερα από νέα ερώτηση για τη στόχευση Κασσελάκη με την απόφαση για κομματική πειθαρχία, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε «προφανώς ήθελε να δώσει έναν επιπλέον τόνο σε κάτι που έχει ήδη αποτυπωθεί».