Είμαστε καθαρά υπέρ του ναι στο νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης.

Όπως επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική τακτική σε ένα νομοσχέδιο που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, μπορούμε να φέρουμε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση σε άλλα θέματα, όχι σε αυτό.

Δεν χρειάζονται ούτε αμφισημίες, ούτε αστερίσκοι, ούτε ερωτηματικά, πρόσθεσε.

*Διαβάστε εδώ: Γεωργιάδης: Το ύφος του Κασσελάκη μου θύμισε παλαιό επιθεωρητή στα σχολεία που φώναζε σε δασκάλους και παιδιά

Δεν συμφωνώ να πάμε στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, στο συνέδριο θα συζητηθούν όλα τα θέματα, ακόμη και το αν θα τεθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα, ανέφερε.

Για το αν χρειάζεται ανασχημαστιμός στα όργανα ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πάντα χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Ναι μεν υπάρχουν βραχυκυκλώματα, αλλά εκτιμούμε ότι μετά το συνέδριο, το κόμμα θα επιστρέψει στην κανονικότητα».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις Κασσελάκη - Πολάκη, απάντησε «δεν νομίζω».

Η συνέντευξη του Γιώργου Βασιλειάδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο αναπληρωτής Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ερωτηθείς αν ισχύει η κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: Για εμάς στην Αριστερά ορισμένα ζητήματα είναι ζητήματα ταυτοτικά. Το θέμα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας όλων των πολιτών είναι κομβικό για το χώρο μας, για το κόμμα μας επομένως δεν είναι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αν σε ένα τέτοιο ζήτημα όμως είναι τα δικαιώματα των συμπολιτών μας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις τότε υπάρχει θέμα συμφωνίας με το χώρο συνολικά. Άρα αυτό που είπε ο πρόεδρος είναι το αυτονόητο για το χώρο μας και για αυτό το λόγο το σύνολο της ΚΟ και την προηγούμενη περίοδο αλλά και τώρα υπέγραψε ένα σχέδιο νόμου που είναι πολύ πιο προωθημένο από αυτό που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση. Άρα για εμάς είναι δεδομένο ότι εφόσον αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός ισχύουν, περιμένουμε να δούμε το σχέδιο νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση, εμείς θα το στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για τα πλήρη δικαιώματα όλων των συμπολιτών μας».

«Στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωράνε οι τακτικισμοί. Σε ένα οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο θα μπορούσες να φτιάξεις μιας στρατηγική για να φέρεις την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση το οποίο το ακούω και το κατανοώ, σε οποιοιδήποτε άλλο θέμα που δεν αφορά όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση τι πιστεύει ότι θα πράξει ο κ. Πολάκης, απάντησε: «Νομίζω ότι δεν τίθεται ζήτημα να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, άλλωστε έχει συνυπογράψει και την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι δόθηκε πολύ μεγαλύτερη έκταση σε ένα θέμα και δραματοποιήθηκε που δεν ήταν στο τέλος της ημέρας και τόσο δραματικό».
«Η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι στην πρωτοπορία στα ζητήματα τα αξιακά μας, και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένας τομέας που δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω και δεν χωράνε αμφισημίες, δεν χωράνε αστερίσκοι, δεν χωράνε ερωτηματικά», συμπλήρωσε.

Με αφορμή την πρόταση για μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών, επισήμανε: «Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν από το συνέδριο με ειλικρίνεια όπως κάνουμε πάντοτε και με ένταση όπως κάνουμε πάντοτε. Ακούω το επιχείρημα των συντρόφων αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ. Αυτή τη στιγμή το μέγιστο μέλημα και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα είναι πως θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο προοδευτικό μέτωπο που να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα των δεξιών μονοδρόμων. Αυτή τη στιγμή μια μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωπαίους σοσιαλιστές δεν ξέρω τι σήμα θα έδινε στην κοινωνία και δεν ξέρω και τι λύση θα έδινε. Αυτή τη στιγμή αυτό που θα πρέπει να παλέψουμε μέσα από το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι πως θα υπάρξει μεγαλύτερη δυνατή συμπόρευση και της Αριστεράς, και της Σοσιαλδημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούν σε δημοψήφισμα για την μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωσοσιαλιστές, απάντησε: «Θα συζητηθούν όλα στο συνέδριο αλλά νομίζω ότι θα ήταν λάθος σήμα, λάθος κίνηση σε λάθος συγκυρία».

Για το αν επίκειται κάποιος ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Με δεδομένο ότι η ΚΟ έχει συρρικνωθεί και μετά την αποφαση των συντρόφων να φύγουν η δουλειά έχει πυκνώσει ακόμα περισσότερο κάνουμε συνεχώς αναδιατάξεις δυνάμεων είτε ανακοινώνονται είτε δεν ανακοινώνονται επομένως ο πρόεδρος θα κρίνει και θα εισηγηθεί. Πάντοτε χρειάζονται και γίνονται διορθωτικές κινήσεις, γίνονται συνεχώς, δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά πάντοτε γίνονται. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο επομένως προσπαθούμε κάθε φορά που βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα να το λύνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις Κασσελάκη - Πολάκη, απάντησε: «Δεν νομίζω».