Την έναρξη πυρετωδών διεργασιών στους κόλπους της Ν.∆. για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων «γαλάζιων» θετικών ψήφων στο Κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά το νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί για τα οµόφυλα ζευγάρια σηµατοδότησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Παράλληλα µε την άτυπη επικοινωνιακή καµπάνια που έχει ξεκινήσει µε πρωταγωνιστές κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Ακης Σκέρτσος, ο Παύλος Μαρινάκης, η Νίκη Κεραµέως, η Σοφία Ζαχαράκη, η ∆όµνα Μιχαηλίδου, αλλά και ο Κωστής Χατζηδάκης, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος λαµβάνει χώρα ένα καθηµερινό... µασάζ στους διαφωνούντες βουλευτές, µε τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Μπρατάκο, να αναλαµβάνει εκ νέου δράση, σε συνεννόηση µε τη γραµµατέα της Ν.∆., Μαρία Συρεγγέλα, αλλά και τον γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Σταύρο Καλαφάτη.


Νέα Δημοκρατία: Οι διαφωνούντες με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια


Μάλιστα, για την αρχή της εβδοµάδας έχουν προγραµµατιστεί στην Πειραιώς συναντήσεις ενηµέρωσης και πολιτικού... ψησίµατος των βουλευτών. Είναι αλήθεια, εξάλλου, πως η µη επιβολή κοµµατικής πειθαρχίας, αφενός, απελευθερώνει δυνάµεις και, αφετέρου, θέτει άπαντες προ των ευθυνών τους, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για τον καθένα. Το ίδιο ισχύει και για τη διέξοδο της αποχής, που θα µπορούσε να διευκολύνει τη διαδικασία υπερψήφισης των επίµαχων διατάξεων, χωρίς να φέρει ορισµένους εκ των βουλευτών σε δύσκολη θέση έναντι του προσωπικού τους ακροατηρίου.

Αντίθετοι ή επιφυλακτικοί έχουν δηλώσει ανοικτά, ανάµεσα σε άλλους, οι Θ. Πλεύρης, Μ. Χρυσοµάλλης, Κ. Καραγκούνης, Β. Γιόγιακας, Α. Καραµανλή, Ανδρ. Κατσανιώτης, Μ. Χαρακόπουλος, Γ. Στύλιος, Κ. Γκιουλέκας, Στρ. Σιµόπουλος, Χρ. Μπουκώρος και ∆. Μαρκόπουλος. Σε ένα άλλο επίπεδο, φυσικά, διεξάγονται οι σχετικές ζυµώσεις, µε τα κυβερνητικά στελέχη που εξέφρασαν ανοικτά είτε τους προβληµατισµούς είτε συλλήβδην τη διαφωνία τους µε το κυβερνητικό σχέδιο για τον γάµο και την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών να δείχνουν εσχάτως τάσεις διαλλακτικότητας.

Υπενθυµίζεται ότι στην κατηγορία των υφυπουργών που διατύπωσαν τον προβληµατισµό τους πιο δυναµικά ανήκουν οι Γ. Κεφαλογιάννης, Χρ. ∆ήµας, Κων. Κυρανάκης και Μ. Κεφάλα.


Η στάση Σαμαρά και Βορίδη


Εκείνοι που σε καµία περίπτωση δεν υποχωρούν είναι ο Αντ. Σαµαράς, κύκλοι του οποίου διαµηνύουν πως θα παρευρεθεί την ηµέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή και θα καταψηφίσει το νοµοσχέδιο, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, ο οποίος πάντως βρίσκεται καθηµερινά, εκ του ρόλου και της παρουσίας του, στο Μαξίµου, σε ανοικτή γραµµή µε τον πρωθυπουργό, γεγονός που µοιραία συνιστά κοµβικό στοιχείο µε φόντο την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχωρίσει τους κυβερνητικούς από τους απλούς βουλευτές και ουσιαστικά να δεσµεύσει δηµόσια κατά κάποιον τρόπο τους πρώτους.

«∆εν πρόκειται να ψηφίσει», λένε µε νόηµα συνοµιλητές του έµπειρου πολιτικού, αφήνοντας τα υπόλοιπα στην... κρίση του καθενός.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, ενδεικτική ήταν η δηµόσια δήλωσή του από τη Μεσσηνία, όπου εξέφρασε την αντίθεσή του ακόµα και µε τη λογική της αποχής.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά