Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέκτησε η σημερινή και αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέρχεται για να καθορίσει τις διαδικασίες του Συνεδρίου, καθώς από χθες μαίνεται ένας σκληρός εσωκομματικός πόλεμος μεταξύ του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη και της δικής του ηγετικής ομάδας, αποτελούμενη από τους Παύλο Πολάκη, Νίκο Παππά, Γιώργο Τσίπρα, Δώρα Αυγέρη, Ευάγγελο Αποστολάκη και άλλους.

Αφορμή στάθηκε το νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο, ενώ ο κ. Κασσελάκης από προχθές ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει και μάλιστα με κομματική πειθαρχία, κορυφαία στελέχη της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, όπως ο Παύλος Πολάκης, όχι μόνο εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις, αλλά το έριξαν στο αντάρτικο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα το ψηφίσουν.

Άμεση, ωστόσο, ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χθες το βράδυ με μία αυστηρή ανάρτηση στα social media, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια «εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις», προαναγγέλοντας ουσιαστικά διαγραφές των «ανταρτών» βουλευτών.


Εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτικό, καθώς αν επιμείνει ο Παύλος Πολάκης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο, στην περίπτωση αυτή θα προκύψει μείζονα κρίση, δεδομένου ότι ο βουλευτής Χανίων λογίζεται ως ένας από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη. Επιπλέον οι αντιδράσεις του κ. Πολάκη είναι πάντα απρόβλεπτες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σχέση των δύο πολιτικών στελεχών.

Χθες κατά την διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας κριτική για την στάση του κ. Κασσελάκη στο ζήτημα του κυβερνητικού νομοσχεδίου άσκησε και ο Νίκος Παππάς, κυρίως λόγω της βιασύνης του κ. Κασσελάκη να σπεύσει να δηλώσει πως θα στηρίξει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Παππάς θεωρεί ότι είναι εντελώς λάθος από πλευράς τακτικής η δημοσιοποίηση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βγάζει τον κ. Μητσοτάκη από τη δύσκολη θέση.

Έντονη ενόχληση υπάρχει εν τω μεταξύ και με το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, καθώς κορυφαία στελέχη του κόμματος, μεταξύ αυτών ο Γιώργος Τσίπρας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Διονύσης Τεμπονέρας και άλλοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στο να τεθούν πειθαρχικά μέτρα, που είναι εντελώς έξω από την κομματική κουλτούρα.

Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την απόφαση του νέου προέδρου, καθώς, όπως λένε, δεν υπήρχε κανένας λόγος για αυτό το μέτρο, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών έχει τοποθετηθεί θετικά στο εν λόγω νομοθέτημα. Ακόμα και οι βουλευτές Αθηνά Λινού και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, οι οποίοι είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το θέμα της τεκνοθεσίας και της παρένθετης μητέρας, θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης από τη στιγμή που δεν υπάρχει μέσα το θέμα της παρένθετης μητέρας. Εκτός των άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα αντικειμενικό πρόβλημα στο να βρεθούν απέναντι στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών: το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνδέσει αυτή τη μεταρρύθμιση με την ίδια του τη ζωή. Τα στελέχη του κόμματος λένε, ωστόσο, ότι αντικειμενικά το νομοθέτημα της κυβέρνησης έχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας από τη στιγμή που δεν δίνει το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες να αποκτήσουν παιδί. Ο διαχωρισμός, όπως επισημαίνουν, αυτή τη φορά αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καθώς ένα ζευγάρι γυναικών μπορεί να αποκτήσει παιδί απευθυνόμενο σε μια τράπεζα σπέρματος, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για ένα ζευγάρι ανδρών.


Η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα και αύριο η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσει τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος, τις θέσεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Η συνεδρίαση θα είναι μακρά, καθώς αυτό το διήμερο θα συζητηθούν όλα τα θέματα του κόμματος που προέκυψαν μετά τη διάσπαση, ενώ αναμένεται να κατατεθούν και πολλές προτάσεις, που θα αφορούν την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίαρχο σημείο στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι η χειραφέτηση από τις μνημονιακές πολιτικές που είχαν επιβληθεί από τους Ευρωπαίους. Θα γίνεται δηλαδή ξεκάθαρο ότι το νέο πρόγραμμα δεν θα κινείται πάνω στα μνημονιακά απόνερα.

Ακόμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τραβήξει «κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τον Νόμο Κατρούγκαλου, προτείνοντας, συγκεκριμένα, τομές, ενώ θα γίνεται αναφορά στη σύγχρονη Αριστερά, η οποία δεν θα έχει πολλά κοινά με την περίοδο 2015-2019. Οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρχει μια πρόταση-έκπληξη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ενώ αναμένεται να αποτυπωθούν και όλες οι προτάσεις που έχει κάνει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης για τη φορολογία και τον φορολογικό συντελεστή. Θα υπάρχουν επίσης προτάσεις για τη σωστή λειτουργία των κρατικών επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ και τα ΕΛ.ΠΕ.

Η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη στηρίχτηκε στις προτάσεις της τετραμερούς επιτροπής -Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ρένα Δούρου, Γιώργος Τσίπρας και Νίκος Παππάς- που είχε αναλάβει τη συγγραφή των θέσεων, ενώ το περιεχόμενο των προτάσεων εγκρίθηκε από την Πολιτική Γραμματεία. Η αλήθεια είναι ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την αγωνία τους για το πώς το κόμμα τους θα καταφέρει να αντιστρέψει την κακή δημοσκοπική εικόνα που υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα. Κοινή παραδοχή είναι πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση.


Η ερμηνεία

Η κίνηση που έγινε από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα -μέσα από τη συνέντευξη του διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου, Μανώλη Καπνισάκη, ισχυρίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού είχε κάνει πρόταση πριν από τις εκλογές του 2019 να αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας- ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μια κίνηση προσέγγισης των κεντρώων ψηφοφόρων, ακόμα και αυτών που κινούνται στις παρυφές της Ν.Δ. Οπως έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προφανώς ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε με αυτόν τον τρόπο να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει τις διοικητικές του ικανότητες, ενώ παράλληλα επιχείρησε να προσεγγίσει τους προσωπικούς ψηφοφόρους του πρωθυπουργού, καθώς πολλοί από αυτούς προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση αυτή ξένισε, ωστόσο, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θεώρησαν ότι με τη δημοσιοποίηση αυτής της ιστορίας ο Στέφανος Κασσελάκης συνδέεται ακόμα περισσότερο με τη Δεξιά και τη φιλελεύθερη ιδεολογία.

Οι ίδιοι άνθρωποι δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον με την κίνηση αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να προϊδεάσει τα στελέχη του κόμματός του και για μια ενδεχόμενη ελαφρά μετατόπιση προς την Κεντροδεξιά, με βάση και τα όσα έχει πει στο παρελθόν για το αμερικανικό μοντέλο. Την ίδια ώρα, φουντώνει το κίνημα των στελεχών που τάσσονται υπέρ μιας προοδευτικής συνεργασίας, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση που κατέθεσαν άλλωστε πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ομάδα στο Κοινοβούλιο και από την Αριστερά να πάει στους ευρωσοσιαλιστές, δείχνει και την αγωνία που υπάρχει σε κάποιους για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Τα τρία αυτά στελέχη ξεκαθάρισαν μάλιστα ότι δεν αποτελούν νέα τάση και ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκσυγχρονισμός του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά διακυβέρνησης, και για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνουμε σύγχρονη Κεντροαριστερά», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη που κατέθεσαν την πρόταση. Να επισημάνουμε εδώ ότι οι τρεις κράτησαν αποστάσεις από τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος και αυτός κατέθεσε δικό του κείμενο και μιλά για την Κεντροαριστερά. Οπως έλεγαν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς αυτό έγινε γιατί η συνολική στάση του γνωστού εργατολόγου δείχνει ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος, με την οποία προφανώς δεν θέλουν να συνταχθούν οι τρεις.