Τα νέα ευρήματα της Opinion Poll δείχνουν πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη δημοσκόπηση που έγινε για το TheTOC τα θέματα της επικαιρότητας διατηρούν αλώβητες τις δυνάμεις της ΝΔ, ενώ ένταση προκαλεί στην κοινή γνώμη το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 39,1% και προηγείται με διαφορά 24,7% του δεύτερου ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 14,4% και διαφορά άνω των 25 μονάδων από το τρίτο κόμμα, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει 13,2%.

Ακολουθούν ΚΚΕ 8,6%, Ελληνική Λύση 6,7%, Πλεύση Ελευθερίας 3,4%, Νέα Αριστερά 3,1% (που δείχνει να σπάει οριακά το φράγμα του 3%) , Νίκη 3%, ΜέΡΑ 25 ποσοστό 2%, Σπαρτιάτες 1,8%, Άλλο Κόμμα 3,2%.

Στην πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα είναι: Ν.Δ 32.5%, ΠΑΣΟΚ 11.9%, ΣΥΡΙΖΑ 10.9%, Κ.Κ.Ε 7.2%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.6%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2.8%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.6%, ΝΙΚΗ 2.5%, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1.5%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2.7% Λευκό/ Άκυρο 1.4%, αποχή 4.1%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 12.7%.



Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll που πραγματοποιήθηκε από το The TOC, τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν σε μία περίοδο που:

  • Υπάρχει μια απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας τη νέα χρονιά, κλίμα απαισιοδοξίας που εκφράζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, δηλαδή το 67,8% , ενώ αισιόδοξοι εμφανίζονται το 31,3%.
  • Κυριαρχεί με σημαντικά ποσοστά μια τετράδα προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία, με την ακρίβεια να φτάνει το 69,9% και να ακολουθούν θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με 32,8%, η εγκληματικότητα/παραβατικότητα με 25,1% και τα προβλήματα στο ΕΣΥ με 18,1%.
  • Υπάρχει χαμηλή ικανοποίηση από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των εισοδημάτων με την ικανοποίηση να φτάνει μόλις το 21,2%, ενώ λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 77,7%.
  • Υπάρχει πολύ χαμηλή ικανοποίηση από την αντιμετώπιση συνολικά της εγκληματικότητας και γενικά των φαινομένων βίας. Ικανοποιημένοι δηλώνουν το 14,5%, αντίθετη άποψη έχει το 83,8%.
  • Πολύ και αρκετά κανοποιημένοι από το συνολικό έργο της κυβέρνησης δηλώνει το 30,1%, λίγο ικανοποιημένοι το 29,9% και καθόλου ικανοποιημένοι το 38,9%.




Ταυτόχρονα:

  • Το 57,1% δηλώνουν θετικοί στην ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, έναντι 38% που εμφανίζονται αρνητικοί. Τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απόψεων τα συναντάμε στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με 77,2% και 58,5% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, το 53,3% πιστεύει ότι η λειτουργία των μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα επιδράσει θετικά στη βελτίωση λειτουργίας των Δημόσιων ΑΕΙ λόγω του ανταγωνισμού που θα υπάρχει.
  • Το 56,6% συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου, ενώ αρνητικοί είναι το 29,9%.
  • Το 46,7% τάσσεται υπέρ του γάμου ομοφύλων έναντι ενός 50,4% που διαφωνεί. Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
  • Σε όλα τα άλλα κόμματα η άποψη για τον γάμο των ομοφυλόφιλων είναι μειοψηφική, με τη μόνη διαφοροποίηση να έχει να κάνει με τα ποσοστά όσων συμφωνούν και όσων διαφωνούν.
  • Ακόμα μεγαλύτερες διαφωνίες εκφράζουν οι ψηφοφόροι με την τεκνοθεσία, αφού το 71,9% διαφωνεί, ενώ συμφωνεί το 24,8%. Πλην ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα κομματικά ακροατήρια οι ψηφοφόροι εκφράζονται αρνητικά για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά.






Φαίνεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δημιουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες προσδοκίες για βελτίωση της απόδοσης της κυβέρνησης. Το 49,9% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας/ παραβατικότητας. Επίσης, το 30,5% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη θα βελτιωθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΣΥ.

Αν και ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 30,1%, επίδοση όχι υψηλή, είναι πολύ πιο χαμηλά τα επίπεδα ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ικανοποίηση είναι μόλις 8,1% (πολύ και αρκετά), ενώ ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι δηλώνουν μόλις το 19,4%.

Για το ΠΑΣΟΚ η ικανοποίηση (πολύ και αρκετά) φτάνει το 11,4% και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του στο 36%.


Δημοφιλέστερος ο Μητσοτάκης, στον πάτο ο Κασσελάκης

O Kυριάκος Mητσοτάκης διατηρείται με 48,6% ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 45,5%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 29,2%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 26,2%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 23%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 22,1%, ο Δημήτρης Νατσιός με 14% και ο Βασίλης Στίγκας με 7,8%.

Ο πρωθυπουργός προηγείται συντριπτικά έναντι του Σ. Κασσελάκη και του Ν. Ανδρουλάκη στη δυνατότητα διαχείρισης όλων των κρίσιμων θεμάτων για τα οποία υπήρχε ερώτηση. Δηλαδή σε όλα τα θέματα, από την εξωτερική πολιτική και την Οικονομία έως το μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα ή την Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καλύτερος διαχειριστής από τους αντιπάλους του.

Οι μεγαλύτερες επιδόσεις του σημειώνονται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανοδικής πορείας της χώρας με 53,9% και 46,7% αντίστοιχα. «Χάνει» μόνο από τον Κανένα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού έχει σε αυτό το θέμα τη μικρότερη επίδοση με 33,4% έναντι 36,9% του Κανένα. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιδόσεις που κυμαίνονται από το 7,5% (στην εξωτερική πολιτική) έως το 16,9% (στήριξη πιο ευάλωτων οικονομικά) και ο Νίκος Ανδρουλάκης από 6,4% (εξωτερική πολιτική) έως 14,3% (στήριξη πιο ευάλωτων οικονομικά).

Κατόπιν αυτών, δεν προκαλεί εντύπωση ότι υπάρχει χαοτική διαφορά ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη ή και τον Νίκο Ανδρουλάκη στην επιλογή για καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Συγκεντρώνει 42,2% έναντι 7,8% και 7,1% του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη αντίστοιχα.

Εμφανίζει δηλαδή εξαπλάσια επίδοση από τον 2ο και 3ο και ακολουθούν οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί με μικρότερα ποσοστά.

Στον χώρο του Κέντρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 43,9% έναντι 13,2% του Νίκου Ανδρουλάκη και 5,7% του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο, επιλέγεται και από το 21,7% των Κεντροαριστερών, δείγμα της διεύρυνσης της απήχησής του.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει επίδοση που είναι μεγαλύτερη από την επίδοση της Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου, ενώ οι υπόλοιποι Πολιτικοί Αρχηγοί έχουν καταλληλότητα μικρότερη από τη δημοσκοπική επίδοση των κομμάτων τους.

Ποιοι θεωρούνται πιο δραστήριοι και αποτελεσματικοί υπουργοί

Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται ο Νίκος Δένδιας με 27,2%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 18,9%, ο Άδωνις Γεωργιάδης με 15,5%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 14% και ο Κωστής Χατζηδάκης με 9,1%.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Βασίλης Κικίλιας με 5,4%, Όλγα Κεφαλογιάννη με 3,7%, Νίκη Κεραμέως με 3,7%, Μάκης Βορίδης με 3,7% και Γιώργος Φλωρίδης με 3,6%.