Συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο (13-14/01) η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω του εσωτερικού αναβρασμού που επικρατεί στο κόμμα, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη για κομματική πειθαρχία.

H ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 μ.μ.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο προγραμματικών θέσεων το οποίο απαριθμεί 31 σελίδες. Όπως αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, «η προετοιμασία και υποβολή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του Σχεδίου Προγραμματικών Θέσεων, παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, υποδηλώνει τη δέσμευση για την τήρηση του συμφωνημένου οδικού χάρτη για έναν ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο και την διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου».

«Επίσης αποδεικνύει ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε αυτήν την νέα φάση επανεκκίνησης της πορείας του με συσπείρωση, ανανέωση και ανασυγκρότηση επιβεβαιώνει τις αρχές και τις αξίες του, τις πολιτικές και κοινωνικές αναφορές του. Αναδεικνύει τις σημαντικές παρακαταθήκες του και ταυτόχρονα κάνει με τόλμη αυτοκριτική στην πορεία του».

ΣΥΡΙΖΑ: Αναβρασμός από την κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια

Νωρίτερα, σήμερα (13.01.2024), η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε στο εάν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια. «Δεν έχουμε δει ούτε μια γραμμή γι΄ αυτό το νομοσχέδιο. Ο κ. Κασσελάκης προτάσσει την ελευθερία, τα δικαιώματα των πάντων. Ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι όταν θα έρθει το νομοσχέδιο θα επιβάλει κομματική πειθαρχία. Θα εκφραστεί ο κάθε βουλευτής επί του διαδικαστικού και αν κριθεί αν δεν είναι θέμα συνείδησης, και αν ικανοποιεί αυτό το νομοσχέδιο. Η συλλογική στάση μας θα καθοριστεί από το συνολικό νομοσχέδιο. Εάν κάποιος απέχει ή καταψηφίσει θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους. Ο κ. Κασσελάκης θέλει η στάση μας απέναντι στο νομοσχέδιο είναι να είναι ξεκάθαρη και ενιαία», τόνισε χαρακτηριστικά.


Στέφανος Κασσελάκης: Το «άδειασμα» της Αυγέρη και η κομματική πειθαρχία

Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media το βράδυ της Παρασκευής (12.01.2024) έκανε ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη που είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα σε συνέντευξη της στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή «Live News» πως «κανείς δεν θα διαγραφεί στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτησή αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν νοείται βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο», αναφορικά με το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και ουσιαστικά απαντά σε όσα στελέχη του κόμματος έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη.

Μάλιστα σημειώνει πως «εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Ακολούθησαν νέες δηλώσεις της Δώρας Αυγέρη, η οποία επισήμανε πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αναφέρει τη λέξη «διαγραφή» στην ανάρτηση του. «Λέει ότι “θα το δούμε”. Είναι μία συνθήκη που πρέπει να προκύψει, αλλά προϋπόθεση είναι να έχουμε το κείμενο. Τώρα δεν είναι καν στο τραπέζι το νομικό κείμενο από την κυβέρνηση».